"Som paradajka, som paradajka," spieva Jay Kay v očakávanom comebackovom singli kapely Jamiroquai. Teda, skoro. V skutočnosti tie slová, ktoré pri opakovaní na konci skladby naozaj znejú ako "I'm a tomato", obsahujú názov singla Automaton - skvelej skladby o sklamaní z lásky/ľudstva, pri ktorom sa človek stáva automatom v digitálnom svete.

Jamiroquai svoj prvý singel po šiestich rokoch zverejnili spolu s pôsobivým videoklipom, ktorý je rovnako surreálny ako text piesne. Frontman Jay Kay v ňom vystupuje v ďalšej zo svojich originálnych pokrývok hlavy. Tentokrát ide o elektronickú a pohyblivú, rôznymi farbami svietiacu čelenku, ktorá pripomína sci-fi verziu ježka z hry Sonic the Hedgehog. Spevák napodobňujúci robotické pohyby a tanec sa po výbuchu atómovej bomby túla po podzemných priestoroch londýnskeho metra, ale aj na rozľahlých plochách pri pobreží, hľadajúc stratený pocit blízkosti s iným jedincom svojho druhu. Márne, zdá sa, že aj tá paradajka by to v jeho vyľudnenom svete mala ľahšie.

Špinavé elektro, trance, funk aj rap

Nielen futuristický vizuál, o ktorý sa postaral režisér Charlie Lightening (Arcade Fire, Björk...), ale aj samotná skladba ukazuje kapelu v novej, veľmi zaujímavo a súčasne znejúcej polohe. Dĺžka atmosférického syntetizátorového intra značí, že Jamiroquai nechcú robiť kompromisy pre úspech v komerčnom éteri, vzápätí to potvrdí celkom prekvapujúci špinavý elektronický beat. V refréne sa pulz rytmiky vyrovnáva, pribúdajú euforické trancové prvky, groovujúca basa a sprievodný vokoderový vokál, vďaka ktorému sa núka prirovnanie k tvorbe dua Daft Punk. Tu však treba dodať, že inšpirácia je vzájomná, stačí si vypočuť album francúzskych "robotov" Random Access Memories (2013) nasiaknutý moderným funkom, akému v 90-tych rokoch vládli práve Jamiroquai.

Ďalšie prekvapenie prichádza v druhej polovici skladby v podobe krátkej rapovej medzihry. Počas nej zároveň kapela efektne pripomenie svoj typický organický zvuk, fanúšikovia tak môžu dúfať, že na očakávanom ôsmom albume budú mať popri elektronike priestor aj tradičnejšie znejúce funkové a disco rytmy. Snaha o progres je však evidentná, rovnako ako skvelá forma speváka, ktorý, zdá sa, vôbec nestarne. Prvý singel kapely v roku 2017 tak značí, že tentokrát by ikona 90-tych rokov mohla na hudobnej scéne narobiť väčšie vlny ako s poslednou štúdiovkou Rock Dust Light Star (2010). 


Nový album, ktorý sa bude volať rovnako ako singel, by sa mal dostať na trh 31. marca. Jay Kay o ňom povedal: "Inšpirácia pre Automaton vychádza z rastúcej prevahy umelej inteligencie a technológií v dnešnom svete a z toho, ako my ľudia začíname zabúdať na tie príjemnejšie, jednoduchšie a prirodzenejšie veci v živote a v našom prostredí, vrátane vzťahov s ostatnými ľudskými bytosťami."

Kapela ešte pred zverejnením pilotného singla ohlásila termíny svojho letného festivalového turné. Okrem krajín ako Japonsko, Južná Kórea, Grécko, Holandsko, Taliansko či Francúzsko zavíta aj do Českej republiky, kde sa predstaví na festivale Colours of Ostrava. Už teraz je zrejmé, že sa je na čo tešiť!

Autor: Patrik Marflák
Foto: Youtube

Súvisiaci interpreti: Jamiroquai