Hudobníčka Dorota Nvotová a režisér Nikita Slovák predstavili minulý týždeň svoju novú skladbu Balada o Jánovi a Martine. Ojedinelý hudobný počin, ktorý vytvorili, nie je iba na počesť pred troma rokmi zavraždeného novinára a jeho snúbenice. Má byť aj symbolom čestných ľudí.

Nikita Slovák napísal text piesne Balada o Jánovi a Martine ešte na konci februára 2018 ako reakciu na vraždu Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Po troch rokoch z nej vďaka spolupráci s Dorotou Nvotovou vznikla pesnička, ktorú zverejnili minulý týždeň s "pracovnou verziou videoklipu", v ktorej sa objavujú aj rodičia zavraždenej dvojice. Dokončiť ho chcú v stredu 27. októbra o 18:00 na verejnom zhromaždení na podporu čestných a slušných ľudí pod názvom Dokončime to.

Samozrejme, nejde len o dokončenie videoklipu. "Dokončiť treba minimálne to, čo sa začalo s poslednými voľbami. A to je očista od mafie. Je jasný zoznam obvinených a tých, čo ešte obvinení nie sú a mali by byť. Chceme, aby sa nezabudlo, aká tu bola politická atmosféra a že v nej boli zavraždení Ján a Martina. Tí ľudia vraždia ďalej, len iným spôsobom. Podporujú antivaxerov, dezinformácie, šíria nenávisť, podporujú agresivitu, rozvracajú spoločnosť," hovorí Nvotová, ktorá Slovákovu báseň zhudobnila.

V piesni okrem nej spieva aj Juraj Benetin z kapely Korben Dallas, ktorý na viacerých zhromaždeniach Za slušné Slovensko v Bratislave spieval slovenskú hymnu. Basgitaru a bicie nahral Tomáš Sloboda, violončelo Jozef Ľupták, autorom sláčikových aranžmánov je Slavo Solovič a zvuk mal na starosti Majo Džubál. 


Pieseň je prvým počinom apolitickej iniciatívy Za morálku, spravodlivosť a lepšiu krajinu. "Máme plné zuby nenávisti, klamstiev, stále žijúcej mafie, samostatnou kategóriou sú dezoláti a anivaxeri. Máme pocit, že vďaka svojim hulvátskym prejavom zastrašujú ostatných. Veríme, že na námestie si prídu ľudia spomenúť na Martinu a Jána a prídu podporiť snahu čestných vyšetrovateľov, policajtov, sudcov v boji proti korupcii a mafii," dodáva Nikita Slovák.

Redakciu Hudba.sk za organizátorov iniciatívy informovala Vladimíra Pôbišová. Správu sme upravili.

Foto: Facebook.com/DokoncimeTo