Hviezda elektronického dua Bratři stúpa hore. Pred pár dňami boli ohlásení ako finalisti prestížnych cien Music Moves Europe Talent Awards (#MME_Awards), teraz vydávajú nový singel Signal. Spolupracoval na ňom uznávaný producent Hannes Bieger, ktorý bude podpísaný pod debutovým albumom, ktorý má vyjsť budúci rok.

Od vzniku v roku 2016 odohrali Bratři množstvo koncertov a festivalov, zatiaľ však vydali len jedno EP a dva single. Ten tretí, Signal, vychádza práve teraz a je veľmi zaujímavým prísľubom dlho očakávaného debutu. Na singli sa podieľal aj nemecký elektronický mág Hannes Bieger. "Keď sme mu písali prvý mail, absolútne sme nečakali, že odpovie, pretože je naozaj žiadaný. Napísal, že sa mu track veľmi páči a od tej doby mu posielame každý track na mixing," líčia nadšene Bratři. "Je to legenda, zvukový kráľ, ktorý miešal snáď všetky elektronický legendy, čo počúvame. Navyše a začal zaujímať aj o to, ako hráme live, prepojil nás s labelom Awesome Soundwave, ktorý sa sústredí len na live elektronický projekty. Pre nás je to motivácia sa posunúť ako zvukovo, tak aj čo sa týka nových koncertov v zahraničí," dodáva Jirka. K signálu vyjde aj video, ktoré počas koronavírusovej karantény vytvorili Deja VJ a Jan Kočí z Xlabu.

Okrem nového singla prišla v septembri ešte jedna dobrá správa. Bratři boli spolu s ďalšími 15 európskymi umelcami vyhlásení finalistami prestížnych cien Music Moves Europe Talent Awards. Všetci finalisti odohrajú koncert na januárovom najväčšom showcasovom festivale Eurosonic Noordeslag 2021, kde odborná porota vyhlási 8 víťazov. Jeden z nich môže získať tiež Cenu verejnosti, hlasovať sa môže až do 7. januára, hlasy pre Bratov môžu fanúšikovia elektronicky odovzdávať tu.


Bratři sú nový objav na českej elektronickej scéne. Dvojčatá Jiří a Ondřej vytvorili hudobný projekt, ktorý sa žánrovo pohybuje medzi kombináciou chytľavej tanečnej elektroniky, techna a ambientu. Hlavným hnacím motorom sú Jiřím hrané živé bicie, melodické motívy a sekvencie potom vytvára Ondřej na analógových a modulárnych syntetizátoroch. Dva podmanivé prúdy sa na pódiu spájajú v jeden nekompromisný tok elektrizujúcej energie. V roku 2017 vydali Bratři EP Monster a nasledujúci rok singel Manual.

V apríli 2019 vydali singel a videoklip Monarch a zúčastnili sa showcase festivalu Tallinn Music Week, kde bolo ich vystúpenie vybrané medzi desať najlepších live acts celého festivalu. V júli 2019 si Bratři zahrali na prestížnom francúzskom festivale Chateau Perché, kde ich vystúpenie zožalo veľký úspech. Na jeseň 2019 a začiatkom roka 2020 sa zúčastnili Showcase ako je Nouvelle
Prague, budapeštiansky Bush, Ment a prestížny showcase Eurosonic. Vo februári 2020 Bratři začali spolupracovať s uznávaným producentom elektronickej hudby Hannesom Bieger, s ktorým pracujú na debutovom albume.

Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytol Přemysl Štěpánek. Text správy sme upravili.

Foto: Alexandra Hrašková