Speváčka, skladateľka a textárka Vladivojna La Chia vydala 23. septembra piaty autorský sólový album Tam v hluboké tmě tepe a září. Piesne vznikali v domácom štúdiu Mrtvola Vladivojny La Chia a v stredovekej pivnici Domu U Kamenného zvonu. Atmosféra vzniku sa odráža v nálade šestice skladieb, kde hrá značnú úlohu svetlo, tma, erotika a podprahový mysticizmus.

"Do novej dosky sa mi dostala erotika, z pivníc tam zostala mystika. Je to pre mňa skôr nočný album. Intimita noci a samoty vám dáva veľa priestoru pre zbystrenie. Nepotrebujete toho toľko. Je to veľký kontrast k predchádzajúcim Hrdinům naší doby, ktoré som nahrávala s veľkou kapelou. Teraz som sa sama uzavrela do svojho sveta. V mojom živote sa stalo toľko emočne silných vecí, že som mala potrebu ich zaznamenať do úplne nových skladieb a od akustiky som sa odklonila skôr k elektronike," opisuje Vladivojna tému novej nahrávky.

Vedľa elektroniky tak budú poslucháči počuť zvuky vytvorené z rozmanitých vecí, ktoré skladateľku počas natáčania obklopovali - kuchynské nože, hrnčeky, štetce, tibetské zvončeky, venušine guľôčky alebo sto rokov stará gitara. Skladba Neklidná noc bola nahraná vlani na jeseň v rámci živého komorného vystúpenia v Dome U Kamenného zvonu niekoľko dní pred uzavretím živej kultúry. Je to zatiaľ asi najosobnejšia a najintímnejšia doska, ktorú Vladivojna vytvorila, ale ako sama hovorí, nie je prvoplánová: "Niektoré spojenia, ktoré pre mňa osobne majú hlboký zmysel, nechávam často v náznakoch," uzatvára autorka.


Pre koncertnú podobu Tam v hluboké tmě tepe a září postavila Vladivojna úplne novú kapelu s názvom Tepe a září v obsadení Karolína Šustová (klávesy), Tereza Čepková (basa) a Ján Horváth (elektronické bicie), originálne kostýmy navrhla Lenka Mulabegović z dielne Mi fashion label.

Album vychádza digitálne a v limitovanej vinylovej edícii s minimalistickým obalom Vladivojny, niektoré dosky obsahujú tiež Vladivojninu erotickú grafiku vytvorenú suchou ihlou či autorskú kresbu. Singel Tam v hluboké tmě tepe a září bol vybraný dramaturgami do vysielania niekoľkých desiatok európskych alternatívnych a študentských rádií v rámci výzvy Radio Plugging českej proexportnej kancelárie SoundCzech.

Krsty albumu prebehnú 9. októbra v Prahe, 12. októbra v Brne a 13. októbra v Ostrave. Program sa bude skladať z dvoch častí. V tej prvej odohrá Vladivojna La Chia akustický set po boku svojej dlhoročnej spoluhráčky cellistky Terézie Vodička Kovalovej, v druhej časti predstaví aktuálny album s kapelou Tepe a září.

Album Tam v hluboké tmě tepe a září bol podporený programom Umenie pre mesto Galéria hlavného mesta Prahy. Vydáva sama autorka v distribúcii Supraphonu.


Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytla Anna Mašátová.

Foto: Eliška Šárková