Šiesty ročník medzinárodného showcaseového festivalu a konferencie Nouvelle Prague sa bude konať 2. a 3. novembra v priestoroch pivovaru Staropramen a blízkych kluboch v Prahe. Organizátori hovoria, že pôjde o najväčší ročník v histórii festivalu, čo sa týka počtu zúčastnených umelcov aj odborníkov.

Na štyroch pódiách sa predstaví rekordný počet umelcov z doterajších ročníkov. Budú medzi nimi aj traja silní zástupcovia slovenskej scény s medzinárodným potenciálom - speváčka a skladateľka Katarína Máliková, indie-rocková kapela Diego a elektronický dídžej a producent Jimmy Pé. Kompletný lineup nájdete TU.

Osem slovenských mien, ktoré pôjdu na Eurosonic

Tento ročník Nouvelle Prague však bude pre Slovensko mimoriadne významný nie preto, že pár vyššie spomenutých interpretov na ňom môže získať cenné kontakty na zahraničných promotérov a vydavateľstvá. To najdôležitejšie sa uskutoční hneď na úvod podujatia v rámci hudobnej konferencie.

Práve tam bude totiž v piatok 2. novembra predpoludním zverejnený zoznam kapiel a umelcov vybraných na najväčší európsky showcase festival Eurosonic Noorderslag, ktorý sa uskutoční v januári v Holandsku. Ako sme už informovali, prestížne podujatie je v ročníku 2019 špeciálne zamerané na českú a slovenskú scénu. V praxi to pre Slovensko znamená, že organizátori vyberú z prihlásených kapiel až osem, pričom deviatu môže nominovať RTVS. To sa už aj stalo, a tak prvým známym účastníkom Eurosonicu 2019 z našej scény je Jonatán Pastirčák alias Isama Zing (alias Pjoni). Osem mien, ktoré vybrali Holanďania, sa dozvieme o týždeň v Prahe.

Konferencia s aktuálnymi témami

V rámci konferenčnej časti festivalu sa bude samozrejme okrem česko-slovenského fokusu na Eurosonicu diskutovať aj o rôznych iných témach. Napríklad aj o tom, či systém genderových kvót v hudbe môže naštartovať prechod k rovnoprávnejšej budúcnosti alebo aké kroky môžu mladým umelcom pomôcť na začiatku hudobnej kariéry. Tieto a ďalšie témy preberú skúsení odborníci z hudobného biznisu ako napríklad Tony Duckworth  (PIAS CEE), Robert Meijerink (EurosonicNoordeslag), Mirca Lotz (Keychange), Danny Fahey (Thirty Pound Gentleman), Márk Bóna (Sziget Cultural Management), Lina Ugrinovska (Taksirat Festival) a mnohí ďalší.  

"Dvojdňová konferencia ponúkne panelové diskusie, workshopy, stretnutia s organizátormi festivalov, agentmi a odborníkmi z jednotlivých oblastí scény," vraví Náray. Bude se diskutovať o problematike organizovania kultúrnych akcií v mestskom prostredí, bezhotovostných platbách, streamovaní, zelených postupoch pre podniky a promotérov, predstaví sa nová organizácia - Festas či Music Managers Forum Czech Republic. "Mentoring sa zameria na synch libraries, labyrint práv autorov a interpretov, prípravu na showcase festivaly, viaczdrojové financovanie alebo kombináciu hudby, vizuálu a multimédií," dopĺňa Náray.    

Konferenciu zakončí už tradičná listening session, počas ktorej bookeri a promotéri hodnotia ukážky zaslané hudobníkmi. Pokiaľ vás láka vypočuť si zhodnotenie vlastnej tvorby, prihláste sa TU


Festivalu Nouvelle Prague bude vo štvrtok 1. novembra predchádzať udeľovanie cien Nouvelle Prague Awards v pražskom Storm clube. Cenami chce Nouvelle Prague vyzdvihúť významné počiny alebo osobnosti, ktoré v uplynulom roku preukázali výrazný prínos pre rozvoj a obohatenie hudobnej podnikateľskej komunity.

Na výbere ocenených sa podieľajú len samotní príslušníci hudobnej scény. Hlasujú v kategóriách: Press of the year, Venue of the year, Personality of the year, Festas Award (udeľuje organizácia Festas) a Boarder breaker Award (udeľuje Sound Czech).   

Redakciu Hudba.sk informovala za organizátorov Kateřina Fišarová. Tlačovú správu sme upravili.

Foto: PR

Súvisiaci interpreti: Diego