Vo veku 73 rokov zomrel gitarista, spevák a skladateľ Peter Green, známy najmä ako spoluzakladateľ britsko-americkej bluesrockovej skupiny Fleetwood Mac. Informovala o tom v sobotu spravodajská stanica Sky News s odvolaním sa na jeho rodinu. Podľa jej vyhlásenia zomrel pokojne v spánku.

Ešte predtým, ako Peter Green založil skupinu Fleetwood Mac, hral takmer dva roky v kapele John Mayall & the Bluesbreakers, kde nahradil Erica Claptona. Fleetwood Mac založill v roku 1967 spoločne s bubeníkom Mickom Fleetwoodom a gitaristom Jeremym Spencerom.

Prvým veľkým hitom skupiny bola inštrumentálna rocková skladba Albatross, ktorá sa v januári 1969 dostala na vrchol UK chartu. Ďalšími známymi piesňami z raného obdobia skupiny boli Black Magic Woman (známa aj vďaka úspešnej coververzii skupiny Santana), Oh Well, Man Of The World a Green Manalishi.


V roku 1970 Green zo skupiny odišiel, keďže mal psychické problémy a jeho odchodom skončilo jej prvé úspešné obdobie. Greenovi nakoniec diagnostikovali schizofréniu a v polovici 70. rokoch 20. storočia podstúpil elektrošokovú terapiu. Ešte v roku 1970 vydal sólový album The End Of The Game a v priebehu ďalších rokov ich vydal ďalších šesť.

V roku 1998 ho so skupinou Fleetwood Mac uviedli do Rock'n'rollovej siene slávy. V 90. rokoch tiež založil skupinu Peter Green Splinter Group, s ktorou v rokoch 1997 až 2004 vydal deväť albumov. Jeho poslednou kapelou bola formácia Peter Green and Friends, ktorú založil v roku 2009.


Zdroj: TASR (Hudba.sk edit)
Foto: AP Photo/Mark Lennihan

Súvisiaci interpreti: Fleetwood Mac