Thomas Puskailer prichádza s novou piesňou Mier našim hriechom, ktorá je výzvou na ochranu životného prostredia. Vlastné zábery k novinke nakrúcal v krásnom prostredí Liptova a doplnil ich ďalšími videami z archívu organizácie Greenpeace a Svetového fondu na ochranu prírody (World Wildlife Fund - WWF), ktoré mu ochotne pomohli a udelili súhlas použitie záberov prírody.

Hudbu aj text k skladbe Mier našim hriechom si napísal Thomas Puskailer sám. Anglický text následne pretextoval do slovenčiny Martin Sarvaš. Pieseň produkoval Luboš Brtáň, ktorý v nej hrá na gitare a s Thomasom spolupracoval už na starších skladbách Čakám na zázrak a Kapučino. O perkusie sa v novinke postaral David Juraj Raši, basgitaru nahral Martin Kapusník.

"Inšpiráciu som hľadal v živote a v momentálnom stave našej planéty. Robím hudbu a aj moju ekologickú osvetu a vidím, že to ľudí inšpiruje. Túto skladbu som mal napísanú už dlhšie, lebo intenzívne vnímam, čo sa deje s našou planétou. Skladba je o odpustení, vinu na súčasnom stave životného prostredia má celá spoločnosť. Nemôžeme sa jeden na druhého hnevať. Musíme si navzájom odpustiť. Len tak veci napravíme a pocítime zmierenie. Malé činy vedú k veľkým. Každý osobne či na Slovensku alebo na celom svete sa môže pričiniť o zmenu. Zmena sa začína v každom z nás, začnime od seba," vyzýva Thomas Puskailer.


Pomoc dobrovoľníkov z organizácií Greenpeace a WWF

Videoklip natočil Jakub Krška zo spoločnosti Moovi, ktorý sa postaral o réžiu, scenár aj strih. Za kamerou stáli kolegovia Šimon Klačko a Matej Andraško. Väčšina záberov z klipu vznikla počas dvoch dní na viacerých miestach Slovenska. "Režisér vybral miesta, ktoré sú poznačené kalamitou alebo rozsiahlou ťažbou dreva. Sami sme boli prekvapení, kde všade a v akých množstvách sa rúbe. Nakrúcali sme na Smrekovici a to aj večer a na miestach, kde sa pohybujú medvede. Točili sme aj v Liptovskej Lužnej a v Dúbrave, ktorá je charakteristická mnohými lesnými potôčikmi," prezradil Thomas.

"V klipe zobrazujeme dobré a zlé skutky. Ja, ako dlhoročný ekoaktivista reprezentujem tie nasledovaniahodné. Pomáhajú mi dobrí ľudia a dobrovoľníci z organizácií Greenpeace a WWF. Zlé činy sú zas reprezentované mohutným odlesňovaním, plastovým odpadom, znečisteným vzduchom a podobne. Nechceli sme na nikoho ukazovať prstom, preto sú obrazy v klipe viac abstraktné. Cieľom je zamyslieť sa. Chcel som v klipe ukázať aj to, ako bojujú ľudia s problémami vo svete. Tak sme to spojili. Má to väčší rozmer aj dosah. Je to aj návod, ako pomôcť v lokálnom prostredí," tvrdí spevák.

Originálne zábery dopĺňa videomateriál z archívov spomenutých organizácií. "Greenpeace má vlastnú videobanku, z ktorej sa môžu videá po súhlase sťahovať a WWF nám poslal priamo niekoľko videí. Z nich sme si už potom vyberali, čo sa nám do klipu hodí. Zmyslom celého nášho snaženia je ukázať, že malé činy vedú k veľkým. Že každý na celom svete sa môže pričiniť o zmenu. Ide to aj na Slovensku a ide to aj v zahraničí. Záver klipu má symbolizovať hľadanie ľudí, ktorí sú pre túto zmenu ochotní niečo spraviť. Keď sa za mnou v tme postupne rozsvietia viaceré svetielka, symbolizuje to nádej v dobrých ľudí, ktorým záleží na životnom prostredí. A nie je ich málo," s nádejou uzatvára hudobník a aktivista, ktorý sa už niekoľko rokov venuje aj osvete na školách. V rámci Eco Energy Tour hravou formou propaguje ekologickejší spôsob života či recykláciu odpadu.

Momentálne Thomas pracuje s Martinom Sarvašom a Lubošom Brtáňom na svojom novom albume, ktorý bude jeho prvou slovenskou nahrávkou. Zároveň križuje celé Slovensko so spomínaným Eco Energy Tour a moderuje v televízii. Všetky informácie nájdete na Thomaspuskailer.com alebo na Instagram.com/thomaspuskailer a Facebook.com/puskailerthomas.

Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytla Nora Krchňáková z NK Factory. Tlačovú správu sme upravili.

Súvisiaci interpreti: Thomas Puskailer