Vo svojej hudbe mieša jazz s hip-hopom a soulom a medzi jeho najväčšie vzory patria Robert Glasper či Herbie Hancock. Alfa Mist, multižánrový pianista a producent z Londýna, je druhým headlinerom jarných džezákov. V Bratislave bude mať svoju slovenskú koncertnú premiéru 15. apríla. O desať dní neskôr sa fanúšikovia môžu tešiť na koncert Stanleyho Clarkea.

Alfa Mist patrí medzi najväčšie hviezdy súčasného jazzu. Tento talentovaný a originálny multižánrový hudobník začínal ako producent hiphopu a grime. Pri hľadaní inšpirácie narazil na nahrávky Milesa Davisa a Hansa Zimmera a zmenil smer: začal študovať hru na klavír, ponoril sa do jazzu. Jeho unikátny zvuk spája filmovo nadýchaný jazz s alternatívnym hip-hopom, soulom a atmosférickou filmovou hudbou.


Alfa Mist považuje za svoje veľké vzory mená ako Robert Glasper, Avishai Cohen či Herbie Hancock. Jeho album Antiphon (2017) hudobní kritici opísali ako modernú, kompletnú esenciu jazzu. Skladby zabodovali aj u fanúšikov, zverejnené skladby z albumu majú na Youtube spolu viac ako päť miliónov prehratí, čo je pre jazzového hudobníka obrovský úspech. 

Na Jarných Bratislavských jazzových dňoch sa v slovenskej premiére predstaví 15. apríla v Ateliéri Babylon. Alfa Mist, ktorý bude hrať na klávesových nástrojoch, príde so štvorčlennou kapelou. Sprevádzať ho budú Kaya Thomas-Dyke na basgitare, Jamie Leeming na gitare, John Woodham na trúbke a Peter Adam Hill na bicích nástrojoch.

Jarné džezáky tento rok prinesú dva kvalitné večery. Tým druhým bude 25. apríla koncert Stanleyho Clarkea s kapelou. Na oboch koncertoch sa predstavia aj slovenskí hudobníci, ich mená prezradia organizátori čoskoro. Podrobnosti o oboch koncertoch nájdete na facebookovej stránke Bratislavských jazzových dní.


Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla PR manažérka podujatia Silvia Turnerová.