V nedeľu večer sme si napriek stále trvajúcim obmedzeniam mohli pozrieť prvý živý prenos obľúbenej speváckej šou SuperStar. Finálové kolá budú tento rok len dve, preto sa už v tom prvom muselo so súťažou rozlúčiť až päť súťažiacich z top desiatky. Víťaza alebo víťazku spoznáme už túto nedeľu.

Tohtoročná SuperStar je plná veľkých zmien. Niektoré boli plánované, iné musela produkcia najúspešnejšej speváckej šou spraviť za pochodu v dôsledku pandémii koronavírusu. Pred pár týždňami bolo stále otázne aj to, či sa vôbec živých prenosov tento rok dočkáme.

Napriek problémom sa však súťaž tento rok už od svojho začiatku teší veľkému diváckemu úspechu, aký po nižšej sledovanosti niektorých predchádzajúcich ročníkov či konkurenčných šou (najmä The Voice) zrejme nečakali ani samotné televízie Markíza a Nova. Záujem divákov o novú sériu SuperStar však prekonal očakávania výnimkou nebol ani prvý priamy prenos, ktorý sledovalo viac ako jeden a pol milióna ľudí - 655-tisíc na Slovensku a 858-tisíc v Českej republike.

Šou bez moderátora a kritika zvuku

Kým v minulosti sme boli zvyknutí na niekoľkomesačný maratón živých prenosov, tento rok je kvôli prísnym hygienickým opatreniam na programe len dvojica finálových kôl. Ďalšou veľkou zmenou je fakt, že tohtoročná SuperStar nemá žiadneho klasického moderátora. Sprievodné slovo si tak aj počas živých prenosov ponechala porota, pričom najviac priestoru dostal, pochopiteľne, Leoš Mareš. V predošlých kolách síce moderátor nijako nechýbal, no v tomto prípade sa ukázalo, že práve Mareš stále funguje oveľa lepšie v tejto pozícii a za porotcovským stolom je tak trochu navyše. Divákom moderátor chýbal, čoho dôkazom sú aj komentáre na sociálnych sieťach.

Ľudia televízii Markíza a Nova vytkli tiež obrovské množstvo reklám a zlý zvuk, ktorým najviac utrpelo záverečné vystúpenie Diany Kovaľovej. "Toto bola najhoršie ozvučená SuperStar v histórii," napísal za všetkých jeden z divákov na Facebook stránke súťaže. Iný divák sa zase s nadsádzkou spýtal, či už zo súťaže okrem spevákov a speváčok vypadol aj zvukár. Prvý živý prenos bol tento rok z pochopiteľných dôvodov bez divákov. Dokonca spoločná skladba desiatky finalistov, Will You Be There od Michaela Jacksona, vznikla na diaľku - súťažiaci ju naspievali priamo zo svojich domovov.


Známa je pätica finalistov, Májsky aj Bikarová vypadli

Finálové vystúpenia zatiaľ nie sú na oficiálnom Youtube kanáli, pri každom súťažiacom preto uvádzame link na stránku Markízy, kde si (po pretrpení reklám) môžete pozrieť celé vystúpenie toho ktorého súťažiaceho.

Prvým finalistom, ktorý sa predstavil divákom naživo, bol český adept na víťaza Michal Šafrata. Pre svoje vystúpenie si vybral skladbu Are You Gonna Go My Way od Lennyho Kravitza. Pavol Habera jeho číslo označil za profesionálne a pochválil ho za výborný spev aj za to, že si svoje vystúpenie užil. (celé vystúpenie)

Nasledovala Barbora Piešová, ktorá patrí od začiatku medzi favoritov tohto ročníka. Len 19-ročná rodáčka z Prievidze zaspievala skladbu Somebody to Love od skupiny Queen. Hodnotenie poroty začala Patricie Pagáčová, ktorá priznala, že pri tomto vystúpení mala zimomriavky. Barbora prešla od prvého kastingu asi najväčšou premenou, jej skvelý výzor však aj tentokrát prekonal ešte lepší spevácky výkon. (celé vystúpenie)

Potom prišla rada na talentovanú Luciu Bikárovú. Napriek tomu, že 15-ročná speváčka je na jedno ucho takmer hluchá, do finálovej desiatky sa dostala s prehľadom a vždy si od porotcov vypočula veľké pochvaly. Počas nedeľného finále zaspievala skladbu One Night Only, ktorú pre film Dreamgirls naspievala Beyoncé Jennifer Hudson. Popri tradične dobrom speváckom výkone opäť dokázala, že je aj výborná šoumenka a tanečníčka, čo ocenila aj porota. Marian Čekovský dal počas svojho hodnotenia najavo, že by mala postúpiť, pretože na nej vidieť, že hudbu skutočne cíti. Leoš Mareš však jej vystúpenie označil za "tak trochu premotivované". Pravda je, že refrén mohol byť menej ukričaný. (celé vystúpenie)

Lucie Bikárová, SuperStar 2020 Zdroj: Facebook.com/superstarcsLucie Bikárová

Ako štvrtý prišiel na javisko Timotej Májsky, ktorý je tento rok jednoznačne najviac kontroverzným finalistom. Síce na začiatku súťaže porotu i divákov okamžite zaujal, jeho výkony sa nezlepšujú. No hoci ho porota v posledných kolách nemala veľmi za čo chváliť a jeho označila za neprípustné, nechala ho postúpiť do finále. V nedeľu večer Timotej zaspieval skladbu Myslím, že môže byť, ktorú v originálnej verzii spieva práve jeden z porotcov Marián Čekovský spolu so skupinou IMT Smile. U slovenského finalistu sme tak prvýkrát mohli počuť, ako jeho hlas znie v slovenskom jazyku. Bohužiaľ, ani tentokrát Timotej nedokázal svoju reputáciu napraviť. Pavol Habera jeho vystúpenie označil za to najslabšie, Moniku Bagárovú zas negatívne prekvapilo Timotejove frázovanie. (celé vystúpenie)

Prvú polovicu večera uzavrela slovenská finalistka Júlia Kramárová. Napriek tomu, že počas semifinálne sa jej vystúpenie nepodarilo, porota jej dala šancu zabojovať o priazeň divákov vo finálových kolách. Júlia sa za mikrofón postavila s hitom The Edge Of Glory od Lady Gaga, s ktorým síce naplno využila svoj hlasový rozsah, no porota jej vytkla, že jej vystúpenie bolo príliš ustráchané. Monika Bagárová ocenila farbu jej hlasu a Habera ju označil za jednu z troch najlepších speváčok v tomto ročníku. (celé vystúpenie)

Ďalšou, ktorá s v nedeľu večer postavila, alebo skôr posadila, pred porotu, bola Dominika Lukešová. Na rozdiel od zvyšku súťažiacich sa počas vystúpenia so skladbou Stay With Me od Sama Smitha sprevádzala vlastnou hrou na klavír. Leoš Mareš jej vystúpenie označil za anjelské a a jedno z najlepších počas večera. Podobne hodnotila aj Monika Bagárová, ktorá Dominiku pochválila za hru na klavír a označila jej vystúpenie za kúzelné. Ešte viac superlatív Dominike uštedrila Patrícia Pagáčová, ktorá sa počas jej vystúpenia cítila ako na odovzdávaní Oscarov (celé vystúpenie).

Dominika Lukešová, SuperStar 2020 Zdroj: Facebook.com/superstarcsDominika Lukešová

Medzi najvýraznejších súťažiacich tejto série patrí Giovanni Ricci, ktorý sa popasoval so skladbou I Don't Care, ktorú v originálnej verzii spievajú Ed SheeranJustin Bieber. Habera ho označil za jedného z troch najlepších súťažiacich tohto ročníka, pretože sa na neho dobre pozerá, vie spievať a baví ho to. Za adepta na Superfinále ho označil aj Leoš Mareš, ktorý ho navyše prirovnal k Benovi Cristovaovi a tiež ambiciózne dodal, že o deväť rokov bude podľa neho sedieť v porote SuperStar (celé vystúpenie).

Takmer v závere nedeľného večera sa dostal na rad miláčik poroty Martin Schreiner. Ako býva v jeho prípade zvykom, aj tentokrát siahol po skutočne náročnej skladbe. Pieseň Tančíš sama od Petra Muka (zrejme nebolo náhodou, že ju spieval v deň 10. výročia jeho úmrtia) zaspieval so cťou a od poroty si vyslúžil standing ovation. Porota ho pochopiteľne vychválila a Čekovský dokonca priznal, že by chcel spievať tak ako Martin. Habera dodal, že jediné ,čo Martinovi chýba k veľkej kariére, je už len dobrá pesnička. (celé vystúpenie)

Martin Schreiner, SuperStar 2020 Zdroj: Facebook.com/superstarcsMartin Schreiner

Ako predposledná sa na obrazovkách ukázala Esther Lubadika. Exotická kráska bola síce počas prvých kastingových kôl pomerne v úzadí, no napokon sa jej však podarilo dokázať, že si zaslúži postúpiť až do finále. V nedeľu zaspievala skladbu Can't Hold Us od dua Macklemore & Ryan Lewis, v ktorej opäť dokázala, že je zrodená pre šoubiznis. Za jej tanečnú choreografiu by sa nemusela hanbiť ani Beyoncé a počas hodnotenia si vyslúžila chválu od Leoša Mareša, Patricie Pagáčovej aj Moniky Bagárovej. (celé vystúpenie)

Nedeľný priamy prenos uzatvorila len 15-ročná Diana Kovaľová, Slovenka žijúca v španielskej Malage. Počas prvého živého prenosu zaspievala pieseň You Lost Me od Christiny Aguilera, čím postavila celú porotu na nohy. Monika Bagárová dokonca Dianu v priamom prenose objala a poďakovala jej za skvelý zážitok. Slová pri tomto výkone stratil aj Pavoľ Habera, ktorú Dianu označil za jeden z najväčších talentov, aký v SuperStar videl. (celé vystúpenie)

Diana Kovaľová, SuperStar 2020 Zdroj: Facebook.com/superstarcsDiana Kovaľová

Na rade je Slovensko a má aj väčšiu šancu na výhru

Počas prvého vyraďovania v tohtoročnej SuperStar sa ukázalo, že vypadnúť môže naozaj ktokoľvek. Súťaž tak pred bránou SuperFinále opustila jedna z najväčších favoritiek tohto ročníka Lucie Bikárová a tiež kontroverzný Timotej Májsky, ktorý doposiaľ aj napriek veľkej kritike poroty stále postupoval. Mnohým sa tak mohlo zdať, že 23-ročný rodák z Púchova je v súťaži protekčne, čo sa riešilo aj v diskusiách na sociálnych sieťach. "Už tri kolá tam nemal čo robiť, žiadne ladenie, skákalo mu to, výšky nedáva, iba to tam celé kazil. Mali dať priestor vo finále inému a bolo by to zaujímavejšie," napísala jedna z diváčok po tom, ako Timotej vypadol.

Naopak vypadnutie Lucie Bikárovej bolo každého veľkým prekvapením. Ak by živých prenosov bolo viac, ako aj v predošlých ročníkoch, je dosť možné, že práve Lucia by od poroty dostala divokú kartu, ktorá by ju vrátila späť do hry. Napriek neúspechu je však dosť pravdepodobné, že o temperamentnej rodáčke z Brna ešte budeme počuť, keďže napriek svojmu sluchovému hendikepu má všetky predpoklady na úspešnú spevácku kariéru. S lákavou výhrou sa museli rozlúčiť aj Júlia Kramárová, Esther Lubadika a Michal Šafrata, pri ktorých by však skôr prekvapilo, ak by do Superfinále postúpili.

Do nedeľného finále Česko Slovenskej SuperStar sa teda prebojovali Diana Kovaľová, Barbora Piešová, Dominika Lukešová, Giovanni Ricci a Martin Schreiner. Zaujímavosťou je, že v predošlých ročníkoch zatiaľ vždy platilo, že sa víťazi z Česka a zo Slovenska striedali (2009 - Martin Chodúr, 2011 - Lukáš Adamec, 2013 - Sabina Křováková, 2015 - Emma Drobná, 2018 - Tereza Mašková). Keďže rozhodujú hlasy divákov, ide o kurióznu náhodu, nie písané pravidlo. No ak to bude platiť aj tentokrát, opäť by sme mali spoznať slovenskú SuperStar. A keďže prevahu majú práve slovenskí finalisti, je aj vyššia pravdepodobnosť, že sa tak stane.

Isté je, že Superfinále bude bez porotkyne Moniky Bagárovej, tá totiž práve dnes priviedla na svet dcérku, ktorá dostala meno Rumia.

Autor: Dušan Marko
Foto: Facebook.com/superstarcs