Netají sa hlbokým vzťahom k Bohu a prírode, netvorí mainstreamovú hudbu, i napriek tomu už niekoľko rokov patrí medzi najúspešnejšie speváčky na slovenskej scéne. V projekte Do leta to dáme! si so Simou Martausovou môžete zahrať jednu z jej obľúbených skladieb Karavan.

Byť súčasťou tohto projektu prijala Sima Martausová ako výzvu, keďže skromne priznáva, že nie je "profík". Na gitaru sa naučila hrať ako samouk a pomerne neskoro. Možno tým inšpiruje aj tých, ktorí stále nenašli odvahu, aby hru na gitare skúsili.

"Na gitare som sa začala učiť až na vysokej škole a v podstate som taký samouk. Páči sa mi, že si ju môžem vziať so sebou aj do prírody. Posledné obdobie však skladám mnoho piesní aj za klavírom. Stále sa učím a snažím zdokonaľovať v hre na oba nástroje," hovorí sympatická speváčka a skladateľka. 

Namiesto niektorého zo svojich najväčších hitov stavila pri výbere skladby na svoju srdcovku, ktorú sa pri troche snahy môžu naučiť aj gitaroví začiatočníci. "Pieseň Karavan vznikla v jedno pekné leto, kedy sme s kapelou veľa cestovali po koncertoch a počúvali sme Erica Claptona. Je o takej voľnosti, radosti zo života a slobode a vždy, keď sme ju hrávali na koncertoch, tak ma najviac bavila časť, keď v závere začali spievať aj moji chlapci z kapely," dodáva Sima.

Text piesne Karavan


Spomalenie vníma ako požehnanie

Tak ako väčšina ľudí, aj 32-ročná rodáčka z Považskej Bystrice v týchto dňoch spomalila. I keď stretávanie s fanúšikmi jej chýba, dokončuje pre nich nový album a snaží sa na situáciu pozerať pozitívne.  

"Nie je mi síce jedno, čo sa deje, ale uvedomujem si aj pozitíva, ktoré koronakríza so sebou prináša. Toto zastavenie sa a spomalenie vnímam zároveň ako požehnanie a výzvu pre mňa, aby som si nanovo pripomenula, čo je v živote podstatné a čomu sa oplatí venovať svoje myšlienky. Viem, že môj život je len požičaný a nebudeme tu večne, preto si aj v tomto období pripomínam veci, za ktoré môžem byť vďačná, a zároveň si hovorím, aké je krásne, keď si ľudia vedia pomáhať a prinášať jeden druhému kúsok dobra, ktoré v sebe máme. V tom vidím aj najkrajší zmysel života."

V ďalšej časti projektu Do leta to dáme! sa predstaví spevák BuranoWski so svojou skladbou Lúč.

Autor: Roman Kubovics
Foto: screenshot

Súvisiaci interpreti: Sima Magušinová