Škótska kapela Franz Ferdinand zavíta na budúci rok v marci do hlavných miest našich troch susedov - Poľska, Česka a Rakúska. Urobí tak v rámci svetového turné k ich pripravovanému štúdiovému albumu Always Ascending. Jeho vydanie je naplánované na 9. februára 2018.

Album, ktorý vyjde po piatich rokoch od štúdiovky Right Thoughts, Right Words, Right Action (2013) bude obsahovať dovedna desať skladieb, pričom Franz Ferdinand z neho už ponúkli titulnú skladbu. Always Ascending je piatou štúdiovkou skupiny a prvou, ktorú nahrala s novými členmi - gitaristom DinoBardotom a klávesákom a gitaristom Julianom Corriem. Na nahrávke sa producentsky podieľal francúzsky hudobník Philippe Zdar, člen dua Cassius, ktorý ako producent spolupracoval aj s legendárnymi Beastie Boys a kapelou Phoenix. 

Päťčlenná formácia sa v rámci spomínaného turné predstaví 8. marca vo varšavskom klube Stodola, 9. marca v pražskom Fóre Karlín a 13. marca vo viedenskom Gasometri. Kapela v rámci koncertnej šnúry zavíta aj do Veľkej Británie, Holandska, Nemecka, Francúzska, USA či Kanady.


Tracklist albumu Always Ascending:

1. Always Ascending
2. Lazy Boy
3. Paper Cages
4. Finally
5. The Academy Award
6. Lois Lane
7. Huck and Jim
8. Glimpse of Love
9. Feel the Love Go
10. Slow Don’t Kill Me Slow

Skupinu Franz Ferdinand založili Alex Kapranos, Bob Hardy, Nick McCarthy a Paul Thomson v roku 2002 v Glasgowe. McCarthy zostavu vlani opustil. Debutový, eponymný album vydali v roku 2004. S druhou nahrávkou You Could Have It So Much Better (2005) držitelia Mercury Prize, Ivor Novello Award, niekoľkých NME Awards či BRIT Awards dobyli britský albumový rebríček.

Nasledujúca štúdiovka Tonight: Franz Ferdinand (2009) debutovala na druhom mieste UK Chartu. Zatiaľ posledným albumom kapely je Right Thoughts, Right Words, Right Action, ktorý vydali v roku 2013. Od roku 2014 tvoria s americkým pop-rockovým duom Sparks projekt FFS. Predvlani v júni im vyšla debutová, eponymná štúdiovka.

Zdroj: SITA, Hudba.sk
Foto: Facebook.com/officialfranzferdinand

Súvisiaci interpreti: Franz Ferdinand