Viac ako dva týždne pred konaním je piešťanský festival Grape vypredaný. Dnes o tom informovali organizátori na oficiálnych stránkach podujatia. Posledná tisícka lístkov sa vypredala krátko po konaní verejnej tlačovej konferencie, na ktorej festivalový tím informoval o novinkách deviateho ročníka.

Grape sa vypredal v predstihu už štvrtýkrát po sebe, tento rok to bolo zatiaľ najrýchlejšie. Za prvých osem rokov svojho fungovania si vybudoval pevnú pozíciu najatraktívnejšieho augustového multižánrového festivalu na Slovensku, ktorý ponúka podobne pestrý a progresívny lineup ako Pohoda, no v menšom "balení" a s väčším dôrazom na vizuálnu stránku. K tomu prispieva aj to, že organizátori prostredníctvom originálnych festivalových tém do každoročnej "premeny" podujatia zapájajú i návštevníkov.

Grape festival 2016 Zdroj: Marko Erd

Na festival v župane

Témou aktuálneho ročníka festivalu sú kúpele, takže na piešťanskom letisku 10. a 11. augusta stretnete aj ľudí v županoch a šľapkách. V areáli bude dokonca pre návštevníkov pripravená oddychová zóna s príznačným názvom Kúpeľný dom. "Budú tu masáže, manikúra, sauna, ochladzujúci bazén. Postavíme tam takú malú džungľu," povedal pre TASR jeden z organizátorov festivalu Juraj Podmanický. Spolu s kolegom a spoluzakladateľom podujatia Jánom Trstenským v stredu podvečer o novinkách informovali na verejnej tlačovej konferencii na lodi Sun Deck na bratislavskom Tyršovom nábreží.

"Keď sa festival v auguste skončí, tak už rozmýšľame nad vecami, ktoré by mali byť iné a nové. Ja sám ako návštevník by som bol veľmi rád, keby som išiel na festival a každý rok tam videl niečo nové. Podľa toho sa snažíme aj my fungovať," povedal Trstenský. Tohtoročnou novinkou budú napríklad dva vstupy na festival - jeden priamo do stanového mestečka, ktorý bude v piatok otvorený už od deviatej ráno. Organizátori tým chcú predísť dlhým radom pri vstupe na festival.

Pripravujú aj nové pódium - tanečný stage v tvare majáku, ktorý bude zabávať ľudí od začiatku festivalu až do jeho konca prakticky bez prestávky. Návštevníci sa môžu tešiť aj na "hojdačkáreň" a celkovo bude areál rozložený konceptnejšie ako v minulých rokoch. V časti areálu napríklad vyrastie záhrada z veľkoformátových zrkadlových obrazov, ktorú inštaluje celosvetovo známy výtvarník Matej Krén.

"Tento rok máme veľa noviniek, budeme robiť veľa inštalácií nielen v stanoch, ako ich robíme každý rok, vytvorili sme novú festivalovú plochu medzi troma najväčšími pódiami, ktoré máme. Robíme so študentmi STU, výtvarne budú poňaté napríklad aj sprchy pre návštevníkov. Snažíme sa, aby aj naši partneri na festivale vylepšovali svoje zóny," povedal Trstenský.

Pozrite si kúpeľný TV spot:


Ponuku od alt-J najskôr odmietli

Na festivale sa ako hlavné zahraničné lákadlá predstavia Kodaline, Wolf Alice, Nick Murphy (fka Chet Faker), Seasick Steve, LambSevdaliza, Modeselektor, Wilkinson či britská skupina alt-J, ktorá bola vlani jedným z headlinerov Pohody. Ako priznal Ján Trstenský pre TASR, práve preto ponuku od jej agenta najskôr odmietli.

"Zostava interpretov je zložená z ponúk, ktoré dostávame od účinkujúcich, aj z tých, o ktorých máme záujem my. Je to zhruba pol na pol. Otázka potom je iba, či majú kapely voľný termín v čase nášho festivalu. Aj nášho hlavného headlinera, ktorým sú alt-J, nám manažér ponúkol už v októbri, odmietli sme však, lebo minulý rok hrali na Pohode a nechceli sme kapelu opakovať hneď po roku. Keď nám ale nevyšli niektoré kapely, o ktoré sme mali záujem, tak sme im potvrdili záujem, máme ich radi, je to výborná kapela."

Viac o lineupe Grape festivalu 2018

Nielen alt-J, ale aj iní zahraniční hudobníci sa podľa neho na slovenské festivaly radi vracajú. V prípade Grape festivalu sú milo prekvapení práve spomínanou vizuálnou stránkou festivalu a atmosférou, ktorú návštevníci na koncertoch vytvoria. Dokonca nórska speváčka Aurora tento rok na Pohode v jednom z rozhovorov povedala, že minuloročné vystúpenie na Grejpe je dodnes jej najlepším koncertom v živote.

"My si kapely viac vážime, lebo u nás ešte nie je také bežné, keď dôjde zahraničný interpret ako napríklad v Nemecku," vysvetľuje jeden z dôvodov Trstenský. Ako dodáva, keby sa nesnažili o čo najlepšie pripravené podujatie, mali by ako festival z malej krajiny menšie šance získať na medzinárodnom poli vysokú reputáciu, ktorá im pomáha pritiahnuť zaujímavé kapely. Finančne sa totiž so zahraničnou konkurenciou porovnávať nemôžu.

"Naše festivaly, či už my alebo Pohoda, vyzerajú trocha inak ako zahraničné festivaly. Chodíme do zahraničia a porovnávame. Vo viacerých veciach sú naše festivaly vpredu," dodal Trstenský. Aj tento rok bude festival ekologický, všetok riad v gastrozónach bude kompostovateľný a poháre budú buď vratné alebo z recyklovateľného materiálu. Samozrejmosťou je aj separovanie odpadu.

Takto to na Grejpe vyzeralo minulý rok:


Text: Hudba.sk + citácie z TASR
Foto: Marko Erd - archív Hudba.sk