Tri týždne po zverejnení prvej lastovičky z nového albumu, skladby Dark Necessities, ponúkajú Red Hot Chili Peppers ďalšiu pieseň z pripravovanej novinky. Titulná The Getaway naznačuje, že skupina mieri do celkom nových hudobných vôd a nie všetkým poslucháčom je táto zmena po vôli.

Fanúšikovia už netrpezlivo očakávajú, čo prinesie prvá štúdiovka Red Hot Chili Peppers po piatich rokoch. Po melancholicky funkovej Dark Necessities tentoraz kapela zverejnila skladbu, ktorá dala názov celému albumu. Nejde pritom o druhý oficiálny singel, ale skôr o ukážku nového hudobného smerovania. Komentáre pod audiom na Youtube však naznačujú, že fanúšikovská obec nie je experimentom kapely až tak otvorená. Hoci "papričky" sú podľa vlastných slov z nového materiálu nadšení, ozývajú sa aj hlasy "skalných", ktorí novinky označujú za sklamanie, či dokonca ich prirovnávajú ku Coldplay.

The Getaway pritom neznie až tak prekvapujúco, ako by sme mohli čakať. "Je to nové a iné, ale neobetovali sme to dobré z nás. Nemôžem sa dočkať, až nové skladby zahráme naživo," vyjadril sa Flea nadšene. A presne to platí aj o včera zverejnenej skladbe, ktorá dokazuje, že legendárny a typický rukopis kapela už zrejme nikdy nezmaže. Nový svieži zvuk prináša najmä producentská ruka Danger Mousea, ktorá sa v tomto prípade pohrala s umelo znejúcim rytmickým a syntetizátorovým podmazom a taktiež ženské vokály v refréne. Tie dosiaľ vo väčšine piesní spievali gitaristi kapely (predtým John Frusciante, v súčasnosti Josh Klinghoffer).

Produkčne sa však na typické črty štvorice nesiaha - basová linka zostáva výrazná, spevák Anthony Kiedis vokálne ani zďaleka neexperimentuje natoľko, ako by sa dalo a Klinghofferova gitara síce neudáva hlavnú líniu skladby, no harmonizuje s ňou tak, aby jej bolo všade tak akurát. "Spôsob, akým Danger Mouse pracuje, bol pre nás výzvou a vďaka tomu sme vyrástli ako kapela aj ako muzikanti," vyznal sa o spolupráci bubeník Chad Smith.


Red Hot Chili Peppers vydajú svoju jedenástu štúdiovku The Getaway, na ktorej sa podieľal aj Nigel Godrich (Radiohead) už 17. júna. Podporia ju na letných festivaloch (najbližšie k Slovensku budú v júni na Nova Rocku) i svetovom turné, v rámci ktorého sa predstavia napríklad 4. septembra v Prahe. Druhým oficiálnym singlom by sa mala stať skladba Go Robot, ktorú Flea opísal ako "zábavný, funky a rýchly jam".

Autorka: Michaela Žureková (zdroj: Redhotchillipeppers.sk, Nme.com)
Foto: RedHotChiliPeppers.com

Súvisiaci interpreti: Red Hot Chili Peppers