Počasie nás už vyháňa von, no príval hudobných noviniek vo svete zatiaľ neutícha. Aj v letných mesiacoch sa totiž na trhu objaví niekoľko zaujímavých albumov a EPčiek, ktoré umelci propagujú videoklipmi. The Strokes sa však pripomenuli vo veľkom štýle aj bez vizuálov a máme tu aj jednu veľmi zaujímavú spoluprácu.

Anglická speváčka a hudobníčka Bat for Lashes dnes predstavila videoklip k piesni Sunday Love. V novinke stvárňuje nevestu, ktorá stojac uprostred diaľnice zastaví auto s troma ženami vo fialových kostýmoch a mladým mužom. S ním sa v druhej polovici emotívneho videa konfrontuje, pričom na konci vidieť, ako muž za nadprirodzených okolností zmizne. Rodáčka z Londýna sa postarala aj o réžiu, pričom spolupracovala s americkým filmárom Johnom De Menilom.

Skladba Sunday Love pochádza zo štvrtej interpretkinej štúdiovky The Bride, ktorá sa dostane na trh 1. júla. Speváčka z nej už stihla ponúknuť tiež piesne I Do a In God's House, pričom k druhej menovanej predstavila aj videoklip. "The Bride sa sústredí na príbeh ženy, ktorej ženích zomrel pri nehode počas cesty na sobáš. Nevesta ujde a vydá sa sama na svadobnú cestu, počas ktorej sa ponorí do temnej meditácie o láske, strate, zármutku a oslave," priblížila album 36-ročná umelkyňa.


Americko-anglické rockové duo The Kills zverejnilo videoklip k piesni Siberian Nights. V novinke je možné vidieť vlka, koňa či skupinku ľudí, ktorí bežia v noci po soľnej plošine. O réžiu sa postaral herec Giovanni Ribisi. Duo na sociálnej sieti Facebook opísalo klip ako "divoký sen plný behu, ceriacich zubov a krásnych očí". Skladba sa bude nachádzať na albume Ash & Ice, ktorý skupina plánuje vydať už o týždeň, 3. júna. Kapela z novinky už predtým ponúkla single Doing It To Death a Heart Of A Dog. Album bude obsahovať celkovo trinásť piesní. 

Formácia sa tento rok viackrát predstaví v našich susedských krajinách. 6. júla vystúpi na ukrajinskom U-Park Festivale v Kyjeve, 6. augusta na poľskom Off festivale v Katoviciach, o deň neskôr v pražskom klube Roxy a 20. augusta na festivale Frequency, ktorý sa bude konať v rakúskom meste Sankt Pölten. 


Garbage zverejnili videoklip k skladbe Empty. Za hudobným videom stojí americký režisér Samuel Bayer. Pieseň pochádza z albumu Strange Little Birds, ktorý kapela plánuje vydať 10. júna. Album kapela na čele s charizmatickou Škótkou Shirley Manson (tipovali by ste, že o tri mesiace už z nej bude päťdesiatnička?) uvedie na trh cez vlastné vydavateľstvo Stunvolume Records.


Americká rocková superkapela Gone Is Gone (Troy Sanders - Mastodon, Tony Hajjar - At the Drive-In, Troy Van Leeuwen - Queens of the Stone Age, Mike Zarin) zverejnila videoklip k skladbe Starlight, ktorá mala premiéru v programe Jehnny Beth v rádiu Beats 1. Ide o druhú ukážku z očakávaného debutového eponymného EP, ktoré chce skupina vydať 8. júla. Nahrávka bude obsahovať dovedna osem piesní, z ktorých už predtým ponúkli skladbu Violescent. Kvarteto plánuje tento rok uviesť na trh aj debutový album, ktorý by mal mať trinásť skladieb. Názov ani dátum vydania nahrávky však zatiaľ nie je známy.

Viac hard & heavy noviniek prinesieme tradične v noci z nedele na pondelok v našom týždenníku.



Poslednou kapelou v našom výbere, ktorá svoju novinku Get My Bang ponúkla aj s vizuálom, sú anglickí indie-rockeri Wild Beasts. K ochutnávke albumu Boy King, ktorý vyjde 5. augusta, im natočil videoklip Olivier Groulx. Líder kapely Hayden Thorpe v ňom spieva v náručí ženy, s ktorou si tiež zatancuje na ulici.


Americká rocková kapela The Strokes sa fanúšikom pripomenula naozaj vo veľkom štýle. Tento týždeň predstavila hneď tri nové skladby, ktoré spolu vydá na EP Future Present Past. Najskôr ponúkla vo štvrtok ako prvú ukážku pieseň Oblivius, ktorá mala premiéru v šou lídra skupiny Juliana Casablancasa v rádiu Sirius XMU. Neskôr v šou Zanea Lowea v rádiu Beats 1 predstavila pieseň Drag Queen a "hetrik" exkluzívnych premiér zavŕšila pieseň Threat Of Joy v relácii Annie Mac v BBC Radio 1.

Spomínané EP sa dostane na trh 3. júna a bude obsahovať aj štvrtú, zatiaľ nezverejnenú skladbu. Tou bude remix piesne Oblivius, o ktorý sa postaral bubeník kapely Fabrizio Moretti.








Nový song má aj anglická speváčka Jessie Ware. Skladbu Till The End nahrala k filmu Predtým, ako som ťa spoznala, ktorý začnú premietať v slovenských kinách 30. júna. "Čítala som knihu Predtým ako som ťa poznala počas svadobnej cesty po tom, ako som o nej veľa počula. Takže keď ma požiadali, aby som prispela na soundtrack filmu, bolo to veľmi dojemné," uviedla v rozhovore pre magazín Elle 31-ročná speváčka a dodala, že skladba pre ňu veľa znamená a dúfa, že sa bude ľuďom páčiť.


Na záver trochu chrumkavej elektroniky. Flume a Beck zverejnili spoločnú skladbu Tiny Cities. Novinka mala premiéru v šou Zanea Lowea v rádiu Beats 1, dnes v noci sa objavila aj na Youtube. Fanúšikovia austrálskeho dídžeja a producenta majú na konci týždňa o novú vzrušujúcu hudbu postarané, pretože práve dnes vyšiel jeho nový album s názvom Skin. Z nahrávky, ktorá obsahuje celkovo 16 skladieb, pochádzajú aj single Never Be Like You (feat. Kai), Smoke & Retribution (feat. Vince Staples & Kučka) a Say It (feat. Tove Lo). Celý album už môžete počúvať na Deezeri.


Text: Hudba.sk (zdroj: SITA - Pitchfork.com, Consequenceofsound.net, Nme.com)
Foto: Facebook.com/batforlashes

Súvisiaci interpreti: Bat For Lashes, The Strokes