Prvý deň 11. ročníka najväčšieho slovenského rockového festivalu je minulosťou. O veľkolepý úvod sa postarala stálica Topfestu, česká skupina Kabát, ktorá pred vyše 15-tisícovým publikom oslávila 25 rokov svojej existencie. Dnes festival pokračuje druhým dňom a už zajtra vystúpi hlavná hviezda - 30 Seconds to Mars.

Topfest síce tento rok začínal už na pravé štvrtkové poludnie vystúpením českej kapely VHS, no hlavné pódium - 45 metrov široký a 21 metrov vysoký obor, ktorý vyrástol na letisku v Piešťanoch - sa v plnej paráde predviedlo až vo večerných hodinách. V prvý deň festivalu totiž na ňom účinkovali iba dve skupiny - každoročná hviezda Kabát a hostia z Dánska, skupina D-A-D.

Česká kapela sa na oslavu narodenín zodpovedne pripravovala a na pódiu to bolo cítiť - vyše 500 kusov svetelných zdrojov a viac ako 120 m2 LED obrazoviek dotvorilo megalomanské pódium do tej správnej podoby. Zaujímavosťou je, že celá šou bola riadená počítačom. "Dnes sme mali prvýkrát všetko riadené v spojení s technikou cez sieť. Všetko sme išli na klik, bubeník mal v slúchadlách metronóm a všetko bežalo podľa neho... Bol to zážitok aj pre nás!" prezradil spevák Pepa Vojtek.

Napriek tomu, že sa koncert konal cez pracovný deň, svojich obľúbencov si prišlo pozrieť vyše 15-tisíc fanúšikov, ktorí sa hneď v prvý večer dočkali ohňostroja. "Topfest obyčajne končíme koncertom Kabátu a záverečným ohňostrojom, ale nakoniec som si povedal, že 25 rokov má kapela len raz, a tak sme tradíciu neporušili a možno na prekvapenie viacerých už na záver prvého dňa nasledovalo to, čo obyčajne po prídavku Moderní devče – Všetko najlepšie, Kabáti!" hovorí organizátor festivalu Dušan Drobný.

Ďalšími účinkujúcimi štvrtkového programu boli skupiny Heľenine oči, Extip, Marky Ramone's Blitzkrieg, Sabaton, Bank of Joe, Malý princ, Patália, Gygy, Hrana (kapela zo Starej Turej, nie projekt s hudbou M. Brezovského), Darchaic, SPS, Caliber X, Rómeó Vérzik, Komunál, Galadriel, Začiatok konca, Tlustá Berta a Sakumprásk.

Josef Vojtek, Kabát, Topfest 2014 Zdroj: Peter Brichta

Ochutná Jared Leto lokše a šúľance?

V programe dnešného druhého dňa sa predstavia skupiny Smola a hrušky, Alkehol, Horkýže slíže, Desmod, IMT Smile, Pavol Habera & Team, zahraničným ťahákom sú nemeckí Helloween. V sobotu zahrajú Peter Bič Projekt, Gladiator, Polemic, Zuzana Smatanová, Ektomorf, Konflikt, Čechomor, no najmä hlavná hviezda festivalu - Američania 30 Seconds to Mars

Tí podľa organizátorov nemali žiadne hviezdne požiadavky, stačí im základný servis, kvalitná kokosová voda, žuvačky a požadujú na ochutnávku aj tradičné domáce jedlá. Usporiadatelia najprv zvažovali klasiku v podobe bryndzových halušiek, ale nakoniec zvolili pestrejšiu alternatívu a skupine známeho herca a hudobníka Jareda Leta ponúknu aj makové šúľance a mastené lokše so slivkovým lekvárom. Kuchár, ktorý bude špeciálne pre 30 Seconds to Mars k dispozícii počas celého pobytu na letisku, chystá pre kapelu a jej tím aj rôzne špeciality z vegetariánskej a vegánskej kuchyne.

"Obyčajne je to v požiadavkách skupín také klišé, že by radi okúsili aj miestne špeciality, ale v tomto prípade zrejme pôjde o výnimku, pretože sme boli špeciálne upozornení, aby sme si dali záležať. Preto sme absolvovali dokonca aj testingové ochutnávky našich tradičných dobrôt a môžem zodpovedne prehlásiť, že sa majú na čo tešiť! Aj keď sme počuli, že samotný Jared funguje iba na zelenine a ovocných džúsoch," uviedol Drobný.

Zaujímavým lákadlom koncertu 30 Seconds to Mars na Topfeste je, tak ako všade vo svete, možnosť stráviť so svojimi obľúbencami koncert priamo na pódiu. "V požiadavkách skupiny bola vyslovená žiadosť na priestor priamo na pódiu pre aspoň 50 fanúšikov skupiny. V rámci ich programu pod názvom Adventures in Wonderland si sami predávajú vstupenky priamo na pódium, kde sa dostane iba ten, kto zaplatí 499 dolárov, pričom zažije celý koncert zo strany pódia a pri pesničke Up In The Air dokonca priamo s nimi na pódiu. K tomu sú aj ďalšie bonusy vo forme fotenia, stretnutia, trička, atď. Evidentne sa máme na čo tešiť, máme od kapely info, že zatiaľ si tieto vstupenky na jej prvý slovenský koncert zakúpilo vyše 20 ľudí," prezradil organizátor festivalu.


Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytol Ján Kakaščík, PR manažér festivalu Topfest. Najnovšie informácie z diania na piešťanskom letisku nájdete na stránke www.facebook.com/topfest.sk.

Foto: Rado Lellak (titulná fotografia), Peter Brichta (foto v článku)

Súvisiaci interpreti: 30 Seconds to Mars, Kabát