Skupina Korben Dallas minulý rok vydala svoj piaty album Stredovek, ktorý pozitívne prijali fanúšikovia aj recenzenti. Po videoklipoch k skladbám Oranžová, Nič sa nepýtaj a Vietor fanúšikom ponúka ešte jeden posledný vizuál k piesni Vzdať sa. Autorka textu Jana Shemesh žije v Izraeli a práve v tejto krajine vznikol aj videoklip.

O jeho scenár, réžiu a strih sa postarala slovenská filmárka Nataša Dudinski, ktorá takisto už dlhé roky žije a pôsobí v Izraeli. Vyrástla v Košiciach, potom študovala jazyky v Prahe a neskôr medzinárodné vzťahy v New Yorku a film v Jeruzaleme, kde v roku 1994 našla svoj druhý domov. Režírovala tri celovečerné dokumenty (Holky z fildy, Gisi, Na Sever) a niekoľko krátkych filmov. Ako kameramanka, strihačka či producentka sa podieľala aj na mnohých ďalších filmoch.

Prečo sa rozhodla prijať ponuku na nakrútenie klipu Vzdať sa? "Pieseň sa mi veľmi páči, má skvelú hudba a slová, ktoré nútia k zamysleniu. A tiež som dobrodruh, mám rada výzvy. Nikdy som žiaden klip neurobila, tak to bola pre mňa výzva, ktorá ma zaujala," prezradila Nataša, ktorej s tvorbou klipu pomohol v Prahe pôsobiaci slovenský kameraman Braňo Pažitka (Osmdesát dopisů, Ivetka a hora, Danielův svět, Jan Vladislav, Léčba dějin, Gisi, a i.). V klipe hrajú Michal Dasberg, Hagar Mizrachi Dudinski a Yonathan Evan.


Púšť ako metafora života, ktorý nás presahuje

Tvorbe videoklipu podľa režisérky predchádzalo dlhé vstrebávanie samotného obsahu piesne, ktorej autorka textu, novinárka Jana Shemesh, bojuje s rakovinou. "Často som si púšťala pieseň, aby som sa do nej ponorila a pochopila, o čom naozaj je a čím vo mne rezonuje. Veľa som premýšľala nad jej slovami, sú veľmi hlboké a také prežité. Čítavam texty Jany Shemesh, či už novinárske alebo osobné, tak som aj trochu tušila, z akých prežitkov sa text zrodil. Zároveň som si k piesni hľadala svoju cestu ako ju uchopiť vizuálne. Bol to taký druh dialógu, s textom, hudbou, s Lukášom Filom (basgitarista a textár Korben Dallas, pozn. red.) i sama so sebou."

"Jedného dňa, ako som tak rozjímala pod stromom u nás na záhrade, som v predstavách uvidela púšť a uprostred ženu v mojom veku. To bol taký prvý obraz, ktorý ešte dlho kryštalizoval, než bol scenár hotový. V neskoršom štádiu som tiež viedla dlhé debaty s kameramanom cez Skype. Pri natáčaní jeho nápady klip veľmi obohatili," prezrádza režisérka o sugestívnom klipe, ktorý sa nakrúcal v Judejskej púšti neďaleko Nabi Musa a cesty z Jeruzalema k Mŕtvemu moru. "Moslimovia veria, že v Nabi Musa je pochovaný Mojžiš a pred stáročiami tam postavili mešitu nad púštnou hrobkou. Pre zaujímavosť, Židia a kresťania veria, že je pochovaný na východnom brehu Jordánu, nevedno, kde presne. To len na dokreslenie atmosféry miesta. Mne proste učarovala ta púšť navôkol, a tiež ma k tomu miestu viažu silné osobné spomienky," uviedla Nataša Dudinski o pôsobivej lokácii klipu. 

"Púšť je fascinujúca, večná, nekonečná i desivá, ohromuje svojou krásou a bezčasovosťou, láka svojim tajomstvom, vládne v nej božské ticho a zároveň sa v nej človek môže cítiť stratený, v jej nedoziernosti a neuchopiteľnosti. Na prvý pohlaď sa môže zdať, že je príliš vyprahnutá, že v nej nič nie je, ale keď má človek trpezlivosť, objaví v nej život, pohyb, farby, rytmus i jazvy, či iné stopy civilizácie. Judejská púšť po stáročia lákala pustovníkov, svätcov, hľadačov, dobrodruhov, pastierov, pašerákov, vojakov i milencov. Celý rok je úplne vyprahnutá, ale na jar sa na chvíľu vždy celá zazelená a rozkvitne. Púšť sa mi javí ako pôsobivá metafora pre život sám, ktorému čelí každý z nás a ktorý nás zároveň presahuje," dodala filmárka.

Kapela Korben Dallas, ktorej členmi sú spevák a gitarista Juraj Benetin, basgitarista Lukáš Fila, bubeník Ozo Guttler a gitarista Ľuboslav Petruška, si dala v posledných mesiacoch od vystupovania dlhšiu pauzu, no na jar odohrá dva koncerty v bratislavskej Novej Cvernovke. Uskutočnia sa 16. a 17. mája. Prvý koncer je už vypredaný, na druhý si môžete vstupenky zakúpiť v sieti Predpredaj.sk.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol manažér skupiny Matúš Németh. Tlačovú správu sme upravili a doplnili.

Foto: screenshot / Braňo Pažitka

Súvisiaci interpreti: Korben Dallas