Britský spevák a skladateľ Sam Smith je jedným z najväčších hudobných objavov posledného roku. Čerstvý držiteľ ceny britských kritikov Brits Critics' Choice Award a prestížnej ceny BBC Sound of 2014 pred časom dokončil svoj debutový album, ktorý svojim fanúšikom ponúkne už na konci mája.

Sam Smith debutoval vo februári minulého roka singlom Lay Me Down, no výraznejšie na seba prvýkrát upozornil vo veľkom hite kolegu Naughty Boya nazvanom La La La a zahosťoval si aj v singli Latch anglického elektronického dua Disclosure. V oboch skladbách sa ako nováčik na scéne uviedol v trochu inom štýle než je jeho vlastný.

Koncom minulého roka vypustil do éteru svoj ďalší sólový singel Money On My Mind, ktorý sa stretol s veľmi pozitívnym prijatím a po krátkej dobe zabodoval vo väčšine európskych hitparád. Sam Smith úspech tejto pesničky korunoval koncom februára, kedy sa pesnička umiestnila na prvom mieste anglickej singlovej predajnej hitparády.


Nedávno Sam do rádiového éteru uviedol nový singel, ktorým sa stala podobne chytľavá pesnička Stay With Me. Singel už stihol zabodovať v americkej a kanadskej hitparáde no najväčšie ohlasy môžeme ešte len očakávať po jeho oficiálnom európskom vydaní, ku ktorému dôjde v prvej polovičke mája. Obe spomínané pesničky budú samozrejme aj na debutovom albume, ktorý sa v obchodoch objaví 23. mája pod názvom In The Lonely Hour, pod hlavičkou Universal Music.

Smith na album, na ktorom sa podľa jeho vlastných slov nebál ani málinko experimentovať s hudobnými žánrami, zaradil desať autorských pesničiek, ktoré s ním dal dokopy jeho dlhoročný spolupracovník a skladateľ Jimmy Napes. Na ich nahrávanie si Smith pozval aj niekoľko hostí. Na albume sa tak podieľali napríklad aj  Fraser T Smith, Two Inch Punch, Eg White, Disclosure, Zane Lowe alebo Tourist.

Vďaka doterajším úspechom a raketovému vzostupu Sama Smitha, je jeho album jedným z najočakávanejších titulov tejto jari, čomu naznačujú aj beznádejne vypredané koncerty jeho turné.




Informácie a foto pre Hudba.sk poskytla Veronika Dvorská z vydavateľstva Universal Music.

Súvisiaci interpreti: Sam Smith