Český spevák Dan Nekonečný, ktorého našla polícia v utorok bez známok života v jednom z domov v mestskej časti Praha-Řeporyje, bol podľa jeho expartnerky Zuzany Kardovej v tom čase mŕtvy už tri dni. Informoval o tom v stredu denník Blesk.

Dan Nekonečný mal so Zuzanou Kardovou dlhé roky prenajatý dom, kde spolu žili. Partnerka však hudobníka pred piatimi rokmi opustila a presťahovala sa do približne kilometer vzdialeného domu. "Dávam si to za vinu, bola som kúsok od neho a nepomohla som mu. Neviem, čo sa stalo, je mi to veľmi ľúto," uviedla pre Blesk Kardová, ktorá s Nekonečným žila 19 rokov a bola jeho najbližším človekom.

Populárny hudobník a tanečník známy svojím extravagantným vystupovaním zomrel vo veku 52 rokov. Presnú príčinu úmrtia stanoví až pitva, polícia však predbežne vylúčila cudzie zavinenie.

"Našiel ho majiteľ domu a údajne tam ležal takmer tri dni," dodala Kardová, ktorá spoločne s jeho sestrou Lenkou organizuje poslednú rozlúčku so zosnulým umelcom. "Zatiaľ sme si povedali, že to bude v (pražskej štvrti) Motole a po obrade Dana prevezieme do Boskovíc a uložíme ho do rodinnej hrobky. Dan už okrem sestry nemal nikoho a Lenka mala zasa iba jeho, pretože jej manžel pred piatimi rokmi zomrel. Je to veľmi smutné, nechcela som, aby sa to takto skončilo," uzavrela Kardová.


Dan Nekonečný, vlastným menom Daniel Konečný, bol známy ako výstredný zabávač a líder českej skupiny Šum svistu. Jeho typickými znakmi boli žltá farba, trblietky, ohňové efekty, živočíšny prejav a široký úsmev. Albumy spomínanej skupiny ako Tančírna (1993) a Rytmy z ráje (1994) sa okamžite stali hitmi a piesne z nich zneli z mnohých rozhlasových staníc.

Koncom 90. rokov začala sláva skupiny Šum svistu postupne upadať a Nekonečný sa zameral na koncertné vystupovanie. Rád tiež navštevoval exotické destinácie, nechýbal ani na veľkých svetových karnevaloch. Jeho excentrické vystupovanie vzbudzovalo u niektorých ľudí podozrenie, že užíva drogy, on to však poprel. "Viem pracovať s energiami," vysvetľoval svoje euforické stavy.

Nekonečný sa narodil v roku 1966 v meste Boskovice v Juhomoravskom kraji. Pôsobil aj v skupine Laura a její tygři. Okrem hudby sa objavil aj ako herec vo filmoch Jediná na světě (1995), Eliška má ráda divočinu (1999), Jak se krotí krokodýli (2006), ako aj v televíznych seriáloch Historky od krbu (1994-95) a Ošklivka Katka (2008-09). Menšiu rolu si zahral aj v pripravovanom filme Juraja Jakubiska Perinbaba 2, ktorý by sa mal dostať do kín koncom roka.

Zdroj: TASR (Blesk.cz)
Foto: archív speváka