Každý týždeň jeden singel s vokálmi od talentovaných umelcov z rôznych kútov sveta. To je nový projekt slovenskej kapely Charms Kids, ktorý odštartoval 17. novembra. Doposiaľ tak boli zverejnené dve skladby a v decembri budú nasledovať ďalšie štyri.

Kapela Charms Kids s epicentrom v Žiline sa vďaka svojej novej iniciatíve transformovala na medzinárodnú hudobnú platformu. "Dávame spevákom z rôznych krajín jedinečnú možnosť nahrať prvé skladby a zažiť prvé vystúpenia so živou kapelou. Viaceré talenty sme zobrali priamo z ulice do štúdia alebo na koncertné turné, podobne ako to kedysi spravil s nami zakladateľ kapely La Aramisova," hovorí gitarista Robo Blaško. 

Rôzne jazyky sveta tvoria farebné zvukomaľby. V skladbách znie španielčina, ruština, hebrejčina, portugalčina, angličtina aj slovenčina. Pestrá hudba Charms Kids má blízko k filmovým soundtrackom. Kapela sa žánrovo nevymedzuje. Najnovšie nahrávky obsahujú prvky rocku, rapu, elektronického hyper-popu, retro rock'n'rollu aj lo-fi elektroniky. Aj každý koncert je odlišný, lebo kapela vždy vystupuje s iným mixom vokalistov - podľa toho, kto sa práve nachádza najbližšie k miestu koncertovania. Túto jeseň skupina koncertovala so spevákmi zo Slovenska, Argentíny, Brazílie a Francúzska.

Prvým zverejneným singlom bola pieseň Dinossauro, v ktorej vokál nahrala Brazílčanka Luna Mafo. Tento týždeň (24.11.) formácia zverejnila skladbu Les Miserables, v ktorej spieva francúzsko-izraelská speváčka Liah Escroignard. Text je vo francúzštine aj v hebrejčine. Videoklip vytvoril dizajnér Milan Stanco s použitím množstva vlastných čiernobielych fotografií, ktoré vytlačil a následne na ne ručne maľoval. Nakoniec z nich vytvoril animované video.


Mladá kapela s dlhou históriou

"Hudba je pre mňa najviac, lebo ju nevidno a je to číra neuchopiteľná energia," hovorieval otec kapely, filmový režisér a hudobník La Aramisova, ktorý ju založil v roku 1997 pod názvom Charmsove deti. Názov kapely odkazuje na tvorbu avantgardného ruského spisovateľa Daniila Charmsa. Skupina však stihla odohrať len jeden koncert, pretože La Aramisova predčasne zomrel.

Kapela sa opäť sformovala po 20 rokoch v Novej synagóge v Žiline počas festivalu Fest Anča. Gitarista Robo Blaško spoločne s ukrajinským vokalistom a textárom Marselom Oniskom zostavili novú formáciu zloženú z hudobníkov zo Žiliny a Užhorodu. Charms Kids hrajú v zostave basa, gitara, bicie. V roku 2019 vydali album Jam Passion, ktorý spontánne vznikol v punkovom štúdiu Kobka s producentom Brianom Bajákom. Ten je aj zvukovým majstrom aktuálnych nahrávok, ktoré vznikajú v jeho štúdiu.

Mohlo by vás zaujímať: Gitarista Brian Baják vydal metalové inštrumentálne EP 8 Billion Light Years Away

"Svojimi radami nám veľmi pomáha skladateľ Miro Tóth a skladbu Ordinaire hudobne produkoval Pjoni. Dôležitú spätnú väzbu nám poskytol Michal Kaščák, keď sme koncertovali ako predskokani kapele Drť," dopĺňa gitarista Robo Blaško. Paralelne s pesničkami vznikajú animované a výtvarné videoklipy rôznych grafických dizajnérov, animátorov a výtvarníkov. Obaly singlov vytvoril spevák a výtvarník Marsel Onisko. Na remixoch a hudobnej produkcii sa okrem Bajáka podieľal aj ukrajinský výtvarník Rustam Mirzoev

Počas pandémie sa kapela otvorila pre ďalších hudobníkov z celého sveta. Zmenila sa tak na otvorenú medzinárodnú hudobnú platformu s cieľom uvádzať na scénu talentovaných vokalistov. Pri tvorbe nahrávok a na koncertoch sa už vystriedalo viac ako 15 hudobníkov a textárov z celého sveta (Slovensko, Argentína, Brazília, Taliansko, Ukrajina, Izrael, Francúzsko, Španielsko, Veľká Británia...). V minulom roku vytvorili Charms Kids v online priestore medzinárodný koncert Domestic World Tour.

Aktuálny plán vydávania singlov projektu Charms Kids:

17. november: Dinossauro, Luna Mafo (Brazília)
24. november: Les Miserables, Liah Escroignard (Francúzsko/Izrael)
1. december: Diary, Matúš Oravec (Slovensko)
8. december: Ordinaire, Liah Escroignard (Francúzsko/Izrael) – hudobný producent Pjoni (Slovensko)
15. december: Matrimonio No Correspondido, Guadalupe Cascardo (Argentína)
22. december: Bruno, Marsel Onisko (Ukrajina) – remix Rustam Mirzoev (Ukrajina) 

Nahratie piatich skladieb podporil z verejných zdrojov Fond na podporu umenia a tvorbu animovaných videoklipov finančne podporilo Mesto Žilina. 

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol Robert Blaško. Tlačovú správu sme upravili a doplnili. Viac sa o projekte dozviete na oficiálnych profiloch Charms Kids na sociálnych sieťach Facebook a Instagram.