Slovenská filharmónia pripravila na koniec januára online koncert bez publika. Symfonický koncert s dvoma českými umelcami - dirigentom Petrom Altrichterom a fagotistom Janom Hudečkom - odvysiela v piatok 29. januára o 19.00 h na stream.filharmonia.sk. TASR o tom informovala Martina Tolstova, tlačová tajomníčka SF.

Na piatkovom symfonickom koncerte sa po boku orchestra SF predstaví mladý český fagotista Jan Hudeček, rodák z Českých Budějovíc. "Už ako pätnásťročný sa stal absolútnym víťazom všetkých kategórii v súťaži dychových nástrojov (do 30 rokov) na Medzinárodnej súťaži 15. Concorso Internazionale per Giovani Musicisti Citta di Barletta v Taliansku. V roku 2014 získal prvú cenu a titul laureáta na Medzinárodnej interpretačnej súťaži Pražská jar," uviedla Tolstova úspechy mladého umelca, ktorý sa venuje predovšetkým sólovej koncertnej činnosti a rád propaguje súčasnú hudbu pre sólový fagot. "Už desať rokov zastáva post sólo fagotistu orchestra Opery Národného divadla v Prahe a od roku 2015 pôsobí aj pedagogicky," dodala.


Hudeček uvedie so SF Koncert pre fagot a orchester Jiřího Pauera, výraznej osobnosti českej hudby druhej polovice 20. storočia, dlhoročného riaditeľa Českej filharmónie, riaditeľa Národného divadla i člena rady festivalu Pražská jar, ktorý skomponoval viacero koncertov pre rôzne nástroje - fagot, trúbku, hoboj, lesný roh a marimbu. "Koncert pre fagot skomponoval ako absolventskú skladbu na AMU v roku 1949. Premiéra zaznela o rok neskôr a v roku 1952 bol koncert zaradený do programu Českej filharmónie. Dnes sa uvádza po celom svete," poznamenala Tolstova s tým, že program koncertu doplní hudba z opery Čert a Káča Antonína Dvořáka a Symfónia č. 4 c mol "Tragická", D. 417 Franza Schuberta. Program zaznie v naštudovaní českého dirigenta Petra Altrichtera, stáleho hosťa sezón SF.

Zdroj: TASR
Foto: Facebook.com/HudecekJanFg