Vo štvrtok 26. januára vyšiel nový album Tomáša Dvořáka alias Floexa. Shoulders of Giants je soundtrack k rovnomennej hre nezávislého newyorského herného štúdia Moving Pieces Interactive.


"Aj keď album vznikol pôvodne ako soundtrack, vnímam ho ako plnohodnotný titul fungujúci sám o sebe. Je to možno celkovým štýlom, ktorý je energetickejší ako moje predošlé soundtracky. Som zvedavý, ako budú hudbu poslucháči vnímať; je to cinematické techno alebo skôr elektroakustická nahrávka novej generácie? Každopádne verím, že ich bude baviť minimálne tak veľa, ako ma bavilo ju skladať," zamýšľa sa Floex.

Šesť nových trackov stojí predovšetkým na elektronických základoch poháňaných energiou hutne vystavaných beatov. Precízne konštruované syntetizátorové plochy rozmanite menia charakter a napätie, elektronika osciluje medzi cinematickosťou a klubovou atmosférou. Akustické nástroje, ako mandolína alebo nahrávky primitívnych fláut, sa v reálnom čase syntetizujú a transformujú do podôb, ktoré nechávajú poslucháčov na vážkach, či sa jedná o zvukovú realitu alebo ilúziu. Floex vás nechá úplne ponoriť sa do prostredia a prirodzene s ním plynúť.

"Jedná sa o prvú platňu z môjho nového štúdia v Úvaloch a nahrávku, ktorá je pre mňa osobne prelomová vo svojom zvuku. Jednotlivé skladby sú do značnej miery inšpirované rôznymi krajinami. Na otázky, ako znie kryštalický svet, ako si predstavujem lesnú elektroniku alebo tropickú muziku, nájdete hudobnú odpoveď vo forme jednotlivých skladieb," dodáva Floex.


Hudobník, skladateľ a producent Floex, pôsobiaci na scéne od roku 1996, patrí k priekopníkom elektronickej hudby. Od šiestich rokov ho formovala hra na klarinet, čoskoro si však vytvoril jedinečný organický atmosférický štýl zahŕňajúci elektronické aj akustické nástroje. Za svoje albumy získal štyrikrát hudobnú Cenu Anděl aj nominácie na ceny Vinyla, Apollo alebo európsku cenu Quartz.

Popri radových albumoch Pocustone a Zorya, či spolupráci na albume Portrait Of John Doe s britským skladateľom Tomom Hodgeom, je nielen autorom soundtrackov hier Samorost 2, 3, Machinarium alebo Papetura, ale aj niekoľkých unikátnych interaktívnych inštalácií a performance prezentovaných na festivaloch Ars Electronica (Linz), Nuit Blanche (Brusel) alebo Sonica (Glasgow).

Shoulders of Giants je šiestym herným soundtrackom Floexa. Vychádza v digitálnom formáte v českom vydavateľstve Minority Records. Floex Ensemble a Robot Jozef vystúpia 26. marca na pražskom festivale Struny deťom.


Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla Anna Mašátová. Správu sme upravili.