Ďalšia sólová platňa člena brnianskej kapely Květy je na svete. Album Solárium, pôvodne plánovaný ako tretia časť projektu YM, ale vychádza priamo pod hlavičkou jeho autora Ondřeja Kyasa. Ten sa totiž nakoniec vzoprel pôvodnému konceptu, kedy si jednotliví členovia kapely Květy mali navzájom hosťovať na žánrových sólových doskách.

Frontman Květov Martin E. Kyšperský nie je na albume zastúpený vôbec, bubeník Aleš Pilgr iba hosťuje v dvoch piesňach. Pôvodne mal Ondřej Kyas pod hlavičkou YM pripraviť rockový album, neskôr v žánri folktronica, nakoniec sa ale prípravu albumu rozhodol uchopiť po svojom. "Asi je to tým, že zároveň fungujem ako skladateľ tzv. vážnej hudby a rád si v tom vŕtam sám. A dosť nerád niekomu vysvetľujem, čo má hrať, príp. že má skúsiť hrať niečo iné," hovorí Kyas.

Nenápadné melódie a texty na pomedzí výjavov a vnemov

Folktronice, miestami inšpirovanej napríklad Radiohead alebo aj rannými Pink Floyd, sa Kyasova novinka napriek tomu približuje. Zvuk albumu je primerane "DIY", osciluje medzi indie-folkom a syntetizátorovou psychedéliou. Podľa miesta a spôsobu vzniku by sa album dal označiť aj za tzv. bedroom-pop. Introvertný hlas Kyasa, ktorého vzorom po stránke spevu sú slovenské legendy Martin Burlas a Ján Boleslav Kladivo, rozpráva nenápadne návykové melódie, napríklad v podobe chytľavej skladby Baletky. "Takto potmehúdskeho anti-popara v ČR nemáme. Asi preto, že ich tu nechceme," smeje sa Kyas.


Texty na albume kolíšu medzi novými výjavmi a realistickými vnemami. Témami sú odcudzenie, osamelosť, neschopnosť komunikácie i civilizačný stres. V troch piesňach sa objaví počítač ako nemý svedok, ktorý však "všetko na teba povie", keď na to príde. Obsahuje aj dve piesne voľne inšpirované filmami a výpočet názvov kníh súčasných českých spisovateľov. "Je tam narážka na Vypsanú fiXu a Ninja korytnačky. Je tam odkaz na Kafku a obskúrny nemecký hit, ktorý som sledoval niekedy v roku 2002 na hotelovej izbe počas turné s filharmonickým zborom. Je tam teda aj humor, sebairónia, absurdita, možno surrealizmus. A hudba by to mala všetko vziať a vzniesť sa s tým do výšky," uzatvára Kyas.

Album Solárium vychádza na prelome septembra a októbra 2019 vo vydavateľstve Polí5. Na krstoch 19. novembra v brnianskej Kafare a 22. novembra v pražskej kaviarni Potrvá bude Ondřeja Kyasa sprevádzať spoluhráč z Květov Aleš Pilgr. Nahrávka voľne nadväzuje na sólové dosky ďalších dvoch členov kapely, ktoré v závere minulého roka rovnako u Polí5 vyšli pod hlavičkou spomínaného projektu YM - elektropopový album Japonec od Aleša Pilgra a country nahrávka Lorenzovi hoši Martina E. Kyšperského.

Ondřej Kyas je český hudobník, fungujúci ako v oblasti vážnej hudby (predovšetkým ako skladateľ), tak aj v oblasti alternatívnych smerov populárnej hudby (predovšetkým ako inštrumentalista). Dlho sa živil ako člen filharmonického zboru, v súčasnosti je členom brnianskych skupín Květy (klávesy, gitara) a Mucha (basgitara). Ako skladateľ sa prezentuje predovšetkým prostredníctvom Ensemble Opera Diversa (EOD). Svoje vlastné piesne realizoval v mnohých kapelách a projektoch; jeho posledným počinom je album zhudobnených básní Miroslava Fišmeistera s názvom Syntezátor ve dnech kdy spím (2016).

Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytol PR manažér Zdeněk Neusar. Tlačovú správu sme upravili.