Kultová slovenská skupina Čisté Tvary v sobotu večer počas koncertu v bratislavskom klube LOFT! pokrstila dlhoočakávaný album Zem Nás Chce Čistých. Úlohy krstného otca sa ujal moderátor Braňo Závodský. Novinku, ktorá okrem CD a digitálnych verzií vychádza aj vo vinylovej podobe, uviedol do života šampanským.

"Braňo je s nami od našich začiatkov pred 15 rokmi. Bol už na našom úplne prvom koncerte v Martine v roku 2000. Pozná celú genézu kapely. Je akýmsi 'nehrajúcim kapitánom' skupiny Čisté Tvary," vysvetlil výber krstného otca líder skupiny Juraj Péč. "Mám rád verše Juraja Péča, rukopis Oskara Rózsu, aj hudbu Čistých Tvaroch, ktorá oslovuje publikum s vycibreným vkusom. Byť ich fanúšikom je vlastne veľmi pohodlné. 'Neotravujú' nás novými skladbami veľmi často. Keď to ale príde, skutočne to stojí za to," uviedol krátko pred krstom Braňo Závodský.

Kapela jeho slová do bodky potvrdila aj počas vystúpenia, ktoré ukázalo jej veľkú koncertnú silu. V plnej zostave aj s Oskarom Rózsom, ktorý obsluhoval klávesy, a novou posilou v podobe talentovaného, šialene rýchleho gitaristu Adam Mičinca, predstavili takmer celý nový album. Staršia tvorba dostala priestor až v podobe prídavku, záverečné dve skladby Lámem svoj hnev a Meskalin tak odspieval pôvodný spevák, basgitarista Ondrej Gregor, ktorý počas koncertu spolu bubeníkom Matejom Pliešovským v tých správnych momentoch vokálne podporoval frontmana. Inštrumentálne prepracované pesničky z albumu Zem Nás Chce Čistých, na ktorý si fanúšikovia museli počkať sedem rokov, tak boli naživo naozaj veľkým zážitkom.

Čisté Tvary, 2015 Zdroj: Dávid Doroš

Album s hlbokými koreňmi a svetovým zvukom

"Nový album je výsledkom dlhej a náročnej cesty. Pre mňa osobne to bola veľká škola života. Mnoho som sa o sebe naučil," povedal publiku spevák, gitarista, skladateľ a textár Juraj Péč. O vzniku albumu povedal po koncerte viac aj Oskar Rózsa. "Prácu s chalanmi v štúdiu mám veľmi rád. Najmä s Jurajom si dobre rozumiem. Vieme vycítiť, čo chceme, je to až telepatické napojenie. Dôverujeme si. Som šťastný, že môžem slobodne pracovať. Štúdiová práca je pre nás dobrodružstvom, nebránime sa experimentom. Tentoraz sme sa dokonca nelimitovali ani časom. Album vznikal dlho a prácne. Bolo to pre nás obdobie učenia sa. A tak má každá skladba z albumu obrovský koreň, hlboký a emocionálny. Myslím, že to je veľmi dôležité pre to, aby nám ľudia uverili, že to myslíme vážne," vyznal sa Oskar. 

Album dostal výslednú podobu v New Yorku - v štúdiu fenomenálneho zvukového inžiniera a producenta Scotta Hulla. Ten má na konte spoluprácu s mnohými hviezdami svetovej hudobnej scény od Franka Sintaru až po Nirvanu. "Spravili sme si rešerš asi siedmich masteringových amerických štúdií. Vyberali sme ich podľa albumov, ktoré sa nám páčili. Nakoniec sme si vybrali Scotta Hulla. Spolupráca s ním bola pre nás krásnym dobrodružstvom. Posielali sme mu nahrávky ešte pred dokončením a on ich finálne dokončil. Bolo cítiť, že sa to zapáčilo i jemu a že album považuje aj za svoje dieťa. Myslím si, že to z nahrávok veľmi cítiť," dopĺňa Oskar Rózsa.

Čisté Tvary, 2015 Zdroj: Dávid Doroš

Zem Nás Chce Čistých je v poradí tretím albumom kapely Čisté Tvary. Vychádza vo vydavateľstve Slnko Records a je dostupný na oficiálnej stránke kapely www.cistetvary.sk. Skupina si k nemu dala aj vyrobiť špeciálnu kolekciu tričiek, ktoré navrhovala držiteľka národnej ceny za dizajn z roku 2013 Eva Brezinová. Tá je zodpovedná za celú vizuálnu identitu kapely od jej vzniku, ako aj covery všetkých jej doterajších albumov. Ten aktuálny je odkazom na obal slávneho albumu Nevermind od Nirvany.

PS: Podrobnú recenziu koncertu aj so setlistom sme priniesli po prvom koncerte v Košiciach. Ten bratislavský bol rovnako očarujúci, hudobne i vizuálne. Bonusom bol nielen krst, ale aj príjemný predkrm v podobe pesničkárky Katarzie, ktorá okrem novej gitary predviedla aj radikálne odlišný (a veľmi zaujímavý a zábavný) záver v sprievode syntetizátora microKORG. Zdá sa, že rovnako ako Čisté Tvary, ani ona nebude hudobne stáť na jednom mieste.

Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytla Nora Krchňáková z agentúry Propaganda House. Článok bol doplnený redakciou.

Foto: Propaganda House (titulná fotografia), Dávid Doroš (foto v článku)

Súvisiaci interpreti: Čisté Tvary