Začiatkom septembra slovenská kapela Longital vydala svoj dvanásty štúdiový album Dočista a každý týždeň z neho postupne odkrýva jednotlivé pesničky na streamovacích službách. V piatok 23. septembra prišiel rad na skladbu Biele na bielom, ktorá vychádza tesne pred koncertným krstom v Bratislave na lodi Pink Whale.


Longital sa vo štvrtok 29. septembra prvýkrát predstavia vo svojom domovskom meste v novej zostave s londýnskym producentom a zvukovým dizajnérom Andrejom Bakom. Anglický hudobník má za sebou zaujímavé spolupráce so speváčkou Nicolette (Massive Attack) či s Barbican Centre v Londýne a je dlhoročným kamarátom Shiny a Daniela Salontaya. Teraz sa ich priateľstvo posunulo aj do intenzívnej profesionálnej spolupráce na novom albume Dočista, na ktorom v piatich skladbách znejú Bakove originálne elektronické podklady.

Najnovšie zverejnená pesnička Biele na bielom mala najskôr hotový text z pera speváčky a basgitaristky Shiny. Ako hovorí jej partner, gitarista a spoluhráč z kapely Daniel Salontay, chcelo to priamočiaru, formálne, inštrumentálne aj harmonicky jednoduchú hudbu. Ako keď sa namaľuje bielou farbou na bielom papieri. 

"Povedal som si, že by bolo zaujímavé postaviť túto pieseň len zo zvukov gitár a pomocou nich dosiahnuť účinok ansámblu alebo kapely. Že je to možné bez bicích, som vedel z počúvania alternatívneho bluegrassu, konkrétne kapely Punch Brothers ale aj z našich kapelových skúseností. Veľmi ma bavilo mixovať túto skladbu a oslobodiť sa od zaužívanej estetiky gitara, basa, bicie / beaty," hovorí Dano Salontay.


Okrem bratislavského krstu kapela na najbližšie dni chystá aj koncerty v Olomouci, Brne a Třebíči, všetky v zostave s Andrejom Bakom. Začiatkom novembra Longital album predstaví naživo aj v Prahe.

28. 9. - Olomouc, Jazz Tibet
29. 9. - Bratislava, Pink Whale
30. 9. - Brno, Stará Pekárna - v rámci brnianskej klubovej noci BATCH
1. 10. - Třebíč, Béčko / U lípy (dvojkoncert Longital + Kucharski)
4. 11. - Praha, Kaštan (+Marie Kieslowski sólo)

Prečítajte si recenziu: Súčasná tvár Longitalu poteší milovníkov zvukových experimentov

Redakciu Hudba.sk informoval Alexander Čerevka z vydavateľstva Slnko Records. Správu sme upravili.

Súvisiaci interpreti: Longital