Ruské armádne dopravné lietadlo typu Tu-154 sa dnes ráno niekoľko minút po štarte z prímorského letoviska Soči zrútilo do Čierneho mora. Na palube bolo 92 ľudí vrátane členov armádneho súboru piesní a tancov Alexandrovci. Informovalo o tom ruské ministerstvo obrany.

Stroj, ktorý patril priamo rezortu obrany, viezol Alexandrovcov na koncert  pre ruských vojakov v Sýrii. Na palube lietadla bolo dovedna 84 cestujúcich a osem členov posádky. Medzi cestujúcimi bolo aj deväť ruských novinárov vrátane televízneho štábu stanice Prvý kanál.

Dve minúty po štarte sa riadiacej veži v Soči lietadlo stratilo z radarov. Na tamojšom letisku počas medzipristátia z Moskvy tankovalo. Cieľom letu malo byť sýrske mesto Latákíje, kde má Rusko vojenskú základňu, z ktorej prevádzalo útoky na civilistov v Aleppe. 

Koncert ako oslava úspechov ruskej armády v Sýrii

Koncert v Sýrii sa mal podľa ruského denníka Novaja gazeta uskutočniť priamo v rozbombardovanom Aleppe. V Sýrii podľa popredných ľudskoprávnych organizácií Amnesty International a Human Rights Watch spáchali za posledný rok ruskí vojanci jedny z najhorších vojnových zločinov posledných desaťročí.

Pri útokoch na Aleppo, ktorými ruská armáda podporovala sýrskeho diktátora Bašára Asada používala kazetové a termobarické letecké bomby. Pri útokoch zahynuli tisíce civilistov vrátane žien a detí. Vianoce trávi na úteku niekoľko stotisíc obyvateľov Aleppa a ďalších miest, ktoré boli cieľom letectva ruskej armády.

Zahynula tretina súboru, traja sólisti prežili. Jeden zrušil účasť krátko pred štartom

Záchranné a pátracie tímy našli úlomky havarovaného lietadla približne 1,5 kilometra od pobrežia v hĺbke 50-70 metrov pod hladinou. Ako informovala agentúra AP, o prípadných preživších cestujúcich sa zatiaľ nikto nezmienil. Záchranné práce koordinuje osobne ruský minister obrany Sergej Šojgu a prezidenta Vladimira Putina o udalosti priebežne oficiálne informujú. 

Z 84 pasažierov bolo viac ako 60 členov súboru Alexandrovci. Traja sólisti však prežili, keďže účastníkmi spomínaného letu neboli. Je medzi nimi aj hlavný sólista Vadim Alexandrov Anaňjev. Jeho plány sa pred odletom zmenili na poslednú chvíľu. "Narodilo sa nám tretie dieťa, ostal som pri manželke," uviedol. Do lietadla nenastúpili ani jeho dvaja kolegovia Valerij Gavva a Boris Ďjakov. 

Alexandrovci mali na rok 2017 naplánované európske turné, v rámci ktorého boli ešte v októbri avizované vystúpenia v deviatich slovenských mestách na prelome mája a júna budúceho roku.

Májové turné bude, havária ho neovplyvní, tvrdí manažér

Výhradný manažér pre strednú Európu Rudolf Héger v reakcii na haváriu ruského vojenského lietadla reagoval: "Turné sa nezruší, ale nie je vylúčené, že sa niektoré termíny posunú," citoval ho server Novinky.cz. 

"Zakúpené vstupenky na koncerty zostávajú v platnosti, možno sa niektoré termíny zmenia," upozornil Héger. Manažér zároveň pripomenul, že súbor má 180 členov. 

Súbor Alexandrovci je armádny umelecký súbor. Pozostáva z profesionálnych vojakov armády Ruskej federácie.  

Zdroj: SITA, TASR, iDnes.cz, Hudba.sk
Foto: PR

Súvisiaci interpreti: Alexandrovci