Ľudový spev, tanec a hra na tradičné hudobné nástroje čakajú divákov verejnoprávnej Jednotky v sobotu 28. januára v hlavnom vysielacom čase. So začiatkom o 20:25 spustí RTVS premiéru pôvodného formátu Zem spieva, ktorý pozostáva z 10 častí.

V historicky prvej slovenskej televíznej folklórnej súťaži, ktorú pomenovali na počesť fotografa a režiséra, folkloristu a etnografa Karola Plicku, sa predstaví a zabojuje o víťazstvo 63 účinkujúcich, amatérskych súborov a jednotlivcov. Ako dnes médiá informovala RTVS, folklórnu šou Zem spieva budú môcť sledovať aj Slováci žijúci v zahraničí. V rovnakom čase ako v televízii bude totiž program vysielaný aj cez online stream, ktorý bude dostupný bez geoblokácie na adrese www.rtvs.sk/televizia/live-1.

"
Priznám sa, že sa na prvý diel novej šou nesmierne teším a dnes je to o to viac, že nepostavíme na nohy celé Slovensko, ale cez internet aj našich rodákov žijúcich v zahraničí, ktorým domov často chýba," povedal generálny riaditeľ RTVS Václav Mika. Všetky časti nájdu diváci po ich odvysielaní aj v archíve na www.rtvs.sk.

Zem spieva ukáže pestrosť folklóru na Slovensku Zdroj: RTVS

Chcú ukázať, že folklórom žije celé Slovensko

Krásu slovenského folklóru bude v projekte reprezentovať aj skupina mladých tanečníkov združených pod názvom Kumšt. "Sme mladšie, menšie teleso. Práve cez túto šou sa spropagujú rôzne takéto menšie telesá z celého Slovenska, aby ľudia videli, že folklór nie je len Lúčnica a SĽUK, ale že tým žije naozaj celé Slovensko, žijú tým v dedinkách, mestách, všade," uviedla pre TASR členka súboru Lucia Schmidtová.

Dievčina odetá v kroji Dobrá Niva je členkou tanečnej skupiny, ktorá do šou postúpila spomedzi 350 účastníkov (súborov a jednotlivcov) na vlaňajších kastingoch v Múzeu slovenskej dediny v Martine. Kumšt vznikol v novembri 2013 v Bratislave, v súčasnosti má 20 aktívnych členov. Všetci tanečníci sú bývalými členmi vysokoškolských folklórnych súborov, ktorí sa aj po ukončení štúdia rozhodli venovať svojmu koníčku naďalej.

Zem spieva ukáže pestrosť folklóru na Slovensku Zdroj: RTVS

Nový televízny formát Zem spieva, s ktorým sa budú diváci stretávať každú sobotu večer počas desiatich týždňov, tvorí sedem štúdiových epizód, dve semifinálové kolá a finále. V absolútnom finále už nebude mať rozhodujúce slovo odborná porota, víťaza určia diváci SMS hlasovaním. V každej epizóde sa predstaví deväť súťažiacich súborov alebo jednotlivcov, po troch zástupcoch bude mať západné, stredné a východné Slovensko.

V šou nebudú chýbať známe osobnosti. Tie v úlohe lokálpatriotov zavedú divákov do viacerých kútov Slovenska, s ktorými sú spojení a tam predstavia "svojich" účinkujúcich. V prvej epizóde sa ako lokálpatrioti predvedú Michal Hudák, Elena Vacvalová a Matej "Sajfa" Cifra. Pódiové vystúpenia súťažiacich folkloristov vyhodnotí porota, v ktorej sa stretli odborníci na folklórny spev, tanec a 
hudbu Alžbeta Lukáčová, Lenka Konečná, Barbora Morongová, Vladimír Michalko a Samuel Smetana. Na moderátorskom poste dostali zelenú nové tváre - mladé talenty zo zoskupenia S Hudbou Vesmírnou.

Prečítajte si viac: RTVS uvedie najväčšiu televíznu folklórnu šou Zem spieva

Zdroj: TASR
Foto: RTVS