Vo veku 89 rokov zomrel jeden z najvplyvnejších rock'n'rollových hudobníkov, americký spevák a klavirista Fats Domino. Smutnú správu potvrdil Mark Bone z úradu koronera v louisianskej farnosti Jefferson s tým, že umelec skonal v utorok prirodzenou smrťou.

Antoine "Fats" Domino Jr. sa narodil 26. februára 1928 v rodine kreolského pôvodu žijúcej v New Orleans. Vyrastal v hudobnom prostredí, jeho otec bol huslista a od švagra Harrisona Verretta, ktorý bol jazzovým muzikantom, sa naučil hrať na klavíri. Už ako 14-ročný hrával v baroch, kde sprevádzal spevákov ako Professor Longhair či Amos Milburn.

V druhej polovici 40. rokov sa pridal ku kapele trubkára Davea Bartholomewa, ktorý bol predtým spoluhráčom legendárneho Dukea Ellingtona. Spoločne napísali Fatsov prvý hit The Fat Man (1949), v súčasnosti považovaný za jednu z prvých rock'n'rollových nahrávok.


Naplno sa však presadil až v polovici 50. rokov, kedy sa vďaka hitom ako Going to the RiverAin't That A Shame, I'm in Love Again alebo Blueberry Hill stal vyhľadávaným umelcom. Značnou mierou k tomu prispelo aj jeho vystúpenie v legendárnom televíznom programe Ed Sullivan Show, ktorý neskôr zohral veľkú úlohu aj v americkej kariére The Beatles.

V druhej polovici 60. rokov sa umelcove úspechy a prieniky do hitparád stali zriedkavejšie. Na koncertných pódiách však úspešne fungoval až do 90. rokov minulého storočia, opakovane koncertoval i v Európe. Po vyčíňaní hurikánu Katrina v New Orleans a jeho okolí patril Fats Domino istý čas medzi nezvestných, napokon sa však obavy o jeho osud ukázali ako neopodstatnené. V ostatných rokoch žil umelec v ústraní a koncertoval iba ojedinelo.

Počas svojej kariéry predal viac ako 65 miliónov nahrávok, pričom na konte má vyše štyri desiatky albumov. Medzi jeho ďalšie známe skladby patria Every Night About This Time, Goin' Home, I'm Walkin', Whole Lotta LovingI Want to Walk You Home či Walking to New Orleans. V roku 1986 ho uviedli do Rock'n'rollovej siene slávy, členom Bluesovej siene slávy je od roku 2003. V rebríčkoch hudobného magazínu Rolling Stone mu patrí 25. miesto medzi stovkou najväčších hudobníkov a 72. priečka medzi stovkou najuznávanejších skladateľov všetkých čias.


Zdroj: SITA (AP, bbc.com), TASR
Foto: AP Photo/Doug Parker

Súvisiaci interpreti: Fats Domino