Je dobre známym faktom, že skupina No Name je minimálne posledných desať rokov najpopulárnejšou slovenskou skupinou v Českej republike. Nie je preto prekvapením, že sa Košičania rozhodli osláviť 100. výročie vzniku Česko-Slovenska pesničkou. Prekvapí však jej prevedenie - spevák a autor textu Igor Timko v nej plynule "skáče" medzi slovenčinou a čestinou.

Vznikajú tak originálne rýmy, ktoré by pri rozdelení slôh na slovenské a české, ako býva často zvykom pri "federálnych" hudobných spoluprácach, neboli možné. Slovensko-český "mačkopes" je už samotný názov pesničky Ži... a nech žít, kde prvé slovo je slovensky (česky by to bolo "Žij") a ostatné česky. V podobnom duchu voľného miešania týchto dvoch jazykov, ktorých blízkosť je vo svete jedinečná, sa nesie celý text piesne.

"Chceli sme poukázať na jedinečný diplomatický počin, kedy Masaryk a Štefánik presvedčili celý svet, že onoho času bolo nutné, aby vznikol jednotný štát, Česko-Slovensko. Preto je pieseň naspievaná jedným spevákom ale v dvoch jazykoch. Aj týmto výrazovým prostriedkom sme chceli poukázať na obdobie storočnice Slovákov a Čechov a upriamiť pozornosť na jedinečné vnímanie slovenského a českého jazyka, na spolužitie, vzťahy..." vysvetľuje Igor Timko.

Novinka odznela premiérovo vo štvrtok - symbolicky v rovnakom čase v jednej slovenskej a jednej českej rozhlasovej stanici. Témou piesne je vznik ČSR (28.10.1918), text napísal Igor Timko, ktorý sa podieľal aj na hudbe spolu s klávesákom Zolim Sallaiom.


"K vzniku skladby nás inšpirovala príhoda z Varšavy, kde sme v anglickom jazyku rokovali o možnom uvedení No Name na európsky trh. Keď sme sa v danej chvíli potrebovali poradiť, tak sme sa s naším vtedajším českým vydavateľom z Prahy Zbyňkom Knoblochom bavili každý 'po svojom'. A ten Angličan sa nás pýta: chlapi, to mi chcete povedať, že každý vravíte svojim jazykom a navzájom si rozumiete? To som v živote nevidel..." s úsmevom spomína Igor Timko.

Chystajú česko-slovenské akustické turné

No Name novinku predstavia naživo na Dermacol No Name Acoustic tour 2019, ktoré si naplánovali od februára do apríla budúceho roka. "Akustické turné je vždy chuťovka, nejde o veľké halové koncerty, ale o špeciálne aranžovaný program, kedy sa s publikom intenzívnejšie komunikuje, vtipkuje, kedy je divák oveľa viac vtiahnutý do diania koncertu. My tento typ koncertovania milujeme. Práve kontakt s publikom je pridaná hodnota živého hrania. Považujem to za rovnako dôležitú súčasť koncertu ako sú piesne," hovorí Igor.

Výhodou komornejších koncertov je aj to, že dávajú väčší priestor na hranie skladieb, ktoré sa bežne nehrávajú. "
Na kapely sa chodí hlavne kvôli hitovkám, vďaka ktorým sme sa s fanúšikmi spoznali, takže najväčšie hitovky odznejú na sto percent. Zahráme však aj piesne, ktoré sú medzi našimi poslucháčmi obľúbené, no priestor v rádiovom vysielaní nedostali. Po prvýkrát zahráme naživo aj pieseň Kto dokáže, ktorú sme pôvodne napísali k 90. výročiu rádiového vysielania na Slovensku a neskôr do tejto piesne vstúpil aj Karel Gott. Premiéru mala v O2 Aréne. Teraz sa stane súčasťou nášho playlistu," prezrádza spevák o programe koncertov.

Kapela No Name, ktorá vlani už desiatykrát v rade získala v Českej republike cenu Slávik bez hraníc, hrá v zostave Igor Timko (spev), Dušan Timko (gitara), Ivan Timko (bicie), Roman Timko (gitara), Vilo Gutray (basgitara) a Zoli Sallai (klávesy). Všetci členovia sa tešia na slovenských a českých fanúšikov. Na turné ich čaká spolu 23 koncertov!

Dermacol No Name Acoustic tour 2019:

Slovenské zastávky:

21. 2. - Trenčín, Piano Club
22. 2. - Poprad, Dom kultúry
8. 3. - Košice, Spoločenský pavilón
14. 3. - Žilina, Holiday Inn
29. 3. - Bratislava, Istropolis

Vstupenky:  Predpredaj.sk

České zastávky:

5. 2. - Zlín, Kongresové centrum
6. 2. - Jihlava, DKO 
12. 2. - České Budějovice, DK Metropol
13. 2. - Pardubice, Dům kultury Dukla
14. 2. - Náchod, Městské divadlo Dr. Josefa Čížka
18. 2. - Opava, Slezské divadlo
20. 2. - Znojmo, Dukla - konferenční a spoločenské centrum
26. 2. - Cheb, KC Svoboda
27. 2. - Karlovy Vary, Grandhotel Ambassador Národní dům
28. 2. - Chomutov, Městské divadlo
2. 3. - Plzeň, Měšťanská beseda
15. 3. - Český Těšín, Těšínske divadlo
20. 3. - Písek, Divadlo Fráni Šrámka 
21.3. - Liberec, Dům kultury
26. 3. - Olomouc, NH Collection Olomouc Congress
27. 3. - Ostrava, Dolní Vítkovice - multifunkční aula Gong
4. 4. - Brno, Mahenovo divadlo
11. 4. - Praha, Forum Karlín

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla PR manažérka Nora Krchňáková. Viac informácií o skupine No Name nájdete na oficiálnych stránkach www.no-name.sk a www.facebook.com/noname.sk.

Súvisiaci interpreti: No Name