Už 3. decembra sa budova Slovenského rozhlasu rozoznie kombináciou rómskej hudby a svetového jazzu. Vo svojom jedenástom ročníku Gypsy jazz fest jasne ukazuje, ako za roky vyrástol a rozšíril sa na podujatie medzinárodného významu. V budove obrátenej pyramídy zaznejú premiéry etablovaných slovenských jazzových hudobníkov, ale aj nové talenty.


Festival Gypsy jazz fest privíta elitu slovenských rómskych a jazzových hudobníkov, ktorí sa predstavia vo viacerých zaujímavých spoluprácach a prinesú nevšedné fúzie hudobných žánrov. Zahraničnou hviezdou festivalu bude popredný izraelský saxofonista a skladateľ Shlomi Goldenberg, ktorý vystúpi so svojou partnerkou, speváčkou Rinat Mesika. Izraelský hudobník z Tel Avivu príde na Slovensko zahrať piesne zo svojho nového albumu SpirituaLight, ktorý vznikal v apríli roku 2020 počas pandémie inšpirovaný tichom, ktoré zrazu v tomto období nastalo v Izraeli a na celom svete. Shlomi si okrem skladieb z nového albumu pre Gypsy jazz festival pripravil skladbu Nugia, ktorú upravil špeciálne pre túto udalosť pre jazzový kvintet a vokál.

Koncerty sa budú plynule striedať na troch rôznych stageoch. Vo Foyeri vystúpi 28-ročný gitarista zo Zvolena Peter Palaj, ktorý v roku 2015 získal cenu za sólový výkon a pôvodnú tvorbu v súťaži Nové tváre slovenského jazzu. Spolu so spolužiakom a skvelým gitaristom z Janáčkovej Akadémie Múzických Umení v Brne Erikom Kováčom zahrajú jazzový a gypsy - jazzový repertoár pre dve gitary.

Vokálna skupina Neha! prinesie do rozhlasu ženskú silu a radikálnu nežnosť. Ich energické podanie piesní z rôznych kútov sveta poslucháčov prevedie rôznorodosťou melódií a harmónií pozbieraných v rôznych krajinách od Balkánu až po Španielsko. Ich spoločné znenie odzrkadľuje ich vlastné silné spojenie jedinečných vnútorných svetov každej jednej z nich. Toto spojenie je liečivou mágiou pre uši a pre otvorené srdcia poslucháčov.

Autorský projekt Mila Suchomela

V štúdiu 2 vystúpi autorský projekt hlavného organizátora Mila Suchomela - Šalefuky, ktorý prepája rómsku hudbu so slovenským folklórom a balkánskymi farbami dychových nástrojov. Milo Suchomel sa nechal inšpirovať slovenským folklórom, rómskou kultúrou a prvkami balkánu. "Keď sa zjavia Šalefuky, roztancujú nohy, ruky a spália pri tom všetky tuky," hovorí Milo Suchomel, autor hudby, ktorý v kapele hrá na saxofón.

Vystúpia tiež speváčky Agáta Kováčiková, Klaudia Škovránková a Jadranka Bangová. Na klavír zahrá famózny klavirista Alan Bartuš a špeciálnym hosťom bude spevák a gitarista Tomáš Botló. Tento rok bude posilou kapely Šalefuky aj ukrajinská speváčka Viktoria Shostak z Odesy, ktorá sa s Milom Suchomelom zoznámila v banskobystrickom klube Hogo Fogo po tom, čo sa kvôli vojne presťahovala na Slovensko.

V štúdiu 2 bude nasledovať Oliver Kucharovič quartet. Toto zoskupenie hrá autorský moderný jazz s prímesou funky, rocku a fusion, v ktorom je takmer neustále prítomný groove. Je to výnimočný projekt, ktorému nechýba hudobná komplexnosť a ktorý si zároveň ponecháva prístupnosť širokému spektru poslucháčov.

O kompozície sa stará najmä basgitarista a headliner Oliver Kucharovič. Do tvorby ďalej prispievajú pianista Jan Baroš a mladý gitrarista, študent JAMU Daniel Kéry. Za bicími im kryje chrbát skúsený Viktor Mudrák. V roku 2019 sa kapela prebojovala do finále súťaže Nové tváre slovenského jazzu, ktorá sa uskutočnila v Bratislave v Slovenskom rozhlase, kde Oliver získal cenu za sólový výkon. Na Gypsy jazz festivale kvartet predstaví repertoár zložený zo skladieb z debutového albumu Impulse, ktorý vyšiel tento rok v septembri.

Tariška & Hodek Modal Trap

V hlavnej sále Slovenského rozhlasu zaznie aj projekt Tariška & Hodek Modal Trap. Štvorica mien Radovan Tariška, Dávid Hodek, Áron Hodek, Eugen Vizváry pokope sľubuje záruku kvalitnej a nezabudnuteľnej hudobnej produkcie, ktorú po sebe na slovenskej scéne už roky zanechávajú. S projektom Modal Trap sa hudobníci vydávajú na odvážnu misiu spojenia na prvý pohľad vzdialených žánrov – jazzu, hip-hopu a trapu. Radovan Tariška, špičkový európsky saxofoniska, skladateľ a líder tohto projektu a Eugen Vizváry, skúsený klavirista, ktorý dokonale ovláda zvuky svojich syntetizátorov tvoria zohratý tím, ktorý podporuje rovnako zohraná rytmická sekcia, bratia Hodekovci. Dvadsaťpäťročný Dávid Hodek za bicími a len 11-ročný Áron Hodek na basgitare, ktorých skúsenosti a schopnosti rastú raketovým tempom.

Po prvýkrát naživo zaznie výnimočný projekt klaviristu a skladateľa Ľuboša Šrámka - Beauties Lavutari, v ktorom spája výnimočné talenty slovenskej hudobnej scény. Nadväzuje na svoju doterajšiu tvorbu so zoskupením Nanosymphony, v ktorej spája jazz, R&B a súdobu vážnu hudbu. Samotný názov Nanosymphony prezrádza, že ide o netradičné hudobné teleso, akúsi zmenšeninu“ symfonického orchestra za účasti R&B a soulovo-jazzovej rytmickej zložky.

Projekt Beauties lavutari pridáva do tohto hudobného koktejlu päť ženských hlasov. V piatich invenčných skladbách sa postupne predstavia známe ženy slovenskej hudobnej scény s rómskym pôvodom - Anita Soul, Teri Čikoš, Erika Rein, Elia Kači, Anabela Mollová a Júlia Kozáková. Každej zo speváčok Ľuboš Šrámek na mieru napísal pieseň, ktorú na Gypsy jazz feste zahrajú v sprievode Nanosymphony a Mucha quartet.

Na záver tohtoročného Gypsy jazz festu vystúpi projekt Milo Suchomel band, v ktorom budeme mať možnosť vypočuť si umeleckú cestu hlavného organizátora festivalu Gypsy jazz festivalu, Mila Suchomela, ktorý sa venuje okrem rómskej hudby a jazzu aj súčasnej vážnej hudbe. Pôjde o premiérové uvedenie repertoáru, ktorý vznikol v poslednom roku umelcovej tvorby, a zaznejú aj staršie kompozície.

Vyvrcholením festivalu bude All stars night session, kde sa organicky na jednom pódiu spoja hviezdy tohtoročného Gypsy jazz festivalu v spoločnej jam session. Jazz, rómska hudba, funky, R&B, trap a ďalšie žánre v podaní talentovaných hudobníkov z rôznych krajín sa prepoja, aby odzrkadlili to, čo práve v danom momente v budove Slovenského rozhlasu chce zaznieť cez ich ruky, či hlasy.

Zdroj: Music Press Production