Kontrabasista a basgitarista Juraj Griglák pripravil skutočnú chuťovku. V týchto dňoch vydáva pod hlavičkou vydavateľstva Real Music House album Juraj Griglák & Company Live feat. Bobby Sparks, Poogie Bell, Chris Hemingway. Nahrávka s americkými hudobníkmi vznikla počas koncertnej šnúry po Slovensku.

Jeden z našich najúspešnejších basgitaristov patrí medzi hŕstku slovenských muzikantov, ktorí sa môžu pochváliť bohatou históriou spoluprác s celosvetovo uznávanými kolegami. V roku 2015 Juraj Griglák zorganizoval úspešnú šnúru s americkými hudobníkmi a podaril sa mu ozajstný husársky kúsok. Veď na Slovensko dotiahol hneď dve jazzové legendy - klávesistu Bobbyho Sparksa a bubeníka Poogieho Bella.

"Bobby Sparks je jeden z najvyťaženejších keyboardistov na svete, spolupracoval napríklad s Marcusom Millerom či Royom Hargroveom. Je azda jediný človek, ktorý odmietol speváka Princea. Mal už dohodnutú inú spoluprácu a bol natoľko seriózny, že ju kvôli Princovi nezrušil," prezrádza Juraj Griglák.

Bubeník Poogie Bell má na svojom konte spolupráce s menami ako Stanley Clark, David Bowie, Erykah Badu, Chaka Khan či Marcus Miller. Trojicu na turné sprevádzal tiež mladý talentovaný saxofonista Chris Hemingway. "Vypočul som si nahrávku z koncertu v Martine a zistil som, že sú v nej jedinečné pasáže, ktoré vzniknú len naživo. Keď sa nahráva album v štúdiu, všetko je dokonalé, my muzikanti ideme na istotu, veľmi neriskujeme. Na koncerte sme však trúfalejší, autentickí, a o to pravdivejší. Vďaka energii z vystúpenia tu vznikajú vesmírne momenty, ktoré sa už nezopakujú," hovorí Juraj Griglák, ktorý sa dlho túžil podeliť o nahrávku s fanúšikmi.


Basgitarista pokrstí novinku nazvanú Juraj Griglák & Company Live feat. Bobby Sparks, Poogie Bell, Chris Hemingway počas koncertu, ktorý sa uskutoční už v nedeľu 1. októbra v bratislavskom Kafe Scherz. Úlohy krstných rodičov sa zhostia hneď traja Jurajovi kamaráti - Juraj Mokrý a bratia Sáva PopovičAnton Popovič. Kým o bratoch Popovičovcoch je verejne známe, že majú k hudbe blízko - Anton je dirigent a hudobný skladateľ, Sáva spieva a hrá na basgitaru - málokto vie, že Juraj Mokrý je tiež nadšený basgitarista.

"S Jurajom Mokrým sme si už viackrát zahrali u mňa doma, veľmi mu to ide. Ku všetkým trom krstným otcom mám blízko a teším sa, čo v takejto zostave počas krstu vymyslia," hovorí Juraj Griglák. Pri uvedení albumu do života bude aj saxofonista Chris Hemingway, ktorý priletí z New Yorku.

Na pódiu ho doplní ďalší zahraničný muzikant, izraelský bubeník Utsi Zimring, ktorý pôsobil dvanásť rokov v New Yorku a spolupracoval so svetovou hudobnou špičkou, ako napríklad gitaristom Mikeom Sternom či klaviristom Davidom Kikoskim. Na klavíri bude Juraja Grigláka sprevádzať jeho "muzikantský brat" Eugen Vizváry.

Redakciu Hudba.sk informovala PR manažérka Barbora Šugárová.

Foto: Zdenko Hanout

Súvisiaci interpreti: Juraj Griglák