Album Reality má za sebou viac ako rok od vydania. Zbierku silných piesní teraz pripomína kladenská kapela Kolektivní Halucinace videoklipom na skladbu Vteřina.


"Pesnička je zamyslením o našej prítomnosti. Nečakajte, že bude lepšie alebo horšie, buďme tu a teraz. Existenciálne oznámenie piesne sa pre nás ideálne dopĺňa s osudmi miesta, kde budeme hrať. Fenomén Skokov sa nedá popísať, musí sa zažiť. Bývalo tu jedno z najslávnejších mariánskych pútnických miest v Čechách, potom vysídlenie Nemcov, rozbúranie dediny, kostol zachránený, v deväťdesiatkach vykradnutý. Dnes prebiehajú v Skokách záchranné práce a v sezóne koncerty s jedinečnou atmosférou," hovorí spevák kapely Jakub Mühlfeit.

Videoklip animoval Honza Berka a vysvetľuje, prečo si vybral práve túto pieseň: "Skladba Vteřina vo mne vzbudzuje pocit bezčasia a sentimentu či nostalgie po niečom, čo sa nedá dobre pomenovať. Navyše, podľa mňa, výborne zachytáva problém toku času iba vpred, kedy sekunda za sekundou míňa, a ani jedna jediná sa nedá poriadne zachytiť, uloviť a uschovať na horšie časy. Asi aj preto som volil techniku ​​absurdnej koláže, ktorou som sa snažil znázorniť príbeh, ktorý skoro neexistuje."


Vydanie klipu Vteřina je vlastne pozvánkou na koncert v kostole Navštívenia Panny Márie v Skokách. Skoky, sú bývalá dedina, súčasť mesta Žlutice. Do súčasnosti sa zachovali len ruiny a potom barokový pútnický kostol Navštívenia Panny Márie, poškodený početnými lúpežami. O obnovu a oživenie tohto pútnického miesta sa v súčasnosti stará spolok Pod strechou. Jedným z hlavných hýbateľov spolku je Petr Linhart - pesničkár a frontman kapely Majerovy brzdové tabulky. "Petra sme pozvali ako krstného otca nášho albumu Reality na krst na jeseň 2021 do Malostranskej besedy. A Peter nás potom na oplátku pozval, aby sme zahrali v Skokách," opisuje bubeník Tomáš Příkaský.

"Pre nás je dôležitá aj zatiaľ najnovšia história tohto miesta," upresňuje ku koncertu v Skokách Jakub. "Kedy meď obnovovaných baní kostola lákala zlodeja. V roku 2006 vyliezli na vežu s motorovou pílou a začali rezať, jeden spadol a ťažko sa zranil. Prežil, ale kvôli jeho pádu zatkli aj ostatných nenechavcov. Napĺňa sa tak text piesne Sekundy - V tejto sekunde kedy o niečo ide, strácaš sám seba."

Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytol Prěmysl Štěpánek z vydavateľstva Indies Scope.