Minulý týždeň spoznala Slovenská hudobná liga (SHL) svojho siedmeho víťaza. Pódium košického GES Clubu patrilo na pár hodín najúspešnejším interpretom tohto ročníka, ktorí sa počas finálového večera snažili zabojovať o priazeň poroty, pozostávajúcej zo skúsených muzikantov, textárov, novinárov a ľudí pohybujúcich sa v slovenskom hudobnom priemysle.

"Tento ročník hodnotím ako veľmi úspešný. Samozrejme, že som aj ja mal svojho favorita, určite aj ostatní porotcovia, avšak až do poslednej chvíle, kým nám počítač nevyhodil definitívne výsledky, sme si neboli istí víťazom. Bolo to veľmi vyrovnané a mohol sa ním stať hociktorý z našich finalistov," približuje napínavý priebeh finále riaditeľ súťaže Ľubomír Sluk.

"Fantastické na tomto ročníku bolo aj to, že sa tu striedali rôzne žánre. Začali sme jazzom, pokračovali sme cez rock, pop rock, dokonca sme prvýkrát mali v našej súťaži aj rap, a zakončili sme to poctivým hard rockom. Teší nás, že sa do súťaže zapojilo viac speváčok a tiež, že sa nám vďaka kapelke Virvar z Kremnice posunula veková hranica smerom nadol. Spevák kapely má len 15 rokov, poznajú zo strednej a keď budú pokračovať v tom, čo robia, môžu to ďaleko dotiahnuť."

Po súťažných vystúpeniach riaditeľ súťaže a traja z porotcov - úspešný kardiológ, muzikant a niekoľkonásobný víťaz Košického zlatého pokladu Juraj Vančík, textár Juraj Soviar a majiteľ nahrávacieho štúdia LEONart Milan Herstek - pokrstili kompilačný album obsahujúci single finalistov. Počas večera sa okrem finalistov predstavili aj minuloroční víťazi - nitrianska kapela Sematam, ktorá roztancovala celý GES Club.

Inside, Slovenská hudobná liga 2018 Zdroj: SHL

Finalistom boli následne odovzdané ceny vo viacerých kategóriách (prehľad víťazov nájdete na konci článku). Najviac ocenení si odniesla skupina okolo speváčky Kristíny Debnárovej z Bratislavy, ktorá v hlavnej súťaži obsadila 3. miesto, absolútnym víťazom večera sa však stala mladá rocková kapela Inside zo Zlatých Moraviec, pred skupinou Tusté Baletky, ktorá obsadila druhé miesto. Najmä na adresu gitaristu Inside Martina Vaga, ktorý bol ocenený ako Najlepší muzikant, porota nešetrila superlatívmi.

K účasti ich inšpirovali Heľenine Oči

Skupina Inside sa pritom prihlásila do súťaže na poslednú chvíľu a ako sme sa dozvedeli, jednou z jej motivácií bol fakt, že z tejto súťaže vyšla víťazne aj ich obľúbená kapela Heľenine Oči. Organizátori teraz dúfajú, že aj Inside sa rovnako stanú inšpiráciou pre ďalšie kapely, aby sa prihlásili do ďalších ročníkov SHL. Samotní členovia kapely to odporúčajú a potvrdzujú, že už samotná účasť bola pre nich veľkým prínosom.

"SHL dáva priestor mladým slovenským kapelám presadiť sa v hudobnom svete. Pomáha s nadväzovaním kontaktov, hudobnou produkciou, nahrávaním skladieb a albumov, podporuje mladé talenty a učí ich, ako to funguje reálne v hudobnom svete. Je to viac ako len súťaž. Kapely hodnotí odborná porota, ktorej rady sú úprimné, profesionálne, s úmyslom pomôcť a posunúť interpreta. Odporúčame vyskúšať SHL všetkým kapelám," odkazujú Inside.

Kapela Inside funguje od roku 2013 a doteraz vydala dva štúdiové albumy - V tieni mesiaca (2015) a Na vlnách (2016). V týchto dňoch dokončuje svoj tretí album s názvom Čas. Skupina sa sústreďuje na vlastnú tvorbu v štýle epického hard rocku s textami v slovenskom jazyku. Naživo ste ju mohli vidieť aj na veľkých festivaloch ako Topfest či Rock pod Kameňom a skladby Stopy slobody a Padlí anjeli môžete poznať z éteru rádia Anténa Rock.

Inside vyhrali Slovenskú hudobnú ligu 2018 Zdroj: SHL

Prihlasovanie kapiel do práve skončeného ročníka SHL prebiehalo do januára 2018. Spolu 28 prihlásených interpretov sa stretlo v piatich základných vyraďovacích kolách. Tie sa konali od 1. februára do apríla a prebiehali v mestách Svidník, Banská Bystrica, Nitra a Poprad. Do finále postúpilo šesť kapiel, uskutočnilo sa 21. novembra v košickom GES Clube.

Výsledky Slovenskej hudobnej ligy 2018:

Hlavná kategória:

1. miesto - Inside (Zlaté Moravce)
absolútny víťaz + víťaz kategórie "Hard" pre žánre hard rock, metal, punk a pod.

Ceny:
trofej SHL + PR a produkcia od spoločnosti Grand Studio, s.r.o.; nahrávanie singla + nahrávanie albumu v štúdiu Leon Art; poukaz v hodnote 500 eur na nákup v predajni hudobných nástrojov

2. miesto - Tusté Baletky (Senica)

Ceny:
nahrávanie singla v štúdiu Leon Art; poukaz v hodnote 300 eur na nákup v predajni hudobných nástrojov

3. miesto - Kristína Debnárová Band (Bratislava)
+ víťaz kategórie "Soft" pre žánre pop rock, jazz, funk, folk, hip-hop, R&B a iné

Ceny:
nahrávanie singla v štúdiu Leon Art; poukaz v hodnote 200 eur na nákup v predajni hudobných nástrojov

účasť vo finále - Autumn Smile (Čadca), Virvar (Kremnica), Klons (Bratislava)
ceny: nahrávanie 1x singlu v štúdiu Leon Art

Vedľajšie kategórie:

Najlepší mladý interpret - Virvar (Kremnica)
Sympatie divákov - Kristína Debnárová Band (Bratislava)
Muzikantské srdce - Klons (Bratislava)
Najlepší muzikant - Martin Vago / Inside (Zlaté Moravce)
Najlepší spevák/speváčka - Kristína Debnárová (Bratislava) 

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytli Ľubomír Sluk a Natália Barteková za SHL a Peter Vago za skupinu Inside. Tlačové materiály sme upravili. Viac sa dozviete na oficiálnych stránkach súťaže www.hudobnaliga.sk a www.facebook.com/slovenskahudobnaliga.

Foto: Tomáš Puškáš