Tohtoročné významné jubileum oslavuje Spirituál Kvintet albumovou škatuľkou s množstvom bonusov. V spolupráci s Jiřím Tichotou vznikla zostava prvých ôsmich radových albumov, bonusového CD so singlovými a raritnými nahrávkami, sady úplne nových piesní z minuloročnej jesene a reedícia retrospektívneho DVD.

Od samého začiatku sa táto najstaršia československá folková kapela inšpirovala z veľkej časti ľudovou hudbou najrôznejšieho pôvodu, veku, podoby a spracovania. Zvukovo ošetrené záznamy prinášajú komplet piesní z albumov z obdobia rokov 1973 až 1992, teda od Písniček z roku raz dva po Rajskou zahradu. Využitie pôvodných obalov pripomína dobu vzniku, no počúvanie nahrávok dokazuje, že rozhodne nestarnú. Okrem černošských spirituálov sa kapela úspešne popasovala aj s desiatkami ľudových, renesančných a obrodeneckých predlôh bez toho, aby utrpela jej jedinečnosť. Aj preto jej veľmi trefne patrí podtitul Hudbou propojený svět.

"Spirituál kvintet sa nikdy neusiloval o "verné" kopírovanie cudzích či domácich predlôh napriek tomu, že naše prvé publikum dlhšie nemalo možnosť počuť tak nepreberné množstvo originálnych nahrávok ako publikum dnešné, pre ktoré jednoduchá imitácia stratila zmysel. Napodobňovanie spôsobu spevu či vonkajších rekvizít ako obliekanie, účesov, mikrofónov atď., nám vždy pripadalo detinské a smiešne. Niečo ako súťaže namaskovaných "Elvisov". Nečerneli sme sa ako kedysi belosi v minstrel show, hľadali sme vlastné poňatie vyhovujúce našim zámerom a naturelu konkrétneho obsadenia," prezrádza Jiří Tichota.

Bonusové disky ponúkajú takmer dvadsiatku historických záznamov - CD První krůčky, to najlepšie zo singlov a koncertov - Co na albech nenajdete a aj úplne čerstvé pesničky aktuálnej zostavy. Opätovne vydané DVD uzrelo svetlo sveta pred desiatimi rokmi pri príležitosti 45. výročia Spirituál Kvintetu a vďaka jeho poslaniu atraktívneho audiovizuálneho prehľadu je aktuálne ešte aj dnes. Video obsahuje viac ako trojhodinový výber z televíznych záznamov rôznych živých koncertov, strihových relácií, klipov, vystúpenia v pohnutých dňoch novembra '89 či rozprávaní, zachovaných v archíve Českej televízie. V hlavnom menu DVD nájdete napr. koncerty v kostoloch, medailónky k 10, 20, 30 rokom, najstaršie videonahrávky vystúpenia pôvodného kvarteta z 60. rokov atď. Bonusom je Fotogaléria zachytávajúca históriu skupiny v snímkach, pričom prezerať si ju možno v počítačoch alebo prehrávačoch ovládajúcich formát JPG.

Mimoriadny je taktiež výpravný booklet. Pozostáva z 28 strán plných komentárov, vysvetlení, spomienok, zaujímavých štatistík a fotografií. Všetko zhromaždil, spísal a glosami sprevádzal doktor Jiří Tichota, výsledkom je akási kronika Spirituál kvinteta posúvajúca omladenú kapelu ďalej na ceste k tým najkrajším songom pre neubúdajúcich divákov a poslucháčov.

Informácie a foto pre Hudba.sk poskytla Adriána Čahojová z vydavateľstva Supraphon.

Titulná foto: Spiritualkvintet.cz

Súvisiaci interpreti: Spirituál Kvintet