Príbuzní zosnulého frontmana americkej kapely Nirvana Kurta Cobaina predávajú dom, v ktorom spevák vyrastal. Pri tejto príležitosti sa na verejnosť dostali aktuálne fotky interiéru a zábery z okolia domu, ale aj archívne fotografie z Cobainovho detstva, ktoré médiám poskytla hudobníkova sestra Kim.

Rodina Kurta Cobaina chce nehnuteľnosť v meste Aberdeen v štáte Washington predať za 500-tisíc dolárov (v prepočte približne 370-tisíc eur), hoci jeho trhová hodnota je iba 66 990 dolárov (zhruba 49 600 eur). Navonok ničím výnimočný dom v Bohom zabudnutej časti malého mestečka má totiž vo vnútri atmosféru, z ktorej by fanúšikom legendárnej kapely určite behal po chrbte mráz. Spevákova sestra preto dúfa, že v ňom nový majiteľ spraví malé múzeum.

v dome sa zastavil čas Zdroj: AP Photo/Elaine Thompson

"Rozhodli sme sa predať tento dom, hoci z toho máme zmiešané pocity, pretože sme ho všetci milovali a máme naň množstvo krásnych spomienok. Naša rodina však už nežije v štáte Washington, a preto máme pocit, že je načase ho opustiť. Boli by sme však radi, keby z neho vzniklo múzeum," uviedla Kim Cobain.

Cobainovci kúpili dom v roku 1969, keď mal Kurt dva roky. Žili v ňom nasledujúcich sedem rokov, kým sa jeho rodičia nerozviedli. Neskôr, keď mal 17 až 20 rokov, v ňom znova býval so svojou matkou. Ako uviedla spevákova sestra Kim, nový majiteľ získa aj matrac, na ktorom Cobain spával ako tínedžer. Neďaleko domu sa nachádza parčík nazvaný Kurt Cobain Landing a most cez rieku Wishkah s desiatkami nápisov od fanúšikov Nirvany. Pozrite si fotky domu a jeho okolia vo fotogalérii

mladý Kurt Cobain vo svojej podkrovnej izbe Zdroj: AP Photo/Courtesy Kim Cobain

Kurt Cobain zomrel 5. apríla 1994 vo veku 27 rokov, pričom podľa oficiálnej verzie sa vo svojom dome v Seattli zastrelil guľovnicou. Jeho telo našiel elektrikár, ktorý do domu prišiel namontovať alarm. Pitva ukázala, že Cobain mal v tele aj veľké množstvo heroínu. Ľavoruký multiinštrumentalista a spevák zanechal list na rozlúčku, v ktorom napísal, že "je lepšie zhorieť ako vyhasnúť“. V nedeľu 10. apríla 1994 z neho pred viac ako sedemtisícovým smútiacim davom v Seattli čítala vdova Courtney Love. Cobainovo telo spopolnili a jeho zostatky rozptýlili do rieky Wishkah. Z manželstva s Love má Cobain dcéru Frances Bean Cobain.

Zdroj: SITA (bbc.co.uk, Reuters, archív)
Foto: AP Photo

Súvisiaci interpreti: Nirvana