Svoje posledné turné absolvovali Spice Girls pred 11 rokmi, no fanúšikovia nikdy neprestali dúfať, že sa slávna päťka vráti späť na koncertné pódiá. Ich tohtoročný comeback, aj keď len vo štvorici, bol teda očakávanou udalosťou. Začiatok turné však poškodil zlý zvuk, na ktorý sa počas dublinského koncertu sťažovalo množstvo fanúšikov.

Comebackové turné odštartovali štyri členky najslávnejšej dievčenskej skupiny - Melanie Brown, Geri Horner, Emma Bunton a Melanie Chisholm - v piatok 24. mája pred 70-tisícovým davom v dublinskom Croke Parku. Bolo to ich prvé spoločné vystúpenie od záverečného ceremoniálu Letných olympíjskych hier v Londýne v roku 2012, kde sa predstavili aj s piatou členkou Victoriou BeckhamTá však na aktuálnom turné chýba, veľkého návratu sa odmietla zúčastniť.

Hneď prvý koncert dievčat-štyridsiatničiek však sprevádzali technické problémy. Fanúšikovia sa na sociálnych sieťach už počas koncertu húfne sťažovali na "hrozný zvuk". "Niečo je zlé, keď publikum na koncerte Spice Girls sedí, nakoľko nikto nerozozná, o akú skladbu ide, pretože zvuk je skutočne zlý," napísal jeden z fanúšikov na sociálej sieti, pričom nebol jediný.

"Zvuk na Spice Girls v Croke Parku je hrozný," napísal ďalší a jeho tvrdenie podporilo aj ďalšie vyjadrenie: "Počas šou Spice Girls v Croke Parku som z mikrofónu nepočul ani slovo, dajte to hlasnejšie." Mnohí fanúšikovia si kvôli koncertu zobrali dovolenku a cestovali do Dublinu, aby boli medzi prvými, čo uvidia Spice Girls opäť naživo. Za vstupenku pritom zaplatili cez 100 britských libier.


Sila nostalgie

Zdá sa, že sťažnosti boli opodstatnené, čo priznala v krátkej videospráve aj Mel B. "Ahojte, ďakujem, že ste navštívili našu šou v Dubline. Uvidíme sa v Cardiffe a dúfam, že vokály a spev budú oveľa, oveľa lepšie," povedala speváčka. Objavujú sa však aj hlasy fanúšikov, ktorí si šou v Dubline pochvaľujú. "Všetko, čo môžem povedať je, že ste nesklamali. Fantastické od začiatku až po záver. Všetky naše sny sa stali skutočnosťou. Stratila som hlas, pretože som kričala ako 15-ročné dievča. Spomienky navždy," vyznala sa fanúšička.

Môže to súvisieť aj s tým, že na rôznych miestach v hľadisku bola kvalita ozvučenia rôzna. Dosvedčujú to aj videá na Youtube - v niektorých sa názory o katastrofálnom zvuku nepotvrdzujú, v iných ale znie koncert naozaj veľmi zle. Napríklad aj tento záznam celého koncertu zo vzdialenejšieho miesta na tribúne potvrdzuje, že zvuk určite nebol nastavený kvalitne pre celé hľadisko.


Spice Girls sa vrátili na pódiá s veľkolepou šou, ktorá je plná nablýskaných kostýmov, pričom koncert v Dubline odštartovalo vyhlásenie kapely: "Vítame všetky vekové kategórie všetkých rás, ľudí s rôznymi gender identitami zo všetkých krajín, rôzne sexuálne orientovaných, ľudí všetkých náboženstiev, vyznaní a schopností."

Davu sa prihovorila aj Geri Horner alias Ginger Spice. "Vitajte v korenistom svete (Spice World). Korenisté dievčatá, korenistí chlapci, všetci ste vítaní. Chceme, aby sa každý jeden z vás dnes večer cítil výnimočne. Ako kráľ alebo kráľovná, budeme vás oslavovať. A musím povedať, že je tu skutočne veľa kráľovien dnes večer."  

Mel C zase na úvod poznamenala, že Dublin má špeciálne miesto v ich srdciach. V roku 1998 totiž štartovali svoje prvé veľké turné práve v írskej metropole a cítia sa tam ako doma. Potom už nasledovali najväčšie hity kapely ako Who Do You Think You Are?, Viva Forever, Wannabe, 2 Become 1, Say You'll Be There, Mama či Stop. Koncert tiež sprevádzali motivačné vyhlásenia o dievčenskej súdržnosti a sile jednoty. Za zmienku stojí aj množstvo farebných šiat a kostýmov, ktoré speváčky počas večera vystriedali, a treba povedať, že na pódiu vyzerali skvele.

Geri Horner, Spice Girls v Dubline, 24.5.2019 Zdroj: Profimedia.sk / Backgrid UKGeri Horner v Dubline - pozrite si viac fotiek z koncertu

Z hodnotenia hudobných kritikov si zrejme Spice Girls ťažkú hlavu nerobia, no dve hviezdičky z piatich v nedeľných novinách The Observer svedčia o tom, že okrem hudobnej nostalgie a kvalitnej vizuálnej stránky koncertu toho fanúšikom veľa neponúkli. Väčšine ich fanúšikov a najmä fanúšiek však zrejme ani nič viac netreba, len si po rokoch v elektrizujúcej atmosfére zaspievať hity, na ktorých vyrastali.

Celkovo má skupina v rámci svojho britského turné absolvovať 13 koncertov. Druhou zastávkou bude už dnes spomínaný Cardiff a poslednou Londýn, kde skupina na slávnom štadióne Wembley od 13. do 15. júna chystá až tri koncerty. Tri vystúpenia sú v pláne aj v Manchestri, ďalšie koncerty sa uskutočnia mestách Coventry (2x), Sunderland, Edinburgh a Bristol.


Autorka: Marína Valentovičová
Foto: Profimedia.sk / Backgrid UK

Súvisiaci interpreti: Spice Girls