Dua Lipa, Kendrick Lamar, Lana Del Rey, Mumford and Sons, Gorillaz či Arctic Monkeys - aj tieto mená patria medzi hviezdy tohtoročného Szigetu. Mnohí fanúšikovia zo Slovenska si najväčší stredoeurópsky festival dávajú takpovediac "na otočku" s jednodňovými lístkami. Kto ich najviac láka tento rok?

Pre našincov je Sziget skvelou príležitosťou pozrieť si koncerty hviezd, ktoré sa v najbližšom období na Slovensku koncertovať nechystajú. Budapeštianska oslava hudby, ktorá patrí nielen medzi najväčšie, ale aj vo festivalových anketách najlepšie hodnotené letné podujatia v Európe, sa tento rok bude konať od 8. do 14. augusta. Podľa predaja vstupeniek je jasné, ktorí headlineri zlákali najväčšie množstvo Slovákov.

Ide o dve odlišné skupiny fanúšikov - priaznivci indie rocku sa do maďarskej metropoly chystajú v utorok 14. augusta, kedy sú hlavnou hviezdou Arctic Monkeys, no vystúpia aj The War On Drugs, Gogol Bordello či vychádzajúca hviezda švédskej pop music Zara Larsson. Mainstreamoví fanúšikovia však dostanú viac rádiových hitov v pondelok 13. augusta, kedy sa predstavia nórsky hitmaker Kygo, kanadský tínedžerský idol Shawn Mendes či dánska elektropopová speváčka .

Práve o tieto dva dni je podľa slovenskej PR manažérky festivalu Silvie Turnerovej zatiaľ zo Slovenska najväčší záujem. Každý z festivalových dní je však lákavý a hociktorý z nich si vyberiete, je veľká šanca, že slovenčinu na Szigete započujete. Dokonca aj z pódia - v úvodný deň fanúšikov hip-hopu okrem hlavnej hviezdy Kendricka Lamara poteší aj raper Strapo, v sobotu 11. augusta zase okrem Mumford and Sons, Bastille či Finka zahrá svoje gitarové pesničky aj Peter Aristone.

Výber z lineupu Szigetu 2017:

8. august - Kendrick Lamar, Lykke Li, Stormzy, Clean Bandit... Strapo (SK)  
9. august - Gorillaz, Bonobo Live, Cigarettes After Sex  
10. august - Lana Del Rey, Parov Stelar, The Kooks, Asaf Avidan  
11. august - Mumford and Sons, Bastille, Fink... Peter Aristone (SK)  
12. august - Dua Lipa, Liam Gallagher, Kaleo, Wolf Alice  
13. august - Kygo, Shawn Mendes,  MØ, Milky Chance  
14. august - Arctic Monkeys, The War On Drugs, Zara Larsson, Gogol Bordello  

Pozrite si kompletný program jednotlivých dní

"Tešíme sa, že Sziget si Slováci obľúbili a každoročne ho navštevujú v hojnom počte. Niektorí pricestujú na celý festival, mnohí strávia na Szigete a v Budapešti len jeden či dva dni," prezradila Silvia Turnerová: "Na Sziget je možné kúpiť aj jednodňové lístky, čo je obrovská výhoda pre fanúšikov, ktorí si chcú pozrieť koncert svojho hudobného miláčika. Cena jednodňovej vstupenky je aktuálne 79 eur. Okrem koncertu svojho obľúbenca však môžu vidieť desiatky ďalších koncertov. Strávia pekný deň na zelenom ostrove a zadarmo si môžu pozrieť atrakcie ako cirkus, veľké pouličné šou či navštíviť Sziget pláž."

SÚŤAŽ: Jednodňovú vstupenku na Sziget podľa vlastného výberu môžete vyhrať v našej súťaži na Facebooku, šancu máte do stredy 1. augusta.

Sziget je známy nielen skvelým hudobným programom, ale aj jedinečným prostredím a atmosférou. Festival sa odohráva na zelenom ostrove v širšom centre Budapešti. Popri stovkách koncertov na takmer 30 rôznych pódiách je pre fanúšikov pripravený bohatý sprievodný program. Cirkusové šapitó s predstaveniami najlepších akrobatov, divadelné predstavenia, veľké šou pouličných umelcov, maďarská folklórna dedinka či rôzne športoviská, to je len časť lákadiel.

Ostrov slobody, ako fanúšikovia nazývajú festivalový areál, každoročne dýcha aj vizuálnym umením, ktoré Szigeťanov sprevádza na každom kroku. Už len samotná prechádzka po areáli je preto unikátnym zážitkom. Minimálne za jednodňovú návštevu to určite stojí.

Všetky podrobnosti o festivale nájdete na oficiálnej slovenskej stránke Szigetu www.szigetfestival.sk.


Redakciu Hudba.sk informovala PR manažérka Silvia Turnerová. Tlačovú správu sme upravili a doplnili.

Foto: Facebook.com/SzigetFestival

Súvisiaci interpreti: Arctic Monkeys, Kendrick Lamar