Legendárna česká rocková partia Škwor tento rok oslavuje 25 rokov na scéne. Obľúbená 4-členná formácia s narodeninovými darčekmi pre fanúšikov rozhodne šetriť nehodlá. Svoje štvrťstoročie kapela oslávi 6. a 7. októbra v pražskom O2 universum dvojkoncertom, ktorý je už takmer vypredaný. Okrem toho sa fanúšikovia môžu tešiť aj na narodeninový album. CD, ktoré bude v poradí už 11. albumom Škworu, bude prvýkrát exkluzívne v predaji práve v O2 universum.

Pripravovaný album predznamenáva typicky "škworovský" titulný song Sobě věrnej. Ako napovedá názov singla, obľúbená kapela si na novinke zachováva svoj signifikantný rukopis, ktorý jej počas štvrtstoročie trvajúcej kariéry priniesol popularitu nielen medzi fanúšikmi rocku. Skladbe dominuje strhujúce tempo, výrazná melodická linka a presvedčivý text i vokálny prejav Petra Hrdličku. To všetko opäť vo vlastnej hudobnej produkcii, tentokrát s výrazným prispením gitaristu Jana Chudana.

"Vydanie prvého singla z nového albumu je vždy svojím spôsobom začiatkom niečoho nového. Myslím si, že kapela a jej tvorba by sa mali posúvať, a to sa nám, dúfame, na našej novinke podarilo. Bude to však stále starý dobrý Škwor tak ako ho poznáte. Pieseň Sobě věrnej sme sa rozhodli vydať ako prvú práve preto, že na nás od začiatku pôsobila ako typický song Škworu. Chceli sme fanúšikom otvoriť cestu k novému albumu niečím, čo dobre poznajú. Paradoxne táto pieseň vznikala až medzi poslednými," komentuje titulnú skladbu a pilotný singel nového albumu frontman kapely Petr Hrdlička, ktorý je zároveň autorom textu piesne.

"Text Sobě věrnej významovo zapadá do konceptu celého albumu. Pesnička je o tom, že aj keď ťa v živote môže postretnúť čokoľvek, musíš sa s tým vyrovnať vždy hlavne sám. Mala by ľudí nakopnúť vo chvíľach, keď nejde všetko tak ako by malo," dodáva.

V razancii s pilotným singlom albumu nezaostáva ani jeho úderný a vizuálne zaujímavý sprievodný videoklip, ktorý vznikol v apríli tohto roka pod režisérskou taktovkou Michala Skořepu. Popri členoch Škworu v ňom svoje umenie predvádzajú tajomní bojovníci Kendó. "Myšlienku textu sme v klipe rozvinuli a posunuli významovo ďalej. V podstate ide o súboj človeka so sebou samým, čo v živote občas býva to najťažšie,“ dodáva kapela na margo videoklipu.

Rovnako pôsobivé budú zaručene aj koncertné narodeninové oslavy Škworu 6. a 7. októbra v O2 universum, na ktorých kapela zúročí bohaté skúsenosti zo svojich predošlých veľkých sólových koncertov, ktoré v minulosti odohrala v legendárnej pražskej Lucerne, Incheba Aréne, O2 aréne či vo Fóre Karlín. Škwor sa predstaví tiež na letných festivaloch a vystúpeniach, kde zaháji svoje narodeninové oslavy. 

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla Adriána Nievelt.