Legendy popu odštartovali na televíznych obrazovkách Jednotky koncom októbra 2011. Počas štyroch sérií sme mohli byť svedkami vystúpení, z ktorých bolo cítiť, že mladí speváci ešte nedozreli na hity svojich skúsenejších kolegov, no videli sme aj množstvo interpretácií, ktoré stoja za pripomenutie. Pozrite si niektoré z nich.

Poznámka k výberu: Ako sa hovorí, sto ľudí, sto chutí, preto sa veľmi nečudujte, ak v článku nenatrafíte na vystúpenie, ktoré najviac oslovilo vás, alebo na svojho obľúbeného interpreta. Priložené videá tvoria čisto subjektívny výber toho, čo sa počas doterajších štyroch sérií relácie najviac priblížilo k môjmu hudobnému vkusu.

Tásler potvrdil svoje spevácke kvality  

Hneď v prvom kole programu, ktoré bolo venované Tublatanke, zažiaril spomedzi účinkujúcich najmä Ivan Tásler, svojím podaním notoricky známeho hitu Matka. Nesnažil sa kopírovať Maťa Ďurindu, naopak obohatil pieseň svojím vlastným typickým prejavom. Vystúpenie bolo od prvého momentu silným hudobným zážitkom. Všimnite si veľavravné dojatie v Ďurindovej tvári.


O rovnako kvalitné vystúpenie sa postaral Tásler aj v silnom kole, ktoré bolo venované zosnulému Jarovi Filipovi (jeho reprízu odvysiela RTVS 15. marca). S touto skladbou je už značne zžitý, nakoľko patrí do repertoáru jeho domovskej kapely IMT Smile. Nebolo teda žiadnym prekvapením, že podal absolútne profesionálny výkon.


Excelovali aj Cmorik a Čekovský  

Peter Cmorik bol už v Legendách popu takmer stálicou. Tvorcovia programu zrejme ešte z čias jeho víťazstva v druhej sérii superstar vedeli, že je schopný kvalitnej interpretácie skladieb snáď akéhokoľvek interpreta. Očakávania takmer vždy naplnil a zažiaril hneď niekoľkokrát, no pieseň Tisíckrát krásnejší z dielne Dalibora Jandu mu doslova sadla ako uliata.


O famózny kúsok sa postaral aj Marián Čekovský. Ten do absolútne inej roviny posunul svojou originálnou interpretáciou veľký hit Petra Nagya Kristínka iba spí. Vniesol do piesne kus zo svojej silno vyvinutej hudobníckej duše. Čeky je známy predovšetkým svojou humornou stránkou, ktorú prenáša aj do živých vystúpení, tu však naopak vsadil na opačnú emóciu a podal perfektný výkon.

 
Zo známych speváčok zaujali Koščová, Knechtová i Mauréry  

Menej je niekedy viac. Dôkazom tohto bolo aj vystúpenie Katky Koščovej v kole venovanom Pavlovi Hammelovi. Televíznym divákom pripomenula hit Ja nemám lásku v malíčku. Jej precítený prejav v kombinácii s ušiam lahodiacim zamatovým hlasom a sprievodom piana tvorili dokonalý súlad, ktorý môžem bez váhania označiť za kvalitný hudobný zážitok. 


Podobné dojmy sa podarilo vyvolať aj herečke a speváčke Zuzane Mauréry. Speváčka vsadila v piesni Lásko prokletá, ktorej pôvodnou interpretkou je Hana Hegerová, na čistý minimalizmus podčiarkujúci intímnu atmosféru skladby. Viac ani nebolo treba.

 
Do tretice tu máme opäť hudobné prevedenie, v ktorom dominovali klávesy. V kole venovanom spomínanému Jarovi Filipovi si za ne sadla Katarína Knechtová, ktorá pieseň Do batôžka okorenila výraznou mimikou a najmä gradáciou piesne. Dojem z vystúpenia neskazil ani drobný výpadok textu, ktorý si však možno ani všetci nevšimli.


Menej známe tváre, ktoré prekvapili

Už sme v súvislosti s Legendami popu upozornili na mladého českého speváka Davida Deyla, ktorému sa podarilo vďaka programu zviditeľniť aj na Slovensku. Nevynechám ho ani vo výbere toho najlepšieho. Deyl odspieval v Legendách kvalitne hneď niekoľko skladieb, no k tým najlepším patrila jeho interpretácie piesne Václava Neckařa Chci tě líbat. Presvedčte sa sami.

 
Vydarilo sa aj kolo venované Marii Rottrovej, z ktorého vyberám hneď dve zaujímavé vystúpenia. To prvé patrilo Nikolete Spalasovej a jej zamatovému a príjemne zastrenému hlasu v rámci piesne Ten vůz už jel. Druhým bolo vystúpenie Markéty Poulíčkovej, ktorá sa v relácii predstavila viackrát, no k najvydarenejším patrilo jej podanie skladby Lásko voníš deštěm.


   
Počas štyroch sérií Legiend popu sa konalo celkovo 38 vydaní, počas ktorých rôzni hostia spievali viac ako 300 rôznych skladieb. Diváci si mohli zaspomínať na množstvo kvalitných interpretov a spoznali výkony ich mladších kolegov. Vystúpení, ktoré by ešte stáli za zmienku, bolo určite omnoho viac. Ktoré sa najhlbšie vryli do pamäte Vám?

Váš favorit - Adam Ďurica

Adam Ďurica si interpretáciou piesne Karola Duchoňa Mám ťa rád získal množstvo fanúšikov. Svedčia o tom aj vaše reakcie pod týmto článkom, do ktorého autorka vystúpenie nezaradila, hoci bolo v širšom výbere. Vďaka vašim "hlasom" v diskusii ho teda pridávame do článku. Mimochodom, o Ďuricovej coververzii sme vlani písali aj v samostatnom článku.


Autorka: Miroslava Kuracinová
Foto: Katarína Jesná-Smiková - Legendypopu.stv.sk
Video: Youtube.com - Dominik Sarik, pipinko550

Súvisiaci interpreti: Katarína Koščová, Peter Cmorik