Rekordérka v počte zlatých Slávikov medzi speváčkami sa pri novej piesni rozhodla pre zmenu a urobila dobre. Konkrétne ide o spoluprácu s producentom Marekom Rakovickým, ktorý jej duetu s Adamom Ďuricom dodal výnimočnú atmosféru. Tú umocňuje aj intímny videoklip.

Okrem piesne Vám Dominiky Mirgovej mala dnes na slovenskej scéne premiéru aj očakávaná novinka Zuzany Smatanovej s názvom Miesta, v ktorej hosťuje Adam Ďurica. Autorkou hudby aj textu o momentoch vo vzťahu dvoch ľudí, ktoré nazývame "tichá domácnosť", je samotná speváčka. 

"Pesnička Miesta je o chvíľach, kedy medzi dvoma milujúcimi ľuďmi nastane zvláštne ticho. Keď sa prestanú vo vzťahu rozprávať. Vtedy sa začnú sami sebe vyhýbať a opúšťať miesta, kde predtým spolu trávili spoločné chvíle. Je tam chladné napätie, ktoré nevedia prelomiť. Chcú nájsť zase cestu späť, ale nevedia ako. Pritom sa iba stačí úprimne rozprávať a vysvetľovať si hoci aj malé nedorozumenia," vysvetľuje Zuzana.

Noví ľudia, nové inšpirácie

Ako dodáva, s Adamom si neuveriteľne hlasovo sadli. "Už pri skladaní piesne Miesta som vedela, že ju nebudem spievať sama, ale urobím z nej duet. Prvé meno, ktoré mi napadlo, bol Adam Ďurica. Adam je šikovný spevák, muzikant a veľmi fajn človek, takže spolupráca s ním bola veľmi príjemná. Bola to pre nás veľká zábava, vieme sa donekonečna rozprávať o všetkom možnom a vieme aj blbnúť, takže ktorýkoľvek moment strávený pri vytváraní tohto spoločného diela bol skvelý, inšpiratívny a zábavný," prezradila o zákulisí nahrávania.

K výsledku nemalou mierou prispel Marek Rakovický, ktorý patrí medzi najvyťaženejších slovenských producentov. Kým ešte pred pár rokmi spolupracoval najmä s alternatívnymi kapelami, v poslednej dobe uňho kvalitný zvuk hľadá čoraz viac populárnych interpretov. Aj Zuzana Smatanová predtým desať rokov v nahrávacom štúdiu pracovala s Marošom Kachútom, ktorý je zároveň gitaristom v jej kapele.

"Chcela som vyskúšať pohľad niekoho nového, preto som oslovila na produkciu Mareka. Je to úplne nový pocit, keď človek odíde zo zabehaného, overeného spôsobu nahrávania niekam, kde to nepozná a nevie, či to je ten správny smer. Zároveň je to inšpirujúce a umelecky to posúva ďalej. Myslím si, že Marek pesničku pochopil presne tak, ako som ju napísala a dal jej krásnu, citlivú atmosféru," vysvetlila. Nemožno inak, len s ňou súhlasiť.


Novú spoluprácu si Zuzana vyskúšala aj pri natáčaní videoklipu. Jeho režisérkou je totiž talentovaná mladá umelkyňa Paulína Mačáková, ktorá už natočila videá pre slovenské alternatívne kapely The Uniques (Nvmeri - Dungeon), Purist (Renaissance) a Talkshow (Shadows), ale zaujala aj na medzinárodnej scéne, keď s klipom k piesni Ekki Múkk reagovala na výzvu kapely Sigur Rós.

Klip Miesta sa nakrúcal dva dni v dvoch rôznych priestoroch - v starej plavárni a v byte v centre Bratislavy, kde žije rodina s dvoma deťmi. "Deti z nás mali najprv malý stres, ale nakoniec aj zábavu. Hľadala som byt s patinou, starší, bez zásahov modernej doby. Veľmi dlho trvalo, kým som taký byt vďaka kamarátovi našla. Počas nakrúcania sme použili špeciálny sneh. Ten sa síce netopí, ale keďže bol veľmi jemný, bol všade rozfúkaný, takže sme im urobili v byte pekný neporiadok. Najmä v spálni, ktorá bola celá zasnežená. Všetko sme však nakoniec krásne upratali, vysávali sme ako profesionálna upratovacia čata," smeje sa Zuzana.

Zuzana Smatanová - natáčanie klipu Miesta Zdroj: Martin FerenčíkZuzana Smatanová pri nakrúcaní videoklipu Miesta - viac fotiek

Speváčka, skladateľka a textárka plánuje množstvo prekvapení, ktorými chce potešiť fanúšikov. V lete bude koncertovať s kapelou na festivaloch, skladá nové skladby a na jeseň pripravuje ďalšie akustické turné po celom Slovensku. Fanúšikovia sa môžu tešiť aj na druhé DVD a CD z akustického koncertu s jazzmanom Milom Suchomelom.

TIP: Veselý i smutný máj: Vypočujte si novinky od Jamestown a Andrey Bučko

Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytla Nora Krchňáková z agentúry Propaganda House. Text článku bol upravený a doplnený redakciou. 

Foto: Martin Ferenčík

Súvisiaci interpreti: Zuzana Smatanová