V prvej polovici decembra na Slovensko prvýkrát zavíta britský spevák a hudobník eritrejského pôvodu Alxndr London, vychádzajúca hviezda avantgardného R&B a soulu s vplyvmi elektroniky aj africkej hudby. Premiérový koncert u nás odohrá 8. decembra v Lučenci, o deň neskôr sa predstaví v Banskej Bystrici.

Alxndr London sa v roku 2016 dostal na rešpektovaný zoznam "umelcov hodných sledovania" britského BBC Radia 1. Vo svojej tvorbe mieša prvky afrofuturizmu a londýnskej ghetto scény. Pracuje s odkazmi na africkú diaspóru, ktorej predstavitelia boli vykorenení a nanovo hľadajú svoju tradíciu.

Za svoje najnovšie EP 2023, ktoré vyšlo pod labelom The Spectacular Empire, získal London výborné hodnotenia od hudobnej kritiky. Na konte má aj ďalšie dve EP nahrávky A Long Time Ago (2016) a Today (2017).


Na Slovensko príde Alxndr London prvýkrát vďaka spolupráci kultúrneho centra Záhrada v Banskej Bystrici s festivalom Medzihmla, ktorý sa koná v Lučenci. V lučeneckej Tančiarni Franz odohrá  8. decembra o 21:00 svoj prvý slovenský koncert a hneď na druhý deň, 9. decembra o 20:00, vystúpi v Banskej Bystrici.

Alxndr London na Slovensku:

8. 12. - Lučenec, Tančiareň Franz; festival Medzihmla - vstupenky

9. 12. - Banská Bystrica, Záhrada - Centrum nezávislej kultúry - vstupenky

Koncert v Banskej Bystrici je súčasťou ľudskoprávneho festivalu Embargo / Freiraum. Viac informácií o podujatí a jeho kompletný program nájdete na oficiálnej stránke www.embargofestival.sk.

Aktivity kultúrneho centra Záhrada z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.


Alxndr London vystúpi v Banskej Bystrici Zdroj: PR

Redakciu Hudba.sk za kultúrne centrum Záhrada informoval Slavo Sochor. Tlačovú správu sme upravili.

Foto: Facebook.com/AlxndrLondon