Napriek recesii na hudobnom trhu sa Richardovi Müllerovi podarilo za rok predať vyše 21-tisíc kópií albumu Ešte, za čo si vyslúžil 7-násobnú platinu. Od zástupcu Universalu ju spolu s producentom albumu Ivanom Táslerom prevzal minulý týždeň na tlačovke k dvojici decembrových megakoncertov s názvom Koniec sveta.

Keď sme sa Richarda Müllera po skončení oficiálnej časti tlačovej konferencie spýtali, koľko predaných kusov je vlastne hodných sedemnásobnej platinovej platne, povzdychol si, že to je taká "smutnejšia otázka". Hodnoty zlata i platiny v hudobnom priemysle totiž už roky klesajú spolu s poklesom predaja nosičov a zdá sa, že na Slovensku už dosiahli svoje dno. Dnes totiž interpreti dostávajú platinovú platňu už za 3 000 predaných albumov, pričom pred pár rokmi to bolo ešte za 10 000. A aj tak je ocenených len zopár z nich.

"Za normálnych okolností sa dnes už k tým trom tisícom veľmi málokto dostane, 1500-2000 sa už dnes považuje za úspešný album. Žiaľ, je to tak, nič sa nedá robiť. A bude to podľa mňa horšie..." myslí si Müller, ktorý je na našom trhu spolu s Rytmusom a pár ďalšími svetlou výnimkou.

Na CD nedá dopustiť, ešte radšej má vinyly

Aktuálny Zlatý slávik patrí zároveň medzi najpredávanejších slovenských a českých interpretov na iTunes. Paradoxne však trendu digitálneho predaja hudby nie je veľmi naklonený a dúfa, že CDčka prežijú: "Chcem veriť, že sa budú vyrábať a že sa budú predávať. Ten princíp iTunes a ľudí, ktorí idú iba po jednej konkrétnej piesni, nemôže v prípade niektorých interpretov fungovať. Ja si osobne myslím, že pri mojom albume alebo albumoch podobných interpretov zaujíma publikum celá koncepcia nahrávky. Verím, že nepatrím medzi tých, pri ktorých si mladí ľudia vyberú z niečo albumu, zoberú si to do svojho iPodu a počúvajú jednu-dve pesničky. U mňa je to skôr také, že si to ľudia vypočujú celé a tam ten klasický CD album ešte má svoj zmysel."

Ocenený album Ešte vyšiel začiatkom tohto roka aj na vinylovej platni v limitovanej edícii 250 kusov, ktorá sa rýchlo vypredala. "Toto sa mi veľmi páči, lebo ten album je krásne urobený, takže počítame ešte s nejakou dotlačou. Pokiaľ bude naďalej fungovať a napredovať predávanie vinylových albumov tak ako doteraz, tak budem určite rád, keď budem aj v budúcnosti môcť s tým pracovať. Mám nesmierne rád výtvarnú zložku albumov a iných vecí, ktoré robím. Práve na to poskytuje vinylový album v porovnaní s obyčajným CDčkom nedozierne možnosti," vysvetlil Richard.

Potichu aj festivalovo

Veľkú priazeň fanúšikov pociťuje aj na koncertoch, preto dúfa, že na megakoncerty Koniec sveta, kde sa okrem neho predstaví aj IMT Smile, Jana Kirschner, Horkýže Slíže, Terchovská muzika a David Kraus, príde dosť ľudí. V Bratislave (12.12.) aj v Košiciach (21.12.) ponúkne festivalový set, ktorý v kapele označujú "rock'n'rollový", no teší ho aj úspech komorného programu, ktorý pre fanúšikov pripravil na úspešnom Potichu tour.

"Mám jednu veľkú výhodu, na čo som veľmi hrdý a pyšný: že mám publikum, ktoré je schopné vypredávať Potichu tour, kde úžasným spôsobom reaguje na pesničky, ktoré za normálnych okolností sme mnoho rokov nehrali, kde ľudia reagujú na pomalé piesne, na šansóny. Cítiť to ticho vnímavého publika na koncerte je úplne úžasné. Ale na druhej strane mám publikum, ktoré je pripravené bez problémov zvládnuť letný rockový festival. Napríklad sme sa raz viacmenej omylom ocitli na nejakom heavymetalovom koncerte v Čechách a nakoniec to dopadlo tak, že sme mali najväčší úspech. Je veľmi príjemné, že to publikum je také široké," dodal.

Autor: Patrik Marflák
Foto: René Miko

Súvisiaci interpreti: Richard Müller