Košická Tabačka privíta avantgardného skladateľa a barokového lutnistu Jozefa Van Wissema. Koncert sa uskutoční v stredu 4. marca o 20:30 v priestoroch Fabricafe. Začiatkom februára 2020 vydal nový album Ex Mortis, s ktorým vyráža na turné.

Jozef Van Wissem sa preslávil najmä vďaka spolupráci s režisérom a hudobníkom Jimom Jarmuschom, s ktorým nahral tri albumy a ako duo odohrali spoločné turné v Európe a USA. Za hudbu k Jarmuschovmu filmu ​ Prežijú len milenci (Only Lovers Left Alive) získal v roku 2013 Cannes Soundtrack Award – cenu za najlepší soundtrack na filmovom festivale v Cannes.


Názov albumu ​Ex Mortis ​je napísaný na lutne použitej pri tejto nahrávke a zobrazenej na obale. Nový album je inšpirovaný textami z ​The Booke of Gostlye Grace, ​rozhovormi nemeckej mníšky Mechthild z Hackerbornu s Bohom. Na jednom z koncertov čítala práve tieto texty herečka Tilda Swinton. Ex Mortis, čo znamená smrť, odkazuje na renesanciu barokovej lutny, ktorá zmizla na 200 rokov a vrátila sa počas nemeckého hnutia Wandervogel v 20. rokoch 20. storočia. Van Wissem úplne emancipoval lutnu v netradičnom prostredí a použil ju vo filmových soundtrackoch, videohrách, v súčasnom tanci atď. Jozef Van Wissem spolupracoval na albume s Thoromm Harissom (ex-Swans).

Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytla Barbara Denciová.