Miro Jaroš v stredu večer odpremiéroval svoj nový singel a videoklip s názvom Hora. Zatiaľčo prevažnú väčšinu piesní si komponuje a píše sám, v tomto prípade urobil výnimku a na texte skladby spolupracoval s Janou Kirschner. Výnimočnosť singla podčiarkuje videoklip, v ktorom spevák ukázal krásnu slovenskú prírodu na miestach, kde vyrastal.

ím som starší, tým viac ma vyrušuje ruch mesta. Vtedy myslím na našu horu v Tepličke nad Váhom, kde som mal svoj svet, svoje útočisko, svoj strom a lúky. Celá pesnička je o tom a pripomína mi domov. Veľmi mi ten pokoj chýba," odkrýva Miro Jaroš inšpiráciu, ktorá stála za vznikom jeho nového singla Hora. Hudbu skomponoval spoločne s Randym Gnepom a Braňom Kociovom. "Bondovku, ako ju medzi nami nazývame, z nej potom urobil Adrián Harvan, ktorý do nej napísal party pre orchester," dopĺňa spevák a skladateľ.

Podmanivý videoklip, pri ktorom si prídu na svoje všetci milovníci krásy slovenskej prírody, zachytáva majestátnu a mystickú atmosféru lesov a lúk, kedy sa posledné jesenné dni stretávajú s prichádzajúcim zimným obdobím. Nakrúcalo sa na dvoch miestach - v Bratislave, kde Miro žije, a v jeho rodnej dedinke Teplička nad Váhom. "Páči sa mi byť skutočný. Aj album ide viac po textoch, než po snahe ohúriť trendovým zvukom. Tak sa mi to páči, taký je v poslednej dobe môj život. Klip sme robili spolu so Štefanom Lelovičom. Je jednoduchý a pre mňa krásny," opisuje Miro videoklip, ktorý stavia do kontrastu mestské prostredie a svet prírody.


Jana Kirschner: Mohla som sa v myšlienkach vrátiť na chvíľu domov

Pieseň Hora je pre Mira Jaroša o to výnimočnejšia a cennejšia, že s textom mu pomohla Jana Kirschner. Ako prezrádza, sám k pesničke napísal päť rôznych verzií textu, no ani s jednou nebol úplne spokojný, a tak napokon pieseň zveril do rúk jednej z najúspešnejších autoriek na slovenskej popovej scéne.

"Janke som poslal demo na vypočutie. Páčilo sa mi, že tam spievam 'Hora, vysoká hora' - a to v piesni napokon aj ostalo. Janka mi napísala, že sa jej pesnička páči a skúsi to dokreovať. O týždeň mi poslala naspievané demo a dotklo sa môjho srdca," spomína Miro s vďačnosťou a pokorou na vzácnu spoluprácu. "Je pre mňa česť mať na albume text od Janky, vždy som ju mal rád. Dokonca som neraz sníval o kariére, ako má ona. To som jej však zatiaľ nepovedal," dodáva.

Janu Kirschner, ktorá so svojou rodinou žije v Londýne, táto spolupráca na diaľku zastihla v období domácej izolácie. "Pesnička Hora prišla v čase najtvrdších opatrení tu v Británii. Bola to pekná skúsenosť, vykročiť niekam inam a vrátiť sa v myšlienkach na chvíľu domov. Miro je v tom, čo robí, úprimný a odhodlaný a to je motiváciou pre mnohých ľudí v jeho okolí. Som rada, že ide za svojimi snami a som šťastná, že ma oslovil a mohla som byť ich súčasťou."

Videosingel je predzvesťou spevákovho nového albumu s názvom Milujem život svoj, ktorý oficiálne vychádza už zajtra, 27. novembra. Práve skladba Hora vznikla ako úplne prvá zo všetkých nových pesničiek, ktorými sa Miro po rokoch úspechov s detskými projektmi vracia k svojej "dospeláckej" tvorbe. V poradí už šiesty spevákov album prináša pestrú kolekciu 14 skladieb, ktoré vznikali postupne s prestávkami od roku 2015 až dodnes. Ich spoločným menovateľom sú silné a otvorené výpovede, ktoré sú podľa speváka odrazom výrazného vnútorného vývoja, ktorý sa v ňom odohral za posledné roky.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla Adriána Čahojová z agentúry Soul for Show. Tlačovú správu sme upravili. Viac sa dozviete na oficiálnych stránkach speváka 
mirojaros.skwww.facebook.com/mirojarosmusic a www.instagram.com/jarosmiro.

Foto: Branislav Šimončík

Súvisiaci interpreti: Miro Jaroš