Už niekoľko týždňov žijeme v spoločenskej izolácii, kultúrno-spoločenské podujatia sú zakázané a naša sociálna interakcia sa presunula do virtuálnej reality sociálnych sietí, mobilov a počítačov. Pre umenie je však vzájomná fyzická interakcia umelca s publikom nenahraditeľná. To je aj dôvod, prečo ľudia na koncerty chodia a prečo umelci koncertujú.

Od polovice marca sa roztrhlo vrece s live streamami koncertov z obývačiek ale aj z klubov, ktoré síce môžu túto interakciu dočasne suplovať, nie sú však dlhodobým riešením. Rozbiehajú sa preto aj projekty, ktoré prinášajú hudbu bližšie k ľuďom - na ulice a sídliská.

Jedným z nich je projekt Umenie pod oknami, ktorý prináša sériu pop-up koncertov klasickej hudby priamo pod okná a balkóny v Bratislave. Prvý koncert sa odohral už minulú stredu na pešej zóne vo Vrakuni, ďalšie dva boli v piatok v Dúbravke. S repertoárom diel klasickej hudby vystúpili Pavel Bogacz kvartet (obe mestské časti) a The Ladies Ensemble (Dúbravka).


Koncerty organizuje festival Viva Musica!, ktorý propagujel hudbu v uliciach hlavného mesta už od roku 2017 v rámci projektu Viva Ulica!. "Náš kultúrny ekosystém sa kvôli koronakríze zrútil medzi prvými a zrejme sa ako jeden z posledných bude vracať späť do normálu. Kultúrny život sa dočasne zastavil a umelci prišli o to najcennejšie - publikum. My vo Vive veríme, že existuje spôsob, ako i v čase karantény vrátiť umelcom publikum a divákom dopriať živý umelecký zážitok," hovorí riaditeľ festivalu Matej Drlička.

Celkovo je v rámci projektu aktuálne naplánovaných takmer 20 koncertov v piatich mestských častiach. "Sme nadšení záujmom o projekt tak na strane starostov a poslancov jednotlivých mestských častí, ako aj na strane obyvateľov a v neposlednom rade hudobníkov, ktorí sa hlásia do projektu bez nároku na honorár," uvádzajú organizátori.


Projekt Umenie pod oknami realizuje Viva Musica! v spolupráci s Hlavným mestom SR Bratislavou pod záštitou jej primátora, Matúša Valla. Jeho cieľom je prostredníctvom živého hudobného zážitku priniesť rozptýlenie obyvateľom nášho mesta do každodennej karanténnej rutiny a upozorniť na dôležitosť kultúry a kultúrno-spoločenskej interakcie, ktorá v čase korona krízy nemôže prebiehať. Koncerty sú realizované s dodržaním všetkých potrebných bezpečnostných a hygienických opatrení.

Viac sa dozviete na oficiálnej stránke projektu umeniepodoknami.sk. Miesta a časy koncertov sa dozviete vždy v deň koncertu na www.facebook.com/vivamusicafestival.

Umenie pod oknami Zdroj: PR

Informácie a vizuál redakcii Hudba.sk za Viva Musica! festival poskytol Matúš Maderič. Tlačovú správu sme upravili a doplnili.

Foto: Facebook.com/vivamusicafestival