Popredné kapely súčasnej českej hudobnej scény sa zišli na CD Létající peřina. Vypsaná fixa, Mandrage, Vltava, Tata Bojs, Květy, Tornádo Lue, Zuby Nehty, Už jsme doma, Petr Váša, Původní Bureš, Krystyna Skalická, Mantaban, Iritující Pýchora a Beata Hlavenková zložili pesničky, ktoré budú robiť radosť deťom v nemocniciach a liečebniach v Čechách i na Morave.

Rozdávať ich budú pri svojich návštevách herci divadelného spolku Loutky v nemocnici na konci svojich návštev, pri ktorých pomáhajú najmä detským pacientom, aby sa zase smiali. Aj členovia bábok v nemocnici pridali 2 pesničky. Na disku tak nájdeme 16 skladieb, z ktorých všetky vznikli priamo pre túto kompiláciu alebo v prezentovanej podobe vychádzajú na CD prvýkrát.

Medzi poslucháčsky najsilnejšie skladby iste budú patriť tie, ktoré sa priamo vzťahujú k atmosfére v nemocniciach. Napríklad piesne Něco by se mělo stát (Květy) či Bublina (Vypsaná fixa) alebo úvodná skladba disku s názvom Dlouhý obvaz (Loutky v nemocnici) vystihujú pocity, ktoré každý malý pacient niekedy prežíva. Na druhej strane pestrú žánrovú aj atmosférovú mozaiku titulu tvoria aj srandovné alebo spevavé pesničky ako Romaduuuuur (Krystyna a přátelé), Bez přezůvek bos (Mandrage) či Nehty (Iritující Pýchora). Nezapadne ani nový remix piesne Vítej (Tata Bojs, Bert & Friends) či nápadité Kytky do nemocnice  (kaktus a narcis) Beaty Hlavenkovej. Žánrové osvieženie potom prináša neofolk v piesni Raci (Mathaban) alebo Petr Váša so svojím fyzickým básnictvom.

"Som veľmi rada, že na náš nápad reagovali tak zaujímaví interpreti a svoje piesne nám, a predovšetkým chorým deťom venovali. Je skvelé počúvať, ako sa zverenej úlohy zhostili. Létající peřina je prešpikovaná moc dobrými pesničkami a som si istá, že až priletí do nemocničných izieb, poriadne to tam prevetrá," predstavuje nahrávku Marka Míková, principálka Bábok v nemocnici a autorka vybraných piesní Bábok v nemocnici. Hoci väčšina nákladu mieri k nemocničným postieľkam, nahrávku si môžete zaobstarať aj v bežnej distribúcii, podporíte tým činnosť spolku Bábky v nemocnici. K dispozícii bude aj na indies.eu.

Predstavenie CD prebehne 24.8. zároveň na festivale United, kde vystupujú Bábky v nemocnici, následne na festivale Eurotrialog Mikulov, kde CD pokrstí kapely Květy, Zuby Nehty a Už jsme doma a o deň neskôr potom štafetu krstov prevezme Vypsaná fixa, Mandrage na festivale Hrady.cz.

Bábky v nemocnici

Divadelníci a muzikanti navštevujú pod hlavičkou neziskovej organizácie Bábky v nemocnici už 13 rokov detských pacientov hospitalizovaných v nemocniciach a liečebniach po celej Českej republike. Hospitalizovaným pacientom každý deň spievajú pesničky a hrajú divadlo s bábkami. Ročne realizujú cez 500 návštev. Neprinášajú však so sebou len "obyčajné" bábkové predstavenia.

"Hráme s deťmi a pre deti. Ponúkame bezprostrednú komunikáciu a deti sa zapájajú do hry: napovedajú, pomáhajú, vymýšľajú príbehy, hrajú s bábkami a často sa zveria aj so svojím trápením. V poslednej dobe sme tiež začali navštevovať seniorov na vybraných oddeleniach pre dlhodobo chorých pacientov alebo aj v hospici. Aj tu príbeh, bábka alebo pesnička robia úplné zázraky,“ hovorí Marka Míková.

Zdroj: Indie Scope
Foto: obal albumu

Súvisiaci interpreti: Tata Bojs, Vypsaná Fixa