Slovenská speváčka Janais sa zviditeľnila v národných kolách televíznej speváckej súťaže Eurovision Song Contest či na Košickom zlatom poklade. Po týchto úspechoch vydala svoj debutový album Svetaboj (2009). Onedlho nato však porodila dcérku a hudobná kariéra išla na istý čas do úzadia. Teraz sa hlási o slovo s novým singlom Priveľa dní, ktorý predznamenáva pripravovaný druhý album.

Jeho vydanie je naplánované na druhú polovicu roka 2012, chuť tvoriť a skladať nové piesne sa speváčke vrátila už koncom roka 2010. "Zhruba po roku od narodenia dcérky som si konečne sadla za klavír s cieľom tvoriť. Dcérka začala konečne cez obed dobre spinkať a tak som si akosi zvykla využiť túto pauzu na tvorenie nových piesní. Môj tvorivý duch to už naozaj potreboval. V priebehu pár mesiacov som napísala asi 10 piesní," prezradila Janais pre Hudba.sk.

Nový singel Priveľa dní, ktorého autorkou je samotná speváčka, vznikal v porovnaní s ostatnými skladbami o čosi dlhšiu dobu. Hudobný nápad je už starší, no text vznikal v lete minulého roka. Ako nám porozprávala Janais, pieseň vyjadruje jej pocity počas materskej dovolenky: "Skladba je výpoveď mojej duše ako hudobníčky uväznenej v každodennom stereotype. Myslím, že sa tak cíti mnoho ľudí, nielen mamičky na materskej.  Napriek tomu sme sa snažili, aby pieseň so sebou priniesla pozitívnu energiu a nádej."

Janais - Priveľa dní

Spomínaný pripravovaný album ponúkne nielen žánrovú, ale aj jazykovú pestrosť. Fanúšikovia si budú môcť vychutnať piesne v slovenčine, angličtine a taktiež aj speváčkine autorské piesne vo francúzštine. "Sú to piesne Je m’en fous a Dans ma tete, ktoré sú už mojim verným fanúšikom známe z koncertov," uviedla Janais.

"Najmä piesne s anglickým textom mi pomohli vyjadriť mnohé prežité udalosti počas posledných dvoch rokov. Pieseň Angels In My Room som napísala po smrti kamarátky Marianky počas leta 2010. A samotná pieseň mi pomohla pozrieť sa na túto smutnú udalosť iným pohľadom," prezradila na svojej oficiálnej stránke.

Producentsky sa pod nový album podpíše vyhľadávaný producent Vlado "Randy" Gnepa, no na aranžovaní nových skladieb sa podieľa celá speváčkina kapela. Lákavou chuťovkou z pripravovaného albumu je okrem iného aj duet s Martinom Husovským z prešovskej formácie Komajota. Popri štúdiových prácach na albume pripravuje Janais aj nový vzhľad svojej webovej stránky, či klubové koncerty a letné vystúpenia.

Text: Miroslava Kuracinová
Foto: Sandra Benčičová

Súvisiaci interpreti: Janais