Do Banskej Štiavnice sa v júli opäť vráti medzinárodný festival experimentálnej a improvizovanej hudby n:ear. Názov naznačuje blízky a pozorný posluch, sústredené a vnímavé počúvanie hudby a sľubuje intenzívny divácky a poslucháčsky zážitok. Hudba, ktorá znie väčšinou v kluboch sa predstaví a uvedie v nových kontextoch – zažijete koncerty pri jazere, na nádvorí zámku alebo v banskej štôlni. To všetko v intímnej blízkosti umelcov s poslucháčmi.

Festival n:ear bude prebiehať od 20. do 22. júla v Banskej Štiavnici a jej okolí. Tento rok na podujatí vystúpia hudobníci z viac ako desiatich krajín a predstavia rôzne prístupy k improvizovanej hudbe, ktoré prekračujú žánrové hranice.

Slovensko-nórske duo Michaela Antalová a Adrian Myhr predstaví spoločný projekt Zvony pri tajchu Veľká Vodárenská. Toto zoskupenie vychádza zo slovanskej a nórskej folklórnej zvukovosti a kombinuje fujaru, píštaľky a kontrabas s field recordingom.

Progresívnejšie polohy experimentov prinesie trio Vojdi, ktoré vo svojich kompozíciach spája surovosť, matematickú presnosť s fluidnou nepredvídateľnosťou a taktiež nadhľad a humor. Daniel Kordík, ocenený za najlepší album v kategórii experimentálna hudba na tohtoročných Radio_Head Awards vystúpi na festivale so svojím elektronickým sólo setom.

Nemecko-libanonské duo Zone Null prinesie nové pohľady hrania na basgitaru. Obaja hudobníci priamo komponujú prostredníctvom živého procesingu (live electronics), pomocou ktorého svoj zvuk vzájomne ovládajú, modulujú a dopĺňajú. Táto performance sa odohrá v slovenskej premiére.

Kanadský pianista a improvizátor Paul Jacob Fossum zahrá svoj sólový program pre klavír, preparácie a elektroniku, v ktorom kombinuje vplyvy raného jazzu a stride piana cez minimalistické kompozície až po harsh noise-ové plochy.

Pre podrobný program sledujte festival n:ear na sociálnych sieťach Facebook a Instagram.

Po minulotýždňovom ničivom požiari v centre Banskej Štiavnice potrebujú zničené priestory nielen finančnú podporu na ich rekonštrukciu ale aj pokračovanie ich využívania ako kultúrnych priestorov. Aby sa stal festival n:ear tento rok skutočnosťou, potrebuje podporu fanúšikov. Pre tento účel bola spustená crowdfundingová kampaň, ktorá má pomôcť pri financovaní festivalu. Ak chcete finančne podporiť aj priamo objekty zasiahnuté požiarom, môžete tak urobiť TU.

Redakciu Hudba.sk za organizátorov festivalu informovala Anna Kratochvílová. Správu sme upravili.