Novinkou Money Will Burn vysiela skupina Jay Delver rovnomennú fiktívnu postavu na misiu na záchranu sveta. Jay v textoch bojuje s neduhmi modernej civilizácie ako je sociálna izolácia či negatívne dopady moderných technológií na spoločnosť. Príbehová línia nadväzuje na predchádzajúcu koncepčnú dosku.


"Na prvom albume Lonely Online Dragons trpela naša hlavná postava rovnomenným syndrómom, lucidnú kómou v online prostredí. Teraz po prebudení zisťuje, že choroba postihla celé ľudstvo a prejavuje sa všetkými aktuálnymi problémami kozmopolitnej spoločnosti. Od závislosti na moderných technológiách, cez materiálnu dekadenciu, až po ignorovanie ekologickej situácie a s ňou spojených katastrof. Jay prináša liek, je to hrdina, ktorého sme ani nevedeli, že potrebujeme," hovorí autor textov a hudby Jakub Urbánek.


Spolu so spevákom, klávesistom a saxofonistom Urbánkom tvorí novú zostavu brnenskej kapely basgitarista Vít Kraváček, bubeník Matej Štefík, gitarista Vašek Martínek a klávesista Pavel Vaněk. Nahrávka vznikla ešte v predchádzajúcom zložení s gitaristom Danielom Vejmelkou a basgitaristom Markom Šatarou. Money Will Burn vzniklo v pražskom Golden Hive Studiu. Mixu a masteringu skladieb sa chopil producent Amák Golden.

"Od aranží s odérom sedemdesiatych rokov s rockovými gitarami, funky rytmy a soulovým zážitkom sme na chvíľu poodstúpili a na Money Will Burn sme siahli po modernejších aranžmánoch plných synťákových plôch a osemdesiatkovej nostalgie," popisuje vývoj v aranžmánoch Urbánek.

Krst prebehne 30. novembra v rámci záveru 15. ročníka festivalu Groove Brno v Metro Music Bare.

Rozhovor:  Jay Delver: Nikdy sme sa nevedeli zmestiť do jedného žánru

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskyol Ricardo Delfino.