Po vystúpeniach v holandskom Groningene a anglickom Brightone sa Nina Kohout vracia po štyroch mesiacoch domov. Od publika pozostávajúceho z najvýznamnejších delegátov celosvetovej hudobnej scény v prípade holandského showcaseového festivalu Eurosonic a vypredaného koncertu v renomovanom britskom klube Green Door Store pokračuje mladá talentovaná speváčka koncertmi na Slovensku, v Česku a vo Veľkej Británii, kde sa už tretí rok venuje štúdiu hudobnej produkcie.

Na jedenástich zastávkach turné predstaví Nina Kohout kritikmi oceňovanú debutovú EP nahrávku Pandemonium ale aj nový, opäť prekvapujúco odlišný materiál. Slovenské turné odštartuje 12. apríla v prešovskom klube Wave, o deň neskôr (13.4.) predvedie svoje originálne hudobné cítenie v doprovode elektroniky a jej otca Petra Kohouta (klarinet) v DKC Veritas v Košiciach. Lístky na košický koncert sú v predaji v sieti Predpredaj.sk.

V piatok 14. apríla vystúpi spolu s éterickou slovenskou hudobníčkou Eniesou v Malom Berlíne v Trnave a nabitý koncertný týždeň zakončí 15. apríla v bratislavskom klube Nová Cvernovka, kde bude jej predkapelou talianska kapela Nero Kane.

Nasledujúci aprílový týždeň bude pre zjav alternatívnej hudobnej scény nemenej intenzívny. Po piatkovom (21.4.) koncerte v žilinskom klube Stanica s kapelou Charms Kids & Matúš Oravec sa Nina presunie do Prahy, kde cez víkend odohrá dva koncerty. V sobotu 22. apríla sa mladá hudobníčka predstaví ako predskokanka jedného z najväčších ženských mien na súčasnej talianskej hudobnej scéne Carmen Consoli. Výnimočný koncert dvoch výrazných umelkýň sa bude konať v Paláci Akropolis. Aprílovú šnúru Nina Kohout uzavrie v intímnom prostredí pražského klubu Kampus Hybernská, kde ju uvedie kapela Earie.

V máji a júni sa Nina okrem troch koncertov vo Veľkej Británii – konkrétne v Brightone na festivale Fake Escape (13. mája) a v umeleckom centre ACCA (20. júna) a na Lechlade Festivale v rozprávkovej časti Anglicka Cotswolds (28. mája) – ešte raz vráti do Prahy pri príležitosti účasti na medzinárodnom Liveurope Festivale (25. mája).

Hudobný zážitok, v ktorom Nina svojou zvukovou výpravnosťou vedie neustály rozhovor medzi invazívnym hororom a krehkou čistotou, si môžete prísť vypočuť tu:

12. 4. - Wave, Prešov (SK)
13. 4. - DKC Veritas, Košice (SK) – vstupenky
14. 4. - Malý Berlín, Trnava (SK)
15. 4. - Nová Cvernovka, Bratislava (SK)
21. 4. - Stanica, Žilina (SK)
22. 4. - Palác Akropolis, Praha (CZ)
23. 4. - Kampus Hybernská, Praha (CZ)

13. 5. - Fake Escape Festival, Brighton (UK)
25. 5. - Liveurope Festival, Praha (CZ)
28. 5. - Lechlade Festival, Costwolds (UK)
20. 6. - ACCA, Brighton (UK)

Podrobnosti o koncertoch Niny Kohout

Speváčka a skladateľka Nina Kohout je absolventkou dvojročného štúdia na prestížnej londýnskej hudobnej škole The BRIT School, kde pôsobili aj Adele či Amy Winehouse. V súčasnosti pokračuje v štúdiu hudobnej produkcie na univerzite v Brightone.

V roku 2020 získala titul Objav roka na Radio_Head Awards a začiatkom minulého roka vydala pod vydavateľstvom Deadred Records debutové EP Pandemonium. Nahrávka sa stretla s výbornými ohlasmi nielen od domácich, ale aj zahraničných médií, vrátane britského rádia BBC a amerického rádia KEXP, ktoré predstavilo skladbu Moonlight v rubrike Song of the Day (skladba dňa).

Prečítajte si: Človek nie je stvorený na to, aby bol len šťastný, vraví Nina Kohout emotívnym EP Pandemonium

Svojimi vystúpeniami nedávno otvárala sériu koncertov izraelskej kapely Lola Marsh a taktiež vystúpila na pozvanie prezidentky Slovenskej republiky Zuzany Čaputovej na udeľovaní štátnych vyznamenaní. Po úspešných posledných mesiacoch, ktoré zahŕňali napríklad účasť na The Great Escape Festivale v Brightone, Ahoi! Pop festivale v Linzi, vystúpenie v Ljubljane či veľmi úspešný koncert na festivale Pohoda, sa Nina začiatkom roka predstavila na najväčšom európskom showcaseovom festivale Eurosonic, kde vystúpila spolu so sláčikovým kvintetom (reportáž).

Vo svojej hudbe spája tajomné odtienky starého slovenského folklóru, vážnej hudby a sviežosť inovatívneho trip-hopu. Vytvára si tak svoj vlastný nadčasový, občas nekomfortne zvláštny a anarchický hudobný svet, neustále posúvajúc hranice hudobnej poslušnosti.

Novinky Niny Kohout môžete sledovať na jej oficiálnej stránke www.ninakohout.com a sociálnych sieťach Facebook a Instagram.

Zdroj: TS (Mimi Gillings a Nina Kohoutová), Hudba.sk edit