A Perfect Circle sú známi svojim netradičným pohľadom na tradičné skladby. Tentokrát ale nechodili príliš ďaleko a ich cover Dog Eat Dog je originálu veľmi podobný. A to je dobre. Tobias Sammet ohlásil slovenské koncerty na budúci rok.

Magnety týždňa

Tobias Sammet so svojim projektom Avantasia sa po dvoch rokoch znovu vráti na naše územie. Nový album Moonglow vychádza 1. februára a takmer trojmesačné európske turné nemecký powermetalista odpáli práve u nás – 27. marca v Prešove a 28. marca v Bratislave. Podľa webovej stránky kapely sa koncerty odohrajú v Tatran Handball Aréne, resp. Hant Aréne. Na prvý singel z albumu však musíme počkať až do decembra. (ak)


Record Store Day každý rok prináša zaujímavé raritky od najrôznejších kapiel, ktoré sa tak snažia podporiť nezávislé predajne hudby. Ani tohtoročná druhá edícia na Čierny piatok nebola výnimkou. Z mnohých vyberáme napríklad Dog Eat Dog od AC/DC v podaní A Perfect Circle. Skladba je síce veľmi podobná originálu, nechýba však disharmonické sólo Billyho Howerdela, či nezameniteľný vokál Maynarda Jamesa Keenana. Ako spevák komentoval, pesnička je „oneskorenou poctou k odchodu Malcolma Younga, ktorý spolu s Bonom Scottom hrali významnú úlohu počas mojej rebelskej mladosti.“ (pm)


Dirk Verbeuren, bývalý bubeník Soilwork, si svoje nové pôsobisko s názvom Megadeth očividne užíva. A okrem toho je úplne famózny. Spoznáte to podľa toho, že počas skladby Mechanix vyzerá, ako by to bolo strašne jednoduché. Je to úplný pán. (pm)


Šrot týždňa

Na koncertoch natrafíte na čokoľvek. Naozaj čokoľvek. A ako sa presvedčili návštevníci koncertu Machine Head v americkom San Diego, dokonca aj sex v prvom rade počas skladby Davidian. Párik, ktorý si takto netradične spríjemňoval chvíle, bol samozrejme z miesta vyhodený, ako písal na Instagram frontman Rob Flynn. (pm)

Novinky

Pamätáte si, ako sme vyplakávali, že Rammstein nahrajú posledný album, dajú turné a šmitec? No, tak vyplakávame stále. Ale trochu sme sa upokojili, keď ich gitarista Richard Kruspe v rozhovore pre United Rock Nations Radio potvrdil, že novú dosku mixujú už v decembri a po vydaní albumu budú koncertovať tak tri roky. Tri. Takže možno z toho nakoniec ani nebude koniec. Alebo je to len naše zbožné prianie. (pm)



Hovorí sa, že pred svojou letnou smrťou stihol Vinnie Paul ešte nahrať bicie na nový album Hellyeah. Kapela to zatiaľ nepotvrdila, ale zdá sa to celkom pravdepodobné, keďže plánujú budúci rok vydať spomínanú novinku. Aspoň to je zrejmé z tohto absurdného oznamu na Facebooku. (pm)

Volbeat je kapela, ktorej úspech asi nikdy nepochopím. To ale vôbec nie je podstatné. Čoskoro vydajú lajfku Let’s Boogie (Live from Telia Parken). Zaujímavosťou je, že sú vôbec prvou dánskou kapelou, ktorej sa podarilo toto miesto v Dánsku vypredať. Jej oficiálna kapacita je úctyhodných 38 tisíc miest pre zápasy, na koncerty dokonca neuveriteľných 50 tisíc! Rekord stále drží Michael Jackson, ktorému sa tam podarilo napchať 60 tisíc fanúšikov. To len na porovnanie. No a z tohto živáku pochádza aj nahrávka novej skladby The Everlasting, ktorú si môžete kuknúť nižšie. (pm)


Video k novému singlu Evergrey korešponduje s názvom albumovej novinky The Atlantic. Osem minút sa totiž budete pozerať na tichú vodu a nič sa nestane. Ale to vôbec nevadí, skladba A Silent Arc nepotrebuje video, ktoré by odlákalo pozornosť od zvuku. Ten je tradične evergreyovský – dominuje mu Englundov angažovaný spev a sekavé riffy, ktoré sú dnes tak trendy. Nový album The Atlantic vychádza v januári. (ak)


Svätý grál technického deathmetalu minimálne pre tento rok dobyli Rivers of Nihil svojou doskou Where Owls Know My Name. Pozrite si klip k skladbe The Silent Life. Saxofónové sólo uprostred death metalového besnenia iste nepočujete každý deň. Rivers budú v decembri na európskom turné spolu so Soreption, Archspire a Revocation, 4. decembra zahrajú vo Viedni. (ak)


Flotsam & Jetsam v januári potešia všetkých thrasherov novým albumom The End of Chaos, ktorý vychádza na značke AFM Records. Kapela predstavuje klip k skladbe Demolition Man s totálne ničiacim sólom a príbehom o nešťastnej pokusnej kryse. Na jar kapela absolvuje európske turné a spoločne s Overkill a Destruction sa predstaví 11. marca 2019 v Budapešti. (ak)


Švédski melodici In Flames zverejnili teaser na druhý ročník festivalu, ktorý organizujú v areáli hradu Borgholm, v meste rovnakého mena, na ostrove Öland. Tento rok podujatie debutovalo s desiatimi menami v line-upe. Okrem samotných In Flames na podujatí vystúpili Satyricon, Danko Jones, Dark Tranquillity, Graveyard, Tribulation či Bullet for My Valentine. Ak ste fans všetkého švédskeho, je toto skvelý tip na letný výlet. (ak)


S vlastným festivalom budúci rok začnú i Megadeth. A aby sa odlíšili a ponúkli svojim fanúšikom „ultimátny heavy metalový zážitok“, je festival Megacruise päť dňovou plavbou z Los Angeles cez San Diego do Ensedana v Mexiku a naspäť. Na lodi vystúpia dôležité thrashové mená ako Anthrax, Overkill, Testament, ale i DevilDriver, John 5 či Corrosion of Conformity. Kto z vás sa nudil na festival 70 000 tons of metal, toto bude určite oveľa lepšie! (ak)


Haluze týždňa

Uplynulý týždeň bol podozrivo plodný na haluze. Napríklad taký Danzig sa nechal počuť, že by rád budúci rok vydal album coverov Elvisa Presleyho a zároveň spravil krátku šnúru malých koncertov k tejto platni. Uvidíme, čo z toho bude, keďže prvýkrát niečo podobné spomenul pred dvoma rokmi a odvtedy bolo o tomto projekte ticho. Celé interview si môžete vypočuť na podcaste Full Metal Jackie. (pm)

Vedeli ste, že Andy Hurley, bubeník Fall Out Boy (áno, tých Fall Out Boy) je veľkým metalovým fanúšikom? Dokonca až tak, že si zahral s Behemoth počas ich zvukovej skúšky v americkom Portlande. Kukajte na Nergalovom Instagrame. (pm)

Nová ponožková paródia je o odvekom boji šteniat s ponožkami. Sock Puppet Parody a ich poňatie Chop Suey od System of a Down. (pm) A SOAD po druhé – ako by znela klasika Bohemian Rhapsody od Queen v ich podaní? Na pomoc prichádza Anthony Vincent z Ten Second Songs. (pm)


The EaglesDragonforce? Zavolajme na pomoc DJ Cummerbunda a vec je vyriešená. Through the Fire and FlamesHotel California znie dokopy prekvapivo dobre! (pm)


Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.
Autori: Pavol Magic (pm), Adrián Kozák (ak)
Foto:

Súvisiaci interpreti: A Perfect Circle, AC/DC